Puigdemont no espera acords concrets de la reunió amb Rajoy
El Govern vol abordar el procés i no lliurarà llistats de demandes
BarcelonaLes últimes reunions entre Artur Mas i Mariano Rajoy es van saldar sense cap acord tangible. I això que, en l’últim contacte, el 30 de juliol del 2014, l’ara expresident català va acompanyar la demanda nacionalment més ambiciosa -llavors era el concert econòmic- d’un document amb 23 punts més vinculats a la gestió diària que, segons afirmen des de Palau, continuen pendents de ser abordats. I la primera reunió de Carles Puigdemont amb Rajoy, que tindrà lloc dimecres a la Moncloa, sembla que seguirà el mateix patró. Segons un portaveu del Govern, la trobada ve precedida de pocs contactes dels dos equips i aquest cop la part catalana no preveu lliurar un llistat de demandes concretes.
La Generalitat considera que el llistat de greuges ha anat creixent i, per això, tornaran a aparèixer sobre la taula qüestions com la situació de Rodalies i el finançament. Malgrat tot, l’executiu català explica que no hi ha hagut trobades tècniques prèvies, tan sols alguns contactes telefònics, arran de la rapidesa amb què s’ha lligat la reunió -la petició, per part de l’entorn de Puigdemont, s’hauria fet dimarts passat-. Una situació que contrasta amb la feina feta abans de reunions com la del 5 de febrer entre el president català i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en què van pactar la connexió del tramvia, la reactivació de la L9 i el suport de l’Ajuntament al procés constituent. Ara, per contra, es preveu una reunió “més política” en què Puigdemont voldrà abordar el procés sobiranista, ja que el seu equip va exigir no vetar temes per cap banda.
Tanmateix, el departament del president català també està preparant aquests dies la presentació del pla de Govern que farà públic demà dimarts. El document encara no està enllestit, tot i que les mateixes fonts avancen que no hi haurà gaires novetats respecte al programa electoral de Junts pel Sí i el discurs d’investidura. Estarà dividit en tres eixos: estat del benestar, regeneració econòmica i bon govern. Així, malgrat que no hi haurà un apartat concret sobre el procés, la construcció d’estructures d’estat estarà prevista en cadascun dels àmbits sectorials. Igualment, s’inclouran “centenars d’objectius i indicadors” per avaluar-ne el compliment.
Vincula referèndum i reforma constitucional
Carles Puigdemont va avançar en una entrevista a El objetivo de La Sexta ahir que demanarà a Mariano Rajoy la celebració d’una consulta pactada que espera que acabi arribant, ja que no preveu “que això es resolgui sense acord”. En tot cas, va negar que el referèndum sigui una via oposada a la reforma constitucional que defensen el PSOE o C’s, ja que va plantejar celebrar-lo deixant clar que votar no a la independència significaria avalar la nova carta magna espanyola.