Ros i Bustos pacten obrir la porta a que el PSC voti diferent del PSOE al Congrés
El text no fa referències al grup propi a la cambra baixa, ha estat lliurada a Montilla i es tractarà al Congrés del PSC
BarcelonaL'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, han entregat aquest dilluns al primer secretari del PSC, José Montilla, una proposta de resolució que es tractarà al XII Congrés del partit que obre la porta a que el PSC pugui votar diferent del PSOE al Congrés dels Diputats en casos "excepcionals relatius a temes d'especial interès per a Catalunya i el seu autogovern". De fet, indica que han de ser casos que afectin a Catalunya i en els quals no hagin arribat a un acord la comissió paritària, que proposen també, de seguiment per a temes catalans al Congrés de la que en formaran part el primer secretari del PSC i el màxim responsable dels diputats del PSC al Congrés. Bustos admet, en una nota al seu bloc on es pot llegir la proposta, que són conscients que al dotzè Congrés del PSC que se celebrarà a la tardor han d'aprofundir en molts temes ja sigui "des del propi projecte del PSC fins a preocupacions que compartim tots en matèries bàsiques pel manteniment del nostre estat del benestar com la sanitat, l'educació, els serveis socials". Reconeix que hi ha un tema sobre el que "des de fa temps es discuteix i sobre el que no s'acaba de trobar una postura unitària de les diferents sensibilitats del partit" i és la relació parlamentària al Congrés dels Diputats entre el PSC i el PSOE.
El text recorda que des de la seva fundació, el PSC manté una relació federal amb el PSOE i que aquesta relació es basa en el "Protocolo de Unidad Socialista", de juliol de 1978, recollit en els estatuts d'ambdós partits. Destaquen que "el PSC ha estat actor principal dels diferents governs socialistes al Govern d'Espanya, i copartícip de les decisions i polítiques endegades". En aquest sentit, "aposta perquè la relació federal entre PSC i PSOE continuï i s'ampliï amb l'actualització i incorporació de nous mecanismes que enforteixin la veu del PSC en el debat polític i avançar en el debat dins del socialisme espanyol i català per a realitzar l'ideal federal que comparteixen".
Ros i Bustos fan set propostes, però cap fa referència al grup propi diferenciat del PSC al Congrés dels Diputats. Proposen transformar el Grup Socialista al Congrés dels Diputats en el "Grup Socialista Federal", tal i com assenyalen els estatuts federals del PSOE; que l'organització dels socialistes catalans en el marc del grup parlamentari federal del PSOE es decideixi en el marc d'un protocol acordat per les comissions executives del PSC i del PSOE; així com crear "una comissió paritària de seguiment per a temes catalans al Congrés dels Diputats de què en formaran part el primer secretari del PSC i el màxim responsable dels diputats i diputades del PSC al Congrés". Els dos alcaldes també volen que intervingui un diputat del PSC en debats parlamentaris d'especial interès per a Catalunya.
El cinquè punt és el que fa referència al vot diferenciat i en concret indica que "els diputats del PSC al grup parlamentari federal del PSOE observaran una disciplina comú d'acció, veu i vot, llevat de casos excepcionals relatius a temes d'especial interès per a Catalunya i el seu autogovern, en què no hi hagi hagut acord a la comissió de seguiment". També proposen avançar en la reforma del Senat per fer d'aquest la veritable cambra territorial.
Grup popi al Senat
Així mateix, assenyalen que la prioritat del PSC "és concórrer a les properes eleccions al Senat amb la coalició Entesa catalana de Progrés. En el cas que no es pugui reeditar aquesta coalició, els senadors socialistes catalans constituiran un grup propi seguint les característiques de l'actual "Entesa".
En la ponència marc es "parla de la revisió de l'acord entre les dues organitzacions", és a dir entre PSC i PSOE. El mateix Miquel Iceta, viceprimer secretari del PSC, va explicar que el debat estava obert i que el text només situava el debat perquè fossin les esmenes de les agrupacions i les sectorials del partit les que anessin "decantant posicions i que després es votaran en Congrés".
Iceta ha manifestat aquest dilluns que s'ha reunit al comissió organitzadora del Congrés del PSC i ha apuntat que la ponència marc ha estat distribuïda i hi ha fins el 18 de setembre per presentar esmenes que seran recollides en forma de memòria i que serà distribuïda al partit. Posteriorment, tindran fins el 14 d'octubre per discutir la memòria i fixar posició i triar els delegats que representaran a cada agrupació al Congrés.