Rajoy evita aclarir si recorrerà a l’article 155
El president espanyol ja ha parlat amb altres forces polítiques per fer pinya contra el referèndum
MadridEl govern espanyol continua instal·lat en l’hermetisme sobre els passos que farà per evitar el referèndum de l’1 d’octubre, que ahir Mariano Rajoy insistia que “no se celebrarà”. Després que aquesta setmana el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, li hagi traslladat que el tindrà al seu costat per frenar-lo, sempre que eviti l’aplicació de l’article 155 de la Constitució (que preveu la suspensió de l’autonomia), el president espanyol va escudar-se, des d’Hamburg -on participava en la reunió del G-20-, en el fet que no pot “avançar esdeveniments”, per evitar aclarir si aquesta decisió entra en els seus plans.
“Faré exactament el contrari que el senyor Puigdemont, que està liquidant la Constitució espanyola i la llei. Jo no faré res, res, fora de la llei”, es va limitar a dir Rajoy. El president espanyol responia així a les declaracions del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que va dir que l’executiu espanyol està “disposat a tot” per aturar la consulta. La pressió sobre Rajoy perquè aclareixi els seus plans ha augmentat en els últims dies, arran de l’anunci dels detalls de la llei del referèndum. Ahir el diari El Mundo apuntava que els plans de l’executiu passen per l’aplicació de la llei de seguretat ciutadana, i no tant per la suspensió de l’autonomia. Amb aquesta norma, aprovada amb el PSOE, l’executiu podria forçar els Mossos a posar-se a les seves ordres si decreta una “situació d’interès per a la seguretat nacional”. Seria, doncs, una manera indirecta d’arrabassar-li a la Generalitat les competències en seguretat.
Contactes periòdics
De moment, el president espanyol ha començat ja a buscar el suport de les forces que ell anomena constitucionalistes en la lluita contra el referèndum. A més de la trobada amb Sánchez d’aquesta setmana, en què tots dos líders van coincidir en el que era “fonamental”, segons la Moncloa, el president espanyol ha iniciat contactes amb altres partits -presumiblement Ciutadans, tot i que no ho va detallar-. “He parlat amb altres forces polítiques i faré tot el que estigui a les meves mans per integrar i que tots puguem aportar idees i arribar a una solució que sigui positiva per a tots”, va dir.
Aquests contactes es produeixen “amb una certa periodicitat”, segons ell. De moment, el PSOE li ha reclamat que canviï d’estratègia i iniciï un diàleg directe amb la Generalitat, per mirar de trobar una solució que eviti el referèndum, que, en això coincideixen, no es pot celebrar. Ahir mateix, la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, va urgir Rajoy a “prendre mesures polítiques” per impedir el referèndum i va avisar que “si el govern [espanyol] no les pren, les prendrà el PSOE al Parlament”. Per la seva banda, Ciutadans dona un suport tancat a Rajoy en l’estratègia contra el Procés.
De moment, aquesta estratègia passa per evitar el xoc directe amb la Generalitat mentre no hi hagi lleis aprovades i l’executiu català es mantingui en la fase declarativa. Tot i així, es deixa en mans de la fiscalia una possible actuació contra aquests anuncis. Ho verbalitzava ahir Fernando Martínez-Maillo, coordinador general del PP, que va advertir que el seu partit “no caurà en provocacions que són una mostra de nerviosisme” dels que saben que el procés independentista de Catalunya “no condueix enlloc o només condueix al fracàs”.