Rosa Díez, l'any 1999: "Si la majoria dels bascos volgués la independència, la democràcia s'hi adaptaria"
La líder d'UPyD, aleshores al PSOE, defensava el dret a decidir i reclamava l'acostament de presos d'ETA
BarcelonaLa líder d'UPyD, Rosa Díez, ha aconseguit aquesta setmana sumar PP i PSOE al seu rebuig frontal al procés sobiranista. La dirigent espanyolista defensa sovint –i aquest cop ho ha tornat a fer– que el dret a decidir correspon a tots els espanyols i que el marc legal vigent no deixa lloc a un referèndum d'autodeterminació, i reclama al govern central que no permeti als catalans exercir el dret a decidir. Uns arguments, però, ben distants dels que usava en la seva època a les files del PSOE.
Així, en una entrevista que va oferir el 1999 com a candidata dels socialistes a les eleccions europees, va fer unes declaracions del tot oposades. Tot just un any abans el PSE –federació de la qual era membre– decidia abandonar el govern basc que compartia amb el PNB i del qual ella era consellera de Comerç, Consum i Turisme des del 1991. En l'entrevista electoral oferta a 'La Vanguardia', se li preguntava per un possible exercici del dret a l'autodeterminació al País Basc. Ella va respondre que aquest dret s'exerceix cada cop que es vota i que la majoria dels bascos no volien la independència. Ara bé, si les majories canviessin, ella obria la porta a permetre-la: "Si algun cop la majoria dels bascos volgués la independència, la democràcia s'hi adaptaria, perquè la democràcia és la capacitat d'adaptar-se al que desitgin els ciutadans lliurement, a l'urna".
Una opinió absolutament contrària a la que defensa avui, quan els catalans reclamen reformes legals per poder votar a les urnes i exercir el dret a decidir. Davant d'aquesta petició, Díez defensa ara que la Generalitat ha d'acatar el marc legal vigent i frenar el procés, tot i que aquest tingui el suport de bona part del Parlament i la ciutadania.
Una dirigent clarament d'esquerres i a favor d'acostar presos d'ETA
Igualment, la llavors candidata del PSOE rebutjava el gir al centre de Tony Blair i Gerhard Schröder i reivindicava la socialdemocràcia tradicional i més d'esquerres de Lionel Jospin. "Això de social-liberal no m'agrada gens, no sé gaire bé el que significa, i jo sóc socialdemòcrata. Com a imatge, entre Blair i Jospin, jo dic Jospin", etzibava a l'entrevista. Per contra, UPyD ara rebutja definir-se d'esquerres o dretes i se situa dins d'un eteri progressisme.
De la mateixa manera, aquell mateix 1999 Díez va donar suport com a dirigent del PSOE a l'acostament dels 105 presos d'ETA aprovat pel govern espanyol del PP. I, de fet, va insistir que l'executiu de José María Aznar havia d'aplicar aquestes mesures per assolir "una política penitenciària més eficaç, que ha de servir per a la reinserció". Ara, la líder d'UPyD rebutja cap tipus de mesura de gràcia cap als presos de l'organització armada tot i els passos d'aquesta cap a la pau.