Espanya manté el nivell d'alerta terrorista però reforça la vigilància als aeroports
El ministeri de l'Interior ha reunit els serveis d'intel·ligència i policial i manté l'actual estat, ja molt reforçat. Rajoy agraeix als partits la unitat que han demostrat
MadridEl govern espanyol manté l'actual nivell d'alerta antiterrorista (quatre sobre cinc amb mesures reforçades) després dels atemptats a Brussel·les. Al ministeri de l'Interior s'ha reunit aquesta tarda la mesa de valoració de l'amenaça terrorista per abordar el nivell de risc. Presidida pel ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i pel secretari d'estat de Seguretat, Francisco Martínez, asseia a la mateixa taula els màxims responsables de la lluita antiterrorista a Espanya de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) i del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI). A la reunió s'ha analitzat l'impacte dels atemptats, a les portes de la Setmana Santa, i s'han acordat les accions especials a emprendre. Fernández Díaz ha explicat que es mantindrà el nivell quatre reforçat i que no es passa al cinc perquè no hi ha indicis d'un atemptat imminent.
El que sí que es farà és reforçar les mesures de seguretat als aeroports i l'espai aeri. El ministre no les ha volgut detallar per una qüestió de seguretat i ha fet notar que altres infraestructures crítiques de transports ja estan protegides. Després dels atemptats del novembre a París el nivell d'alerta antiterrorista va situar-se en el 4 dins una escala de 5.
El nivell 4, l'actual i que només s'havia aplicat després dels atemptats de l'11-M de 2004 a Madrid, ja implica una especial prevenció, protecció i investigació a les infraestructures crítiques, i es va reforçar amb mesures addicionals de vigilància. El nivell 5 seria el de màxima protecció i mobilització policial i només s'activarà si els serveis d'informació i intel·ligència detecten que un atemptat terrorista pot ser "imminent" a Espanya a partir d'alguna amenaça "concreta". Podria implicar el tancament de fronteres, restriccions de l'espai aeri i la mobilització de l'exèrcit per col·laborar amb les forces de seguretat.
Fernández Díaz ha explicat que seguiran treballant en la investigació i que serà especialment severa en el seguiment de les xarxes socials, "que són fonamentals per a la captació".
En el terreny polític s'ha reunit també la mesa de partits que van subscriure el pacte contra el terrorisme jihadista. A l'acord hi ha el PP, el PSOE i C's. Podem no el va voler signar però el seu diputat Rafael Mayoral hi ha anat en qualitat d'oberservador. Allà s'acordaran, si s'escauen, mesures de tipus polític i es donarà informació de primera mà sobre les mesures que s'hagin pres. Tots ells han referendat la unitat en la lluita antiterrorista.
El president en funcions, Mariano Rajoy, ha agraït les mostres d'unitat dels partits. Ha trucat al líder del PSOE, Pedro Sánchez, i durant cinc minuts han tingut un intercanvi d'impressions.
Sánchez, que és a les Canàries, ha afirmat que "la democràcia sempre prevaldrà sobre el terror" i ha recordat que, davant del terrorisme, "hi ha la llibertat".
Pablo Iglesias, líder de Podem, no ha signat l'acord però aquest dimarts ha demanat "màxima unitat" entre els partits i actuar tots amb una "sola veu".
El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha estat informat per la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, i ha aprofitat l'atemptat per fer una crida a la unitat nacional i europea. "Si a Europa no treballem coordinadament, no podrem vèncer un fenomen global com és el terrorisme", ha dit.
Felip VI s'ha posat en contacte amb el rei Felip de Bèlgica per traslladar-li el seu suport. El monarca espanyol no tenia avui cap acte oficial previst, fet pel qual no ha calgut alterar la seva agenda, com sí que ha passat en el cas de tots els líders polítics.