Puigdemont lamenta que l’Estat normalitzi el cas Villarejo
L’excomissari assegura que està disposat a comparèixer al Parlament si Interior ho avala
BarcelonaLa caixa dels trons que va obrir diumenge a Salvados l’excomisari José Manuel Villarejo no va tenir ahir el ressò esperat a l’Estat. Lluny de sortir al pas de les acusacions, el vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, va desentendre’s de la polèmica al·legant que la informació de l’excomissari no “incumbeix” ni “afecta” els populars. La majoria de partits, però, van optar pel silenci. Un posicionament que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va censurar ahir, ja que suposa que l’Estat normalitzi actuacions com la de l’excomissari. “En altres països hauria suposat un escàndol de proporcions siderals”, va apuntar.
En la presentació del llibre d’Antoni d’Armengol Mestres de l’Entrevista (Editorial UOC), que va comptar també amb el periodista de l’ARA Antoni Bassas i amb Jordi Basté, Puigdemont va lamentar que “fruit de l’herència viciada de la Transició” s’ha arribat a pensar que és normal “que la democràcia es defensi amb el crim i la il·legalitat”. Tot i admetre que altres democràcies han fet servir males pràctiques en algun moment -va posar com a exemple el Watergate -, Puigdemont va subratllar que quan s’han descobert sempre hi ha hagut conseqüències. “El que no és propi de les democràcies és que quan s’ha descobert no passi res”, va alertar. Segons Puigdemont, actuacions com les que revela Villarejo demostren que “el sistema espanyol està corcat”.
Operació Catalunya al Parlament
Villarejo va tornar a parlar ahir, i ho va fer per afirmar que està disposat a anar al Parlament a donar les explicacions necessàries sobre l’operació Catalunya. Ho va dir en una entrevista a RAC1, des d’on la presidenta de la comisisó d’investigació, Alba Vergés, el va convidar a anar al Parlament. L’únic inconvenient, va afirmar Villarejo, és que necessita el permís del ministeri de l’Interior. L’excomissari també va posar com a condició preservar la seva identitat i la seva imatge, i que pugui respondre a qui l’insulta. Villarejo també va mostrar-se disposat a anar al Congrés, on el PP, el PSOE i Cs ja van vetar la seva compareixença.
A l’espera de Villarejo, la comissió de l’operació Catalunya va intentar interrogar l’empresari Javier de la Rosa, considerat una font propera a Villarejo. Tot i advertir que no respondria a les preguntes perquè ja ho ha fet en seu judicial, De la Rosa va assegurar que no havia cobrat fons reservats de l’Estat per investigar els Pujol i que no havia pactat amb Villarejo donar informació de l’expresident a canvi de protecció legal. En una de les seves breus intervencions, va voler deixar clar que mai ha “perjudicat ningú”.
A la sessió d’ahir també hi va assistir l’examant de Jordi Pujol Ferrusola i interlocutora d’Alícia Sánchez-Camacho al dinar de La Camarga, Victoria Álvarez, que va reiterar que l’exdirigent socialista José Zaragoza va encarregar la gravació de la conversa. Arran d’aquestes afirmacions, la comissió va acordar ahir citar a comparèixer l’actual diputat del PSOE al Congrés. L’examant de Jordi Pujol Ferrusola també va carregar contra Sánchez-Camacho, a qui va acusar de trair “el seu propi partit, la justícia i Espanya”. A més, va denunciar que la documentació sobre els Pujol que va entregar a l’Oficina Antifrau perquè s’incorporés a la causa va arribar abans a les “taules de CDC” que a la fiscalia.