L'Estat defensa fer servir a Catalunya l'article 155 perquè està "en vigor"

En declaracions a la Cadena SER, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, diu que podrien emprar per primer cop el procediment legal que obliga al "compliment forçós" de les autonomies

El ministre de Justícia, Rafael Catalá. EFE
Europa Press
22/07/2015
2 min

MadridEl ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha defensat aquest dimecres que el govern espanyol pugui utilitzar a Catalunya l'article 155 de la Constitució, que permet forçar una comunitat a complir les seves obligacions, perquè "està plenament en vigor i és possible usar-lo". L'article 155 de la Constitució diu que si una comunitat autònoma no compleix "les obligacions que la Constitució o altres lleis li imposin" o actua "de manera que atempti greument contra l'interès general d'Espanya", el govern central, "previ requeriment al president de la comunitat autònoma i, en cas de no ser atès, amb l'aprovació per majoria absoluta del Senat, podrà adoptar les mesures necessàries per obligar-la al compliment forçós" de les obligacions o per protegir l'"interès general".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a la Cadena SER, Catalá ha reconegut que fins ara no s'ha tingut en compte perquè no s'ha donat l'escenari d'"incompliment flagrant" de les obligacions per part d'una comunitat autònoma, però que es podria fer, sempre seguint el procediment que preveu el mateix article. Catalá ha incidit que "no hi ha marge" per al que estan plantejant els independentistes, que preveuen, si guanyen les eleccions del 27-S, començar un procés unilateral d'independència. "Dialècticament un pot dir el que consideri més adequat però en aquest escenari no hi cap: és inviable i impossible", ha avisat.

A més, ha rebutjat la tesi que el govern de Rajoy estigui responent al procés sobiranista impulsat per Artur Mas només amb la llei i els tribunals, i ha posat en dubte que un govern d'un altre partit defensi la unitat d'Espanya i la Constitució amb la mateixa intensitat que l'actual: "D'altres no sé si tenen la mateixa fermesa de conviccions", ha dit amb referència directament al PSOE, a qui ha retret que parli de federalisme asimètric o que, durant la tramitació de l'Estatut, afirmés que aprovaria el que vingués de Catalunya. Aquesta mateixa crítica l'ha fet aquest dimecres la vicesecretària d'estudis i programes del PP, Andrea Levy.

stats