Pisarello insta ERC a "recuperar" un govern "progressista i d'esquerres" en unes properes eleccions catalanes
Censura l'aliança d'ERC amb el PDECat i vaticina baixes entre els republicans si traslladen aquest acord a Barcelona
BarcelonaEl primer tinent d'alcaldia de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha considerat que les properes eleccions catalanes són una oportunitat per "recuperar" un govern "progressista i d'esquerres", un escenari que també desitja per a l'Estat. "És desitjable que hi hagi un canvi de cicle polític, farem tot el possible perquè això es produeixi", ha apuntat en una entrevista a l'ACN.
Pisarello ha recriminat la política de pactes d'ERC i, en l'àmbit municipal, ha advertit els republicans que els seus electors no entendrien que traslladessin la fórmula de Junts pel Sí a l'Ajuntament de Barcelona. Al seu parer, seria una notícia "trista" que ERC optés per aliar-se de nou amb "el partit que més casos de corrupció ha tingut en la història de Catalunya des de la transició".
"S'obre un escenari per recuperar a Catalunya i a Espanya governs progressistes i d'esquerres". Aquest és el diagnòstic que fa Gerardo Pisarello de l'actual situació política. Segons ell, "la gran tragèdia" és que tant en l'àmbit estatal com a la Generalitat "continuïn governant dos partits que, tot i tenir diferències, estan marcats per casos importantíssims de corrupció, i que a més han aplicat moltes de les polítiques antisocials que ens han portat a la crisi".
Pisarello ha defensat aquest canvi "no per raons partidistes", sinó per una "necessitat social". En el cas català, ha criticat que els últims anys els pressupostos no hagin desenvolupat una política fiscal progressiva, que "no s'hagi fet res per apuntalar la sanitat o l'educació públiques" i que el "gran projecte econòmic del Govern sigui el Hard Rock Entertaintment World". "Aquest no és el model de país que mereixem i no és el model que les majories socials que volen una política de progrés per a Catalunya desitgen", ha conclòs.
Després de criticar les "versions ultraliberals que es defensen des d'algunes conselleries del PDECat", ha insistit que la seva aposta sempre serà fer un "acostament" cap a ERC, perquè té una relació "molt estreta" amb molts republicans", però alhora ha reconegut que no té clar que la direcció d'ERC vulgui caminar cap a aquesta aliança.
Pascal critica que es vulguin recuperar "models fracassats"
Les paraules de Pisarello han suscitat la reacció de la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, que a través del seu perfil de Twitter ha respost a la crida dels comuns a recuperar el govern "progressista i d'esquerres" a la Generalitat. "Contra el pensament únic: referèndum. Contra models fracassats: societats creatives i obertes", ha remarcat.
En clau municipal
Pel que fa al consistori, Pisarello ha considerat positiu que les perspectives electorals d'ERC millorin en les enquestes. "Creiem que Barcelona és una ciutat fonamentalment progressista, i nosaltres sempre hem apostat per aquest tipus d'aliances", ha assenyalat. Ara bé, no veu una bona notícia la situació de "desconcert i de falta de lideratge" en què es troba, ha dit, el Grup Demòcrata, ja que "això també dificulta el funcionament natural de l'oposició".
En tot cas, i de cara als dos anys que queden de mandat, Pisarello ha avisat els republicans que "la ciutadania penalitzaria que ara comencessin a fer una política en clau purament electoralista i partidista", pensant només en les futures eleccions municipals. Ha remarcat, en aquest sentit, que ja ha vist com el líder d'ERC, Alfred Bosch, defensava "algunes coses arriscades, perquè a vegades són totalment contradictòries amb el que fa a l'Àrea Metropolitana o amb polítiques que tenen el suport de consellers d'ERC". Segons el tinent d'alcaldia, "tothom té dret a fer legítimament el seu paper, però si l'opció és fer una oposició electoralista i partidista, una part important del seu electorat el castigarà".
Pronostica "desercions importants" si ERC pacta amb el PDECat a Barcelona
És més, ha advertit que "si el que Bosch té al cap és impulsar una mena de Junts pel Sí a Barcelona" es poden produir fins i tot "desercions importants" en les mateixes files. republicanes.
Pisarello ha subratllat que ell podria entendre que el PDECat volgués fer aquesta aposta, "per les mateixes raons que ho ha volgut fer a la Generalitat, perquè està en una situació de decadència, per salvar la seva situació política". De fet, és una idea que el mateix president del Grup Demòcrata, Xavier Trias, ha traslladat a l'opinió pública.
Ara bé, ha considerat que seria un "error electoral i una notícia trista" que ho volgués ERC. Una part important del seu electorat, ha opinat, no entendria que "en una ciutat on és tan important que existeixin acords per fer polítiques socials avançades, ERC optés per aliar-se amb un partit com el PDECat, el que més casos de corrupció ha tingut en la història de Catalunya des de la transició i que ha estat incapaç de tirar endavant una agenda social a l'altura de la crisi".
No veu el pacte amb el PSC en perill a causa de l'1-O
Pisarello ha remarcat que el seu espai polític sempre ha apostat per grans aliances dels partits d'esquerres, i ha fet un bon balanç de l'acord amb el PSC a l'Ajuntament, tot i que ha recordat que haurien preferit que aquest pacte inclogués també ERC.
En aquest sentit, no creu que l'acord amb els socialistes estigui en perill a causa de l'1-O, perquè és un pacte, ha dit, "on els temes de ciutat tenen una prioritat claríssima". Tot i que considera un "error" que el PSC no comparteixi la defensa del dret a decidir, perquè "el deixa fora del corrent majoritari del catalanisme", també ha recordat que alguns alcaldes socialistes estan dient que "no posaran bastons a les rodes perquè hi hagi participació l'1 d'octubre". En tot cas, ha recordat que BComú ha deixat clar que no posarà en risc ni la institució ni els treballadors públics, i considera que "al voltant d'això pot haver un cert acord" amb el PSC.
Pisarello ha insistit, de tota manera, que l'Ajuntament no pot saber quin tipus d'implicació tindrà "si no hi ha decrets signats, propostes clares sobre la taula i si les coses no s'expliquen públicament de manera clara".
Full de ruta independentista "contradictori"
I és que el primer tinent d'alcaldia ha considerat el full de ruta del Govern "contradictori", perquè aprova una reforma del reglament del Parlament "per accelerar el procés però alhora disminueix el debat públic". "Si fas això després és molt complicat que demanis que la societat tingui un debat ampli al voltant de la posició del 'sí' o del 'no'", ha remarcat.
Pisarello ha subratllat que hi ha molta gent independentista que s'està adonant que aquesta voluntat d'accelerar el procés està "afectant la qualitat del debat democràtic", i ha insistit que un referèndum "és una cosa prou important com per fer-la bé".
El risc, ha continuat, és "deixar molta gent enrere perquè no se sent interpel·lada". "I ho diu una persona que vol votar, que votaria si hi hagués urnes i que sempre ha defensat el dret a decidir", ha afegit.