PSOE, C's, Podem: Posicions "distants" i sense perspectives d'una nova cita

Socialistes i liberals s’aferren al seu pacte mentre Iglesias el dóna per “mort” i evidencia la falta d’entesa

La reunió dels tres equips negociadors. El PSOE s'ha assegut de tal manera que els representants de Podem i C's no es toquessin. EFE
Mariona Ferrer I Fornells
08/04/2016
3 min

MadridFa exactament 44 dies, Podem s’aixecava de la taula de negociació a quatre amb el PSOE, Compromís i IU. Els socialistes havien estat negociant d’amagat amb Ciutadans (C’s) per arribar primer a un acord, abocat al fracàs en el primer intent d’investidura des del 20-D. Des de llavors, l’escenari de governabilitat a l’Estat s’ha mantingut inalterable i cada cop pren més forma l’estadi d’eleccions anticipades el 26 de juny. El punt d’inflexió que podria haver suposat ahir la primera reunió a tres al Congrés dels equips negociadors del PSOE, Podem i C’s només va servir per ratificar que les posicions són, ara mateix, irreconduïbles. Tots tres partits van sortir-ne igual que hi van entrar: els socialistes insistint que “veuen molt difícil però possible” un acord, Podem declarant “mort” el pacte Sánchez-Rivera i reclamant un govern d’esquerres, i C’s ratificant que només acceptarà un sí dels de Pablo Iglesias que subscrigui fil per randa el pacte amb el PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diàleg és de sords. Els tres partits van evitar anunciar ahir que s’aixequen de la taula de negociacions per no aparèixer com els responsables d’una nova convocatòria electoral, però no es van emplaçar, per ara, a cap nova reunió. Està previst que avui parlin per telèfon per valorar un document amb vint propostes que va presentar Iglesias. I els socialistes van assegurar que dilluns es tornaran a reunir. Però C’s ja va avisar que si no ha trencat encara la negociació és “per respecte” a les propostes del partit lila. “Podem confirma el que s’esperava: volia dinamitar l’acord [PSOE-C’s] i torna a demanar la meitat del govern amb el suport dels separatistes”, va assenyalar a Twitter el líder del partit taronja, Albert Rivera, després de la reunió.

No va haver-hi, en canvi, cap valoració del secretari general de Podem, Pablo Iglesias. Tot i ser l’únic líder dels tres partits a encapçalar l’equip negociador, no va sortir en roda de premsa, tal com estava previst. La direcció de Podem es reunirà demà al matí per valorar la trobada i després comunicarà la seva decisió als mitjans. Segons C’s, Iglesias va posar sobre la taula un “acord de substitució” del seu pacte amb els socialistes. En seu el document, Podem cedeix en economia, però manté la proposta d’un govern de coalició a la valenciana i la defensa del dret a decidir, tot i que sense concretar el referèndum. “No acceptem que l’acord amb el PSOE estigui en via morta i, des del principi, s’ha vist que les posicions són distants”, va expressar el portaveu de l’equip negociador de C’s, José Manuel Villegas.

El discurs del PSOE després de sortir de reunió va ser diamentralment oposat al de C’s, si bé va defensar la “vigència” del pacte segellat amb Rivera. Creu que la trobada va ser “important” perquè, per primer cop, els partits van intercanviar punts de vista. “Estic convençut que dilluns seguirem treballant”, va assenyalar el portaveu dels socialistes al Congrés, Antonio Hernando, disposat a deixar-s’hi “fins l’última gota de suor”. Ferraz analitzarà el document d’Iglesias i s’obre a “canviar” aspectes de l’acord amb C’s, tot i ratificar-ne la vigència.

Sense tocar el referèndum

Però un dels punts que el PSOE ja adverteix que no tolerarà és la defensa del dret a decidir. Amb tot, de moment no tindrà problemes si es manté la taula de negociació. Podem va decidir ahir obviar el debat territorial en la primera reunió a tres. I els socialistes van fer el mateix. De fet, l’acord referma la decisió d’Iglesias de traslladar aquest tema a Catalunya. “A causa del bloqueig de posicions en relació amb aquesta matèria, desplacem l’àmbit de negociació per a la resolució de l’encaix de Catalunya a Espanya a l’àmbit d’una taula de negociació integrada per En Comú Podem i PSC, i ens comprometem a assumir com a propi l’acord al qual arribin les dues forces”, assenyala el document.

Iglesias es desplaçarà avui a Barcelona per reunir-se per primera vegada amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, tres setmanes després que ho fes Sánchez. També començarà al barri barceloní del Poblenou una gira amb el flamant secretari d’organització, Pablo Echenique, que el durà per tot l’Estat per proclamar una “nova etapa” al partit i que s’ha interpretat com el tret de sortida de la precampanya. Per al PP aquests moviments només refermen que Sánchez busca un “divorci arreglat” amb Rivera que els permeti fer una “pirueta” amb Podem i els partits independentistes. El que sí que és una evidència és que ahir PSOE, Podem i C’s no van fer cap pas endavant.

stats