QÜESTIÓ DE CONFIANÇA

Puigdemont defineix el camí al referèndum

El president busca assegurar-se la confiança del Parlament i reforçar la majoria sobiranista

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va presidir ahir el consell executiu previ a la qüestió de confiança.
Maiol Roger / Gerard Pruna
28/09/2016
3 min

BarcelonaCarles Puigdemont afronta avui una qüestió de confiança que va anunciar quan la CUP li va tombar els pressupostos i la majoria parlamentària de l’independentisme trontollava. Entre aquell 8 de juny i avui el president ha encarat la necessitat de bastir una majoria parlamentària que li asseguri l’estabilitat i sustenti el procés en la seva etapa final. En el seu discurs, segons diverses fonts consultades, Puigdemont fixarà l’escenari polític necessari perquè desemboqui en un referèndum, sense encotillar-se però situant-lo com a punt clau en la culminació del procés. Defensarà la votació, però no hi posarà adjectius: l’opció encaixa amb el referèndum unilateral que defensa la CUP -que ja ha anunciat el vot favorable demà- i la intenció d’acostar-se als comuns, que proposen una consulta pactada. “És un escenari d’equilibrista”, exposa un dels coneixedors de les intencions del president.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com ho farà? Tal com va avançar, Puigdemont defensarà la necessitat de pactar el referèndum amb l’Estat, aprofitant l’escenari de bloqueig a Espanya i la incertesa sobre quin color tindrà el nou govern. Tot i que els seus socis d’ERC donen per enterrada aquesta via, segons diverses fonts consultades el president apostarà per mantenir-la viva fins que expiri l’actual legislatura, amb l’aprovació de les lleis de desconnexió. Si amb les normes aprovades -que suposen, de facto, la ruptura amb l’Estat- el govern espanyol no mou peça, aleshores -previsiblement cap a la tardor del 2017- l’executiu convocarà un referèndum emparat en la legalitat catalana.

Per fer-ho, però, s’hauran de complir una sèrie de condicionants que el president fixarà. El referèndum, ha apuntat Puigdemont les últimes setmanes, ha de ser “viable i amb consens”. Per aconseguir la primera demanda, ha comptat amb l’assessorament del president de l’Institut d’Estudis d’Autogovern, Carles Viver Pi-Sunyer. Per a la segona, més enllà d’haver preparat la qüestió amb els principals actors del procés, demanarà fer un “treball conjunt” amb les formacions sobiranistes per encarar el referèndum.

La fórmula serveix al president per anar punt per punt i mantenir el control sobre el ritme del procés. Això li ha de permetre garantir-se l’estabilitat parlamentària més enllà de la qüestió de confiança. Però Puigdemont entén el ple d’aquesta setmana com un primer pas d’un triple salt que l’ha de dur a sortir airós del debat de política general de la setmana que ve i aconseguir aprovar els pressupostos amb el suport de la CUP. “Sense els comptes, no hi ha referèndum”, conclou una de les fonts consultades.

L’aposta pel referèndum -es vol evitar el concepte unilateral pels recels que desperta en l’àmbit internacional- vol ser una oportunitat també per atraure els comuns, distanciats dels partits sobiranistes arran de les conclusions del procés constituent. La mateixa alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va pronunciar-se recentment a favor d’un referèndum vinculant, però la clau de volta rau en quina interpretació es fa d’aquest adjectiu. Si s’utilitza com a sinònim d’unilateral o si cal que sigui pactat amb l’Estat.

Ahir ni el president del grup de Junts pel Sí (JxSí), Jordi Turull, ni la portaveu del Govern, Neus Munté -que va reivindicar la unitat de l’executiu després que sortissin a la llum les divergències pel referèndum- van voler avançar res del contingut del discurs de Puigdemont. El president de la Generalitat ha preparat el discurs amb un punt de secretisme, i encara avui es reserva el matí per polir-ne alguns detalls i comentar-lo amb el seu equip. Serà mitja hora abans de pujar al faristol quan traslladarà la seva aposta al grup parlamentari de JxSí, que espera amb expectació el desenllaç de la qüestió de confiança.

“Mentalitat de conflicte”

Tot i no donar detalls del discurs del president, Turull sí que va mostrar-se obert a “revisar el que calgui per afrontar amb garanties el tram final del procés”, va garantir que el discurs “no agradarà” a l’unionisme i va assegurar que permetrà “veure el cim del procés”. Tanmateix, va avisar que completar el camí no serà fàcil i va reclamar a l’independentisme “mentalitat de conflicte”, no en el sentit de ser agressius sinó en el d’estar preparats per resistir els atacs de l’Estat. Turull -que va retreure al PP que tingui “més por dels de les urnes que dels de les armes, perquè amb els de les armes va seure a negociar”- va avisar que l’Estat intentarà “dividir, desprestigiar, atemorir i enfrontar”. I va dir que l’única resposta pot ser la unitat. La mateixa que espera obtenir Puigdemont aquesta tarda entorn del referèndum.

stats