Rajoy: "La secessió és una amputació terrible i dolorosa que cap cirurgià podria salvar"
El president del PP centra bona part del seu primer discurs després de la reelecció en Catalunya
MadridConfirmat el seu lideratge de ferro, exhibida la unitat i tancada l'escassa discussió ideològica i orgànica, Mariano Rajoy s'ha presentat aquest dissabte com a renovat president del PP en el congrés del partit marcant la línia que seguirà en els pròxims quatre anys i ha centrat bona part del seu discurs en Catalunya. En un exercici d'autoafirmació, el també president espanyol ha afirmat que no renuncia als seus valors: "Ser un partit espanyol, la igualtat dels espanyols, l'imperi de la llei i la fermesa de la lluita contra el terror", entre altres. Ho deia amb una gran bandera espanyola com a teló de fons.
El president espanyol ha acusat els dirigents catalans de voler "eliminar la sobirania nacional" i de fer-ho "saltant-se la llei". Rajoy ha afirmat que "tots els espanyols" tenen "dret a decidir" com volen que sigui el seu país. A més, ha afirmat que "no és possible cap negociació sobre el compliment de les lleis i de la Constitució": "És l'abecé de la democràcia". "Un procés de secessió no és una poda amable, és una amputació terrible i dolorosa que cap cirurgià podria salvar", ha sentenciat.
Rajoy ha fet una crida a "recuperar" les institucions catalanes per posar-les al servei dels catalans, que podria ser interpretada com una al·lusió a l'article 155, tot i que fonts de la Moncloa ho han negat. També ha fet al·lusió a una possible reforma de la Constitució per separar Espanya: "La Constitució es pot canviar si així ho decideixen els espanyols. Però tots, no una part. Jo no ho recomano, perquè crec que junts estem més bé que separats", ha afirmat.
Segons ell, cap responsable polític pot demanar al govern que incompleixi la llei, i ha acusat la Generalitat d'entendre aquesta postura, però ometre-la deliberadament. "Qui conegui la nostra història, els llaços afectius del que ens uneix, no pot deixar d'admetre que tot això del procés sobiranista és un disbarat", ha asseverat.
"No tractarem ni comerciarem sobre un procés que passa per sobre de la Constitució i atempta contra la unitat d'Espanya, la igualtat dels espanyols i la sobirania nacional", ha reblat. Tot i així, ha reiterat que té la mà estesa a parlar de "molts temes sobre els quals tots necessitem dialogar", com ara les infraestructures i els problemes demogràfics. "No hem de deixar mai la cadira buida", ha recriminat, amb referència a l'absència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la conferència de presidents.
Rajoy s'ha tornat a mostrar refractari a acceptar "contractes d'adhesió" i no permetrà "la celebració d'un referèndum que trenca la nostra Constitució". Després ha recordat la "immensa majoria de catalans que se senten espanyols" i que "han sabut defensar la Catalunya en què creuen" i que ha definit com "la proa d'Espanya" que "a tots els espanyols ens omple d'orgull". Després ha acusat els dirigents catalans d'enganyar els catalans, perquè se'ls han "ocultat" les conseqüències possibles de la independència: "La sortida de l'euro, de la Unió Europea, la impossibilitat de mantenir els serveis socials".
A més, ha fet una crida a buscar un nou esperit de "concòrdia interior que allunyi els extremismes", que segons ell posen en risc "el model econòmic i social de Catalunya.
Triomfalisme econòmic i pactes nacionals
El també president espanyol a fet un discurs triomfalista de la seva gestió econòmica, en la qual segons ell es va evitar el rescat –"ens vam rescatar nosaltres mateixos", ha dit– i es van fer uns "esforços" que van "valer la pena" perquè "Espanya té avui un futur". Tot i així, ha afirmat que la tasca està "incompleta" perquè l'ocupació és encara una prioritat i cal arribar als 20 milions d'ocupats per fer sostenibles les finances de la Seguretat Social. Però ha assegurat que "anem pel bon camí", amb la promesa de crear "centenars de milers de llocs de treball" aquest mateix any.
Tot i així, el president espanyol ha afirmat que "no serà fàcil", perquè "la nostra força ha disminuït", per la pèrdua de la majoria absoluta. "Necessitem ajuda, però no serà fàcil aconseguir-la", ha dit, abans de recordar que tenen un pacte amb Ciutadans i Coalició Canària però que "de la resta de les formacions polítiques no en sabem res". Rajoy confia que "s'imposarà la sensatesa", perquè Espanya necessita "estabilitat i certesa", i per això el més important és que "el govern pugui governar". El president espanyol ha ofert "diàleg al servei d'Espanya" a l'oposició, però els ha exigit compromís a canvi de "concessions", sempre que no "s'engegui a rodar" allò que s'ha fet bé en els últims anys.
Reformes intocables
"No podem desfer el que ja hem fet i fer la contrareforma de les reformes que han sigut la clau del nostre èxit", ha assegurat. Fer-ho, segons ell, seria tant "com fer-nos la traveta a nosaltres mateixos". Rajoy s'ha esforçat a marcar els límits del seu diàleg: "En aquesta vida tot es pot millorar, però no es pot suprimir el que funciona".
Rajoy ha enviat un missatge d'afecte i de defensa de la Corona al rei Felip VI, i ha tingut un record per a Manuel Fraga, "un home clau en la nostra democràcia", i també ha esmentat amb "gratitud" José María Aznar, tot i l'enfrontament obert que mantenen i l'absència de l'expresident d'honor del partit en el congrés que es clausura aquest diumenge. "Els seus anys com a president són un orgull per al PP i els seus anys de govern són una herència de la qual ens hem beneficiat tots els espanyols", ha dit, abans d'expressar el seu "record molt especial" a Rita Barberá.
La reelegida secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha agraït a Mariano Rajoy la confiança que li va fer, i s'ha marcat com a pròxim gran repte guanyar les eleccions autonòmiques i locals del 2019.