Relleu als Mossos a 75 dies de l’1-O

Albert Batlle dimiteix després que Forn no garantís la seva continuïtat i serà substituït per Pere Soler

El ja exdirector dels Mossos Albert Batlle durant l’acte de tancament de la presó Model.
Gerard Pruna / Pau Esparch
18/07/2017
3 min

BarcelonaCanvi al capdavant dels Mossos a 75 dies del referèndum. Albert Batlle va dimitir ahir com a màxim responsable de la policia després que divendres Joaquim Forn prengués possessió com a nou conseller d’Interior. En una reunió entre ells dos a primera hora, Batlle va comunicar a Forn -que dissabte havia deixat en l’aire la seva continuïtat- la seva renúncia per motius polítics. Es confirmava així un adeu que fonts governamentals donaven per descomptat aquest cap de setmana, un cop confirmada la marxa de Jordi Jané i el relleu al capdavant de la conselleria. El lloc de Batlle l’assumirà avui mateix Pere Soler, ex director general de Serveis Penitenciaris entre el 2013 i el 2016 . Seva serà la responsabilitat de dirigir els Mossos durant l’1-O, un dels aspectes més sensibles de cara a la celebració del referèndum i amb el dubte de si l’Estat voldrà utilitzar la policia catalana per frenar-lo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el càrrec des del juny del 2014, quan va substituir Manel Prat, Batlle sempre ha defensat que els Mossos d’Esquadra han de ser políticament neutrals i imparcials i que la policia catalana ha de complir i fer complir la llei. De fet, amb més o menys intensitat, la seva continuïtat ha estat a debat al llarg de tota la legislatura de Carles Puigdemont pel seu posicionament distant amb el Procés. Ahir, en un comunicat intern del cos per acomiadar-se, Batlle va insistir en el seu convenciment que la policia autonòmica seguirà perseverant en la missió de defensa de la seguretat i el benestar dels conciutadans “i ho farà com sempre, amb escrupolós respecte i subjecció a la llei”.

Una prova que el relleu de Batlle era un secret del domini públic que s’esperava des de ja fa un temps és que el nom del seu successor, Pere Soler, feia temps que estava sobre la taula del PDECat. Home de partit i, segons diversos companys seus, “independentista de pedra picada”, Soler va ser regidor de CDC a Terrasa amb Josep Rull i director general de Serveis Penitenciaris.

El ball de càrrecs dels últims dies a Interior ha deixat una sensació d’incertesa en el cos. “Que hagin plegat el conseller i el director en tan poc temps crea inestabilitat”, va assegurar el portaveu del sindicat SME, Toni Castejón, que va criticar que el Procés interfereixi en el dia a dia de la policia: “Ens molesta ser al mig d’un tema absolutament polític després que tothom digués que no se’ns hi posaria”. “No és la nostra feina”, va valorar, i va demanar a Soler que no posi “en cap compromís” el cos.

Els representants dels Mossos es van mostrar convençuts que el Govern no els posarà en un compromís. “Estem tranquils, tot i que hi ha companys que estan una mica espantats”, va explicar el portaveu del sindicat USPAC, Josep Miquel Milagros. “Si hi ha una llei del Parlament que és legal i vigent, es complirà”, va afirmar. També el secretari general del sindicat CAT, Jordi Costa, va deixar clar que “no hi ha d’haver cap problema” si la policia catalana actua en el marc de la llei. Tanmateix, va admetre que existeix “preocupació” i va advertir que “si hi ha dubtes o ordres il·legals”, els jutjats de guàrdia hi són per actuar, “tal com es fa en el dia a dia”. Per la seva banda, el secretari general del sindicat SPC, David José Mañas, va considerar que els Mossos “només poden estar al costat de la llei” i va avançar que “no hi pot haver diferents ordres” al cos. “Només hi pot haver una legalitat vigent”, va destacar.

El relleu de Batlle, però, podria no ser l’últim canvi entre les segones files del Govern. Fonts sobiranistes apuntaven ahir a la possibilitat que hi hagi més moviments de càrrecs a altres departaments. Un ball de cadires que ahir va criticar la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, que va considerar “gravíssima la dinàmica” en què ha entrat el Govern, pel fet que “qualsevol persona que vol fer la seva feina, que respecta la llei i que compleix les seves obligacions es pot veure obligada a dimitir per motius polítics”. També des de Catalunya els grups de l’oposició van criticar el relleu de Batlle. Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot i PP van qüestionar la “deriva” que ha portat a aquestes renúncies.

El PDECat defensa els canvis

Qui va intentar treure ferro de la dimissió de Batlle va ser la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, que va defensar que és normal que els nous consellers vulguin fer els seus equips. Després d’una setmana moguda arran de la crisi de govern, el partit va celebrar ahir un comitè nacional extraordinari en què Pascal va reivindicar com a “actius” els consellers cessats, que es mantindran en els òrgans de decisió de la formació tot i haver deixat l’executiu.

stats