Puigdemont prepara l’última oferta per pactar el referèndum amb l’Estat
ERC avala la proposta de la CUP de sumar els comuns
BarcelonaÚltima oportunitat perquè l’Estat negociï el referèndum. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ultima l’oferta final que adreçarà a Mariano Rajoy per pactar la votació. La proposta la formalitzarà durant les pròximes setmanes, un cop el Pacte Nacional pel Referèndum hagi completat els seus treballs amb un acte el 19 de maig. Amb les 400.000 firmes de l’entitat que encapçala Joan Ignasi Elena sota el braç, Puigdemont oferirà a Rajoy una negociació “flexible” sobre aspectes com la data, la pregunta, les majories necessàries i l’aplicació del resultat que sorgeixi de les urnes. Si, un cop més, el govern espanyol rebutja parlar del referèndum, aleshores, va dir Puigdemont, serà quan s’activi la via unilateral.
En un dinar col·loqui organitzat per Sobirania i Justícia, el president no va concretar, però, com es vehicularà aquesta última oferta. De moment, la Moncloa ha esquivat posar data a la reunió entre Puigdemont i Rajoy precisament per evitar que pugui ser interpretada com un cop de porta al referèndum que -com va passar el 2012 amb el pacte fiscal- precipiti els esdeveniments, i tampoc la via de la conferència al Senat va ser acceptada en els termes que reclamava la Generalitat. Així doncs, el Govern busca a hores d’ara una via per poder oficialitzar aquesta última oferta a l’Estat.
Abans de coincidir avui amb Rajoy a la inauguració de l’Automobile Barcelona, Puigdemont va lamentar que ara mateix no hi hagi cap negociació “en marxa” ni “en fabricació”. Tanmateix, va subratllar que la Generalitat no ha de donar per feta la negativa al referèndum i ha de forçar l’executiu espanyol a argumentar per què s’hi oposa. I, si es confirma el cop de porta a la consulta, aleshores es posaria en marxa el referèndum no pactat, l’únic escenari que preveu Puigdemont. De fet, el president va afirmar que entre els plans del Govern no hi figuren unes eleccions autonòmiques, i que tampoc treballa amb la hipòtesi d’una declaració unilateral perquè “no seria responsable” fer-ho quan cal centrar esforços en el referèndum.
Amb les declaracions de l’exministre d’Exteriors José Manuel García-Margallo sobre prendre el control dels Mossos planant sobre la intervenció de Puigdemont, el president va defensar la independència de la policia catalana i va avisar que “l’única manera que té l’Estat d’impedir que el referèndum sigui al mes de setembre és asseure’s a dialogar i acordar una altra data”. A l’espera de si hi ha resposta del govern espanyol, el president de la Generalitat va insistir que no anunciarà per ara la data i la pregunta del referèndum, però es va comprometre a fer-ho abans de les vacances.
Malgrat la crida al diàleg, Puigdemont va defensar la capacitat de la Generalitat d’organitzar un referèndum unilateral. En aquest sentit, va explicar que la validesa de la votació no depèn del permís de l’Estat, sinó del nivell de participació, i va apuntar que, per a ell, un referèndum acordat amb un 15% de participació no seria vàlid, mentre que un referèndum no acordat amb una participació substantiva sí que ho seria. El president, que va defensar la validesa de la compra d’urnes per part de la Generalitat, va afirmar també que el Govern vetllarà perquè tots els ciutadans votin en igualtat de condicions, i que això passa perquè hi hagi prou punts de votació a tot el territori.
ERC prova de seduir els comuns Per la seva banda, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, va provar de sumar els comuns als preparatius del referèndum. Si dimecres era la CUP, ahir va ser la dirigent republicana qui va convidar CSQP -que demana complir el codi de bones pràctiques de la Comissió de Venècia- a formar part de la taula de negociació que fixarà les garanties del referèndum. “Ara és el moment de seure, compartir escenaris i posar-nos d’acord en les garanties que faran que hi hagi un referèndum efectiu”, va plantejar ahir Rovira.
Corominas i Barrufet declaren avui al TSJC amb el suport sobiranista
Dilluns va ser el torn de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i de la secretària primera de la mesa, Anna Simó, i avui toca declarar davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) al vicepresident primer, Lluís Corominas, i la secretària quarta, Ramona Barrufet. Tots ells investigats per haver permès el debat sobre la resolució del referèndum al ple. El ritual serà el mateix que dilluns i els investigats rebran el suport del Govern, encapçalat pel president, Carles Puigdemont; dels diputats de Junts pel Sí, la CUP i els comuns, a més de Forcadell i Simó i les entitats sobiranistes. Tots ells els acompanyaran des de les portes del Parlament, on s’han citat a les 8.15 h, fins al TSJC. La magistrada Maria Eugènia Alegret els ha citat a les 9 h. El dia 12 de juny serà el torn de Joan Josep Nuet.