Rajoy es val de Mas-Colell per avisar CDC que ja no té cap sortida òptima
MadridDes que fa dues setmanes va transcendir el malestar de diversos consellers de CDC amb la declaració d’inici del procés acordada entre Junts pel Sí i la CUP, el govern espanyol hi suca pa i intenta fomentar la divisió en les files del sobiranisme. Ho havia anat fent regularment la vicepresidenta Soraya Sáenz de Satamaría i ahir ho va fer el cap de l’executiu espanyol, Mariano Rajoy. Sense que li preguntessin per l’assumpte, va abordar la situació política catalana recolzant en l’article publicat a l’ARA pel conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, i va acabar concloent que, en tot cas i arribats a aquestes altures, qualsevol sortida ja és “dolenta”.
Des d’Antalya, a Turquia, on participava en la cimera del G-20 -que segons ell ha acollit molt bé les reformes econòmiques espanyoles durant el seu mandat-, Rajoy va recordar que Mas-Colell “ha dit el que ha dit” i que tot forma part d’un marc general en què res del que passa a la política catalana “té sentit”.
La incoherència de tot plegat
Per a Rajoy a hores d’ara “qualsevol sortida és dolenta” perquè “la investidura amb la CUP ho seria i la repetició de les eleccions al març té encara menys sentit”. “Tot el que passa té poca coherència”, va lamentar. I en aquest sentit va destacar com és d’absurd que un partit “de dretes” [CDC] busqui suport antisistema.
Mas-Colell es mostrava molt crític amb els acords amb la CUP per les seves exigències en el camp social i econòmic i validava la idea de fer noves eleccions al març per tornar a repartir cartes, seguir amb el procés i evitar que Mas depengui de l’esquerra anticapitalista.
Rajoy insistia, tal com fa sempre que se li pregunta per l’escenari català, que no té sentit “haver fet quatre eleccions en cinc anys” i reiterava que votant tampoc hi haurà solució al cas català. No està disposat a “fer triar a la gent” entre Catalunya i Espanya i, de fet, va indicar que “no s’hauria d’haver arribat aquí”.
En tot cas, ell no ofereix sortides polítiques i només preveu mesures legals que aturin el procés, com ara la suspensió total o parcial de l’autonomia o la inhabilitació d’alts càrrecs institucionals, un escenari en el qual ja treballa fa uns dies l’executiu del PP amb el suport del PSOE i a l’espera de com es resol el debat sobre la investidura.
El PSOE vol el Senat a Barcelona
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va insistir, en una entrevista a 8TV, que la seva victòria el 20-D és clau per desbloquejar la situació a Catalunya. Es va preguntar, en relació a l’article de Mas-Colell, quina “factura” està disposat a pagar Mas per pactar amb la CUP, i li va recordar que el PSC és una “alternativa” si abandona el full de ruta independentista. Sánchez va afirmar que, entre els canvis que vol fer, hi ha portar el Senat a Barcelona.