El PP compara la violació dels drets humans a l'Aràbia Saudita amb l'incompliment de la llei a Catalunya
Polèmica per la primera visita oficial del rei amb dos nous ministres al país àrab
MadridPolèmica pel primer viatge oficial del rei amb el nou govern. El ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, i el de Foment, Íñigo de la Serna, acompanyen des d'aquest dissabte fins dilluns que ve el rei a l'Aràbia Saudita. Es tracta d'una de les visites que el monarca havia suspès des de mitjans de febrer per la situació d'interinitat a Espanya. Llavors ja va suscitar una allau de crítiques de Podem i del PSOE que el rei viatgés a un país que "vulnera els drets humans". Avui s'hi ha unit el líder de Ciutadans, Albert Rivera, qui ha instat el nou executiu de Mariano Rajoy a denunciar la falta de drets humans a l'Aràbia Saudita. "El viatge del rei a un règim tan absolutament antidemocràtic no és res de nou, però almenys és denunciable i totalment qüestionable a nivell democràtic", ha dit al seu torn el portaveu adjunt d'ERC, Gabriel Rufián.
El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha defensat el viatge, que considera "oportú" i que vetlla pels "interessos econòmics" de "milers" d'espanyols que treballen en els sectors naval i d'infraestructures. En aquest sentit ha replicat a Rufián que no és ningú per denunciar els països que vulneren lleis perquè defensa que a "Catalunya no es compleixi la legalitat vigent". "Miri vostè, el fet de visitar algú no vol dir que es combregui amb les seves fórmules de govern, perquè limitaríem l'activitat econòmica, cultural i política", ha conclòs.
Rivera suposa que el viatge del rei a l'Aràbia Saudita ha sigut planejat pel govern i no s'oposa que es faci, però creu que no cal "doblegar-se" i mantenir la denúncia d'aquesta falta de drets humans. "Una cosa és la diplomàcia i una altra que no defensis les teves posicions", ha assenyalat. El líder de C's ha posat com a exemple la visita del president dels Estats Units, Barack Obama, a Cuba, en què va denunciar que a l'illa hi ha presos polítics.
Podem va demanar al febrer que els reis no viatgessin a l'Aràbia Saudita per la "discriminació sistemàtica" de les dones i la "repressió contínua" contra els defensors dels drets humans. Al seu torn, el PSOE va opinar també que "no procedia" aquesta visita i va recordar l'execució de 47 persones.
Felip VI ja va viatjar el passat 24 de gener a l'Aràbia Saudita després de la mort del monarca saudita Abdal·là bin Abdelaziz, per traslladar el condol al nou rei. El maig del 2014 l'anterior cap d'estat, el rei Joan Carles, ja havia fet un viatge oficial a l'Aràbia Saudita acompanyat de tres ministres i una trentena d'empresaris espanyols per intentar crear un clima més favorable arran dels problemes per construir l'AVE a la Meca.