HORITZÓ ELECTORAL

Romeva aclareix el rol de Mas

El cap de llista de Junts pel Sí confirma que, si vencen el 27-S, el líder de CDC presidirà un Govern plural

UN DOCUMENT PENDENT PER SEGELLAR EL CANDIDAT Raül Romeva és el cap de llista de Junts pel Sí, però la coalició va deixar clar des de la seva presentació que el seu candidat a la presidència seria Artur Mas. CDC i ERC, de fet, van avançar que ho segellarien en un document que encara no s’ha firmat però, tot i això, fonts de la candidatura mantenen que aquest compromís aviat es plasmarà públicament.
Oriol March / Roger Tugas
18/08/2015
4 min

BarcelonaArtur Mas és el candidat a la presidència de Junts pel Sí i, si la coalició obté una majoria suficient, liderarà un executiu independentista plural. Així ho va aclarir ahir a la tarda el cap de llista de la formació, Raül Romeva, en una vintena de tuits que pretenien tallar de soca-rel una polèmica sobre el rol de l’actual president de la Generalitat en què s’havien abonat la majoria de partits de l’oposició. L’origen de tot plegat és una entrevista a El País del mateix Romeva, en què el cap de llista assegura que “no és rellevant” i “no importa” qui presidirà el Govern sorgit de les urnes del 27-S. Així mateix, el líder d’ERC i número 5 de Junts pel Sí, Oriol Junqueras, declinava afirmar en una entrevista ahir a la Cadena SER si Mas era el millor candidat per pilotar el procés i si era la seva única opció com a president de la Generalitat. Unes declaracions que la resta de formacions van aprofitar per atacar i que van forçar la coalició a aclarir-se hores més tard.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El canal triat per fer-ho va ser el compte de Twitter personal de Romeva, que va haver de matisar les seves paraules i, tot i que formalment només reconeixia que contestava les crítiques del candidat del PP, Xavier García Albiol, va intentar aparcar qualsevol bri de dubte sobre l’aposta de Junts pel Sí per encapçalar el nou executiu. “Hi ha qui creu que Junts pel Sí respon al fet que un president ha perdut el seny i que la resta som tontos útils”, començava la sèrie de piulades, on també lamentava que hi hagi qui vulgui que els populars segueixin governant Catalunya des de Madrid i recordava que la coalició neix de la retallada a l’Estatut i de la impossibilitat de celebrar una consulta sobre la independència i obtenir “un mandat democràtic clar i incontestable”.

Tanmateix, el missatge clau no arribava fins a la piulada 15, que aclaria que, si s’obté una majoria suficient, el Govern estarà “presidit per Artur Mas”, que “fins ara ha estat sempre a l’altura de les demandes catalanes en aquesta qüestió [de la independència]”. Igualment, insistia que aquest executiu seria plural i de concentració, seria un govern amb un mandat breu i tindria el repte d’encetar un procés constituent obert a tothom. Un missatge que beneïa des de la Seu d’Urgell la dos de la coalició, Carme Forcadell, que va recordar que “hi ha un acord entre CDC i ERC perquè Mas sigui el candidat”. Tot i això, va insistir que importa més la independència que els càrrecs.

De fet, fonts de la candidatura reconeixen que Romeva i Junqueras volien treure ferro a la presidència de Mas com a estratègia comunicativa per esquivar titulars que equiparessin Junts pel Sí a la llista del líder de CDC, sobretot en certs mitjans. Tot i això, admeten que la fórmula no ha sigut del tot reeixida i, per aquest motiu, van preferir deixar clar que defensen Mas com a president per evitar especulacions.

Aquesta remor sobre el paper de l’actual president s’arrossega des d’una entrevista a El Periódico de fa un mes en què Romeva assenyalava que enlloc estava “escrit” que el líder de CDC havia de presidir l’executiu en cas de victòria a les urnes. Això va fer que fonts nacionalistes i d’ERC, enmig dels dards dels altres partits, afirmessin en privat que posarien per escrit que Mas seria reelegit si sortien vencedors el 27-S. Les especulacions s’han allargat gairebé un mes i van tenir especial presència durant la jornada d’ahir amb mitja plana major sobiranista de vacances.

“Tenen un problema de confusió i ens fa l’efecte que ningú gosa defensar que el projecte és tornar a fer cavalcar CDC al capdavant de la Generalitat”, disparava Lluís Rabell, candidat de Catalunya Sí que es Pot, que va acusar Junts pel Sí de voler “evacuar” el debat de les anteriors legislatures i del “projecte neoliberal” que representa Convergència. Ramon Espadaler, cap de files d’Unió el 27-S, va exigir “claredat” a la candidatura sobiranista, mentre que Xavier García Albiol, del PP, va considerar que Romeva és “comunista” i que no defensa l’acció de Mas. Des d’ahir, però, els adversaris de Junts pel Sí tenen una escletxa menys per atacar la coalició.

C’s posa en el punt de mira la mobilització de l’11-S

La mobilització de l’Onze de Setembre, impulsada per les entitats del sobiranisme civil, està en el punt de mira. Ahir C’s va obrir la veda i va exigir a la Junta Electoral que valori si la manifestació, que pretén omplir l’avinguda Meridiana de Barcelona, encaixa amb la llei electoral. Per al número dos d’Inés Arrimadas, Carlos Carrizosa, la Via Lliure, en el primer dia de la campanya per al 27-S, topa amb la legislació vigent. “La insistència de la gent vinculada a Junts pel Sí per desvincular la manifestació dels actes electorals és una prova que la distinció no està gens clara”, va assegurar en roda de premsa. Ara bé, Carrizosa va descartar que sigui C’s qui impugni la mobilització. “Nosaltres demanem que les institucions actuïn”, va afirmar, i va assegurar que “no són un bufet d’advocats” i que, a més, “són part interessada” perquè es presenten en els comicis. En canvi, les entitats sobiranistes insistien a separar la convocatòria de la Diada de la campanya. “Tot el catalanisme” se sent cridat a participar-hi, va apuntar ahir el president d’Òmnium, Quim Torra, a Catalunya Ràdio.

stats