“El Govern ja té més de 6.000 urnes”

El president Puigdemont diu al ‘Financial Times’ que no veu com l’Estat pot aturar el referèndum

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, explica l'estructura del Govern al Parlament
Núria Orriols
25/08/2017
3 min

BarcelonaEl Govern ha dit en tot moment que el dia 1 d’octubre hi haurà urnes perquè la ciutadania pugui votar. Però fins ara, després que la licitació per adquirir-ne 8.000 quedés deserta, l’executiu no havia confirmat oficialment que ja tenia les de l’1-O. Fins ahir. El president Carles Puigdemont va assegurar en una entrevista al diari britànic Financial Times que l’executiu “té més de 6.000 urnes” per al referèndum i va afegir que no veu com l’Estat pot aturar que la ciutadania es pronunciï en la consulta. És el primer cop que Puigdemont afirma públicament que ha tancat aquesta carpeta, tot i que, tal com va publicar l’ARA, ja va dir recentment en un sopar informal amb analistes i polítics que la qüestió “estava resolta”. El president també va deixar clar que, malgrat les sancions que activi la Moncloa, no hi ha “res” que pugui frenar l’1-O. Ni tan sols que el “tanquin a la presó”. “No hi ha res que em puguin fer a mi que faci aturar aquest referèndum”, va dir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En les últimes setmanes d’agost, la majoria independentista s’ha esforçat a asseverar que el Govern ho té tot a punt per votar l’1 d’octubre, tot i que encara no s’hagi aprovat la llei del referèndum al Parlament i quedin per resoldre incògnites com el cens. El Tribunal Constitucional ha prohibit desenvolupar tot acte jurídic relacionat amb el Procés i destinar diners públics als preparatius de la consulta. És per això que serà clau l’explicació que pugui donar el Govern sobre com ha aconseguit les més de 6.000 urnes: no s’ha fet públic cap nou procés de licitació per comprar-les ni tampoc s’ha publicitat que hagi sigut un donatiu d’un privat. Tal com va publicar ahir aquest diari, des de finals de juliol el Govern ha notificat setmanalment al ministeri d’Hisenda que no ha destinat cap euro a la convocatòria del referèndum de l’1 d’octubre. Així doncs, ¿com ha aconseguit les urnes? Fonts del Govern confirmen que les urnes estan a punt, però no especifiquen amb quin procediment s’han comprat.

Ahir l’oposició, arran de l’anunci de Puigdemont, va defugir entrar en el cos a cos polític a poques hores de la manifestació contra el terrorisme a Barcelona, en què els partits volen exhibir una imatge d’unitat. Tanmateix, la portaveu socialista, Eva Granados, va afirmar a aquest diari que el que pretén fer el Govern l’1 d’octubre “no resoldrà cap problema sinó que en crearà més”, i va instar a obrir un “diàleg” entre totes les forces polítiques.

Les urnes han sigut motiu de controvèrsia al Govern des que van començar els preparatius del referèndum. El procediment de compra i qui n’assumia la responsabilitat van ser objecte de debat en el si de l’executiu i van tensar la relació entre ERC i el PDECat.

Després de quedar desert el concurs per homologar empreses impulsat pel departament de Governació -i pel qual la consellera, Meritxell Borràs, i el seu ex número dos Francesc Esteve estan acusats de malversació de fons públics-, el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller Raül Romeva van oferir-se per impulsar conjuntament la compra. Des de l’executiu interpretaven que, un cop havia quedat desert el concurs, podien iniciar un procediment negociat sense publicitat per adquirir les urnes.

Aquest anunci, però, no s’ha arribat a concretar. Un cop enllestida la remodelació del Govern, el conseller de la Presidència, Jordi Turull, va anunciar que s’estudiarien “tots els itineraris” possibles d’acord amb la llei per adquirir les urnes, però va avisar que no se’n diria res fins que el procés s’hagués “completat”. També va deixar clar que totes les decisions que tinguessin a veure amb l’1 d’octubre es prendrien de manera col·legiada al consell executiu. Malgrat l’anunci de Puigdemont, doncs, el Govern encara no ha resolt totes les incògnites al voltant de les urnes.

stats