Puigdemont i la CUP aplanen el camí per restablir la confiança en una reunió de gairebé dues hores

El president assegura a l'ACN que "hi ha d'haver més coordinació i intercanvi d'informació amb els cupaires, perquè això és la base de la confiança"

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha reunit amb les diputades de la CUP Mireia Boya i Anna Gabriel / FERRAN FORNÉ
Acn
02/09/2016
5 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la CUP s'han reunit aquest divendres al migdia i han aplanat el camí per restablir la confiança que des de fa uns mesos està en qüestió després que els cupaires rebutgessin la tramitació dels pressupostos, segons han explicat a l'ACN fonts coneixedores. La reunió ha durat una hora i quaranta minuts i ha servit perquè les dues parts es conjuressin per culminar el procés aquesta legislatura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts de la CUP han apuntat, precisament, que si el president presenta el 28 de setembre una manera de culminar-lo abans que s'acabi aquesta legislatura excepcional, no hi ha cap motiu per retirar-li la confiança. Aquest "clima positiu" que descriuen uns i altres s'emmarca no només de cara a la qüestió del 28, sinó també en relació a les diferents fites del que queda de legislatura: el debat de política general, els pressupostos i les lleis de desconnexió. Els representants de la CUP en la trobada, que no ha tingut lloc al Palau de la Generalitat, han estat les diputades Anna Gabriel i Mireia Boya, a més del membre del secretariat nacional Dani Corpas.

Tant el president com la CUP han sortit de la reunió amb la sensació que ha anat bé, que el clima és bo i que les relacions es poden refer després del que va passar al mes de juny. Això inclou la qüestió de confiança, però també les diferents fases del que queda de legislatura, és a dir, el debat de política general, els pressupostos i l'aprovació de les lleis de desconnexió. "Hi ha la sensació que es pot establir aquesta confiança i d'altres, i per tant tirar el procés endavant amb tot el que suposa", argumenten des de Palau. La formació anticapitalista també considera que "la cosa va pel bon camí".

Durant la trobada hi ha hagut un intercanvi d'idees sobre la confiança i també sobre com ha de culminar el procés. De fet, per a la CUP, si Puigdemont confirma el 28 de setembre que el seu objectiu és concloure el procés aquesta legislatura d'acord amb els objectius amb què va iniciar-se, no hi ha cap motiu per votar en contra de la qüestió que plantejarà al Parlament. "Hi haurà confiança si es culmina el procés", insisteixen les mateixes fonts.

Pel que fa al referèndum unilateral d'independència (RUI), s'ha parlat sobre les diferents possibilitats per culminar el procés, però l'objectiu de la reunió no era entrar en una negociació ni plantejar cap línia vermella, ni per part d'uns ni dels altres.

Entrevista a l'ACN

"Hi ha d'haver més coordinació i intercanvi d'informació amb la CUP, perquè això és la base de la confiança", ha dit el president en una entrevista amb l'ACN. "El Govern necessita estabilitat parlamentària per tirar endavant projectes fonamentals en aquest full de desconnexió, i aquest full l'hem de compartir més, l'hem d'explicitar més amb el soci", ha apuntat. El president, però, ha considerat "prematur" fixar ara la data per validar la independència, però sí que ha subratllat que a l'estiu del 2017, "totes les decisions hauran d'estar preses".

Puigdemont ha rebutjat emmarcar la qüestió de confiança en termes de negociació amb la CUP. "La confiança és té o no es té, no es negocia", ha subratllat. El marge de negociació, per tant, està situat en les propostes de resolució que es votaran en el debat de política general i també en la tramitació de pressupostos. Ara bé, ha insistit que si s'atorga la confiança a un president i a un projecte polític que "necessita imperiosament un pressupost per executar-lo", seria un "contrasentit absolut" que després la CUP rebutgés la tramitació dels comptes. "I quan diem això algú amb mala intenció pensa que és un xantatge, però no ho dic en aquest sentit, ho dic com a coherència, perquè el pressupost serà fill de la filosofia de la qüestió de confiança, dels compromisos del debat de política general", ha argumentat.

Dit això, el president ha opinat que després del que va passar al mes de juny amb la CUP, ara és el moment no només de recompondre la confiança, sinó d'aprofundir-hi. Al seu parer, hi ha d'haver "més coordinació" entre el Govern, Junts pel Sí i el seu soci, i és necessari "generar àmbits de confiança compartida" per anar prenent les decisions que toquin en aquest "marc de confiança". "En aquest darrer tram no podem ensopegar amb qüestions anecdòtiques i amb qüestions menors perquè una de les parts pensi que l'altra no va de debò o que l'altra té la voluntat només de fer la punyeta", ha remarcat Puigdemont, fent al·lusió a les desconfiances que s'han demostrat entre independentistes els passats mesos. Cal "superar" aquesta situació, i ha dit que confia que la qüestió de confiança hi contribuirà.

En aquest sentit, ha indicat que totes les parts han de fer més esforços, i ha admès que "segurament hi ha d'haver més intercanvi d'informació, perquè això és la base de la confiança". També ha reconegut que cal que el Govern "comparteixi i expliciti més" amb la CUP el full de ruta de desconnexió i que "demostri i musculi més" la confiança en els anticapitalistes. Ara bé, ha insistit que primer ha de saber si ells li retornen la confiança per poder continuar endavant amb la legislatura.

Sobre el RUI que planteja la CUP i també part de la societat civil independentista, ha insistit que el Govern estudia totes les opcions ja des d'abans de l'estiu, però ha recordat que de moment la pantalla democràtica que preveu el full de ruta per validar la independència passa per celebrar unes eleccions constituents i un referèndum sobre la futura constitució. En tot cas, ha garantit que només s'optarà per una fórmula que "sigui factible de manera irrefutable, que sigui un mecanisme que ajudi a acreditar que hi ha una majoria independentista davant del món i que permeti complir el mandat dels ciutadans".

El president ha avisat que ara no és el moment dels "tacticismes", sinó de prendre decisions "pas a pas i quan pertoqui". Al seu parer, "especular a no sé quants mesos vista que no sé quin dia de juny hi haurà un referèndum per validar la independència o unes eleccions constituents no aporta res". Ara bé, sí que ha opinat que cal "ratificar" el marc temporal en què es prendran les decisions. Així doncs, ha considerat "prematur" fixar un dia del mes de juny per ratificar la independència, però no ho és, en canvi, dir que "per a l'estiu de l'any que ve s'han de tenir totes les decisions preses".

Puigdemont ha assegurat que el seu compromís amb el full de ruta de divuit mesos és "inalterable", temps en el qual el Govern i el Parlament han de preparar les estructures d'estat i dotar-se del marc legislatiu que permeti la desconnexió. A això hi ha sumat la pedagogia exterior per divulgar el procés i la feina per eixamplar la base social. "Això és el que hem fet i no ens hem mogut d'aquí, i ho tornaré a posar sobre la taula en la qüestió de confiança i tantes vegades com faci falta", ha subratllat.

El discurs que pronunciarà el 28 de setembre, ha dit el president, serà un "punt d'inflexió en la culminació del procés". "Hem de sortir encara amb molta més claredat i concreció en allò que es pugui ser clar i concret", ha apuntat Puigdemont, que ha assenyalat que després de la qüestió de confiança "algunes de les desorientacions que s'acusen que hi ha en aquest moment ja no tindran sentit". Ha advertit que això no passa necessàriament perquè en el seu discurs anunciï la data d'unes eleccions o d'un referèndum, però sí "el compromís de culminar el full de ruta, un compromís que no només es ratificarà sinó que ha de quedar molt més clar".

stats