Junqueras i Santamaría liquiden la via del referèndum pactat

La Moncloa pressiona Puigdemont perquè vagi a la conferència de presidents

La vicepreisdenta esapnyola, Soraya Sáenz de Santamaría, abans de reunir-se amb Oriol Junqueras
Gerard Pruna
11/01/2017
3 min

BarcelonaLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va arribar ahir a la reunió amb el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, amb una negativa sota el braç -el rebuig taxatiu de l’Estat a pactar un referèndum d’independència a Catalunya- i va marxar-ne amb una altra -la del Govern a participar en la conferència de presidents de la setmana que ve-. Pel mig, dues hores de reunió “cordial” a la seu de la conselleria d’Economia que van evidenciar l’enterrament de qualsevol possibilitat d’un referèndum acordat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La d’ahir era la segona trobada entre els dos vicepresidents després de la que van mantenir a Madrid a l’abril. I tot i que aleshores el govern espanyol estava en funcions i encara no s’havia iniciat l’anomenada operació diàleg, els resultats van ser similars. Santamaría va reiterar que Mariano Rajoy no està en disposició de pactar un referèndum i Junqueras va avisar-la que l’executiu català pensa celebrar-lo encara que no tingui “el permís de l’Estat”. “Entenc que el govern espanyol marxa d’aquí convençut que hi haurà un referèndum a Catalunya”, va afirmar el vicepresident català en declaracions als periodistes a la sortida de la reunió i minuts abans de desplaçar-se al Palau de la Generaltitat per veure’s amb el president, Carles Puigdemont.

L’epitafi a la possibilitat d’un referèndum pactat el va subscriure el coordinador general del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, que també va veure’s ahir amb Santamaría i que en un acte a Badalona va sentenciar que la Generalitat “ja pot demanar catorze reunions amb el govern espanyol, que a totes se li dirà el mateix: no hi haurà referèndum d’autodeterminació”.

La via unilateral

L’escenari s’aboca, doncs, a la via unilateral. Un camí que Junqueras va reiterar ahir que el Govern està disposat a recórrer i en el qual, va augurar, l’Estat “utilitzarà totes les eines que cregui necessàries per no facilitar la feina” a l’executiu català. La judicialització de la política va ser, de fet, un dels aspectes que van centrar la trobada entre els dos vicepresidents. Segons fonts governamentals, el republicà va retreure a la número dos de Rajoy que es vulgui dirimir el plet català als tribunals, i Santamaría va replicar que l’obligació del govern espanyol és fer complir la llei. S’albiren, doncs, noves topades judicials entre els dos governs en els pròxims mesos.

¿S’acaba amb el diàleg entre els dos executius enterrant el referèndum pactat? Segons el que van dir Santamaría i Junqueras ahir, no. De fet, la vicepresidenta espanyola va aprofitar la seva presència a Barcelona per augmentar la pressió sobre Puigdemont i encarir el preu de la seva absència a la conferència de presidents que se celebrarà la setmana que ve a Madrid. Santamaría va assegurar que en aquell fòrum es tractaran moltes de les reclamacions que el president va fer arribar a Rajoy en els 46 punts que li va traslladar durant la reunió que van mantenir a l’abril, i va anunciar que l’organisme tindrà rang executiu i “caràcter decisori”.

És a dir, que les decisions que es prenguin en aquell fòrum seran vinculants, i que la Generalitat perdrà una oportunitat de defensar les seves posicions si manté la seva negativa d’assistir-hi. “Crec que és un moment per al diàleg i l’entesa”, va opinar Santamaría abans d’assegurar que, encara que Puigdemont no vagi a la conferència, “els catalans estaran representats en aquella reunió a través del govern espanyol”. La resposta del Govern va ser taxativa. “Si hi ha alguna proposta, entenc que ens la faran arribar”, va afirmar Junqueras.

Sobre quines de les reclamacions de la Generalitat es tractarà dimarts que ve al Senat, la vicepresidenta no va ser gaire concreta. Tot i assegurar abans d’entrar a la reunió que algunes d’aquestes 46 demandes ja estaven resoltes, a la sortida Santamaría va limitar aquests progressos al decret llei impulsat pel govern espanyol per donar resposta a l’emergència social, i a una oferta per arribar a un acord -com ja s’ha fet amb Galícia i el País Basc- sobre com s’interpreta la llei d’unitat de mercat. A més, va avançar que es treballa en un “paquet d’infraestructures” que el Govern havia reclamat i que l’Estat comparteix; i va animar la Generalitat a participar en la redacció del Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021.

Les trobades, començant per la que encara hi ha pendent entre Puigdemont i Rajoy, continuaran en els pròxims mesos. Ho faran, però, havent confirmat ja ahir que no hi ha marge per acordar un referèndum pactat.

stats