Crisi a Catalunya Sí que es Pot pel protagonisme intern dels diputats
Diputats de Podem traslladen un ultimàtum a ICV per equilibrar la visibilitat de les dues forces al Parlament. Plantegen igualar el pes de les figures de portaveu i portaveu adjunt. El document enviat a les bases posa de termini fins dijous i insta a "prendre mesures" si la resposta no és afirmativa
BarcelonaCatalunya Sí que es Pot (CSQP) viu el seu moment més crític des del 27-S. Les dificultats per equilibrar el pes de les formacions que integren la coalició -ICV i Podem xoquen per la manera de conduir la confluència- han portat el grup parlamentari al perill d'un trencament. Diputats de Podem han fet arribar aquesta setmana un ultimàtum als ecosocialistes per repensar la visibilitat de les dues forces al Parlament. La proposta, recollida en un document enviat a les bases de la formació lila a Catalunya i al qual ha tingut accés l'ARA, planteja igualar el pes de les figures de portaveu -en mans d'ICV- i de portaveu adjunt per atorgar més protagonisme a Podem. "El grup parlamentari és, a la pràctica, un espai on ICV fa i desfà a plaer", exposa el text remès a la militància. L'ultimàtum per canviar el funcionament de la coalició, traslladat a la cúpula del grup parlamentari -Lluís Rabell, Joan Coscubiela i Joan Josep Nuet en tenen coneixement-, posa de termini fins aquest dijous al migdia i insta a "prendre mesures" si la resposta no és afirmativa. "Si no es produeix aquest canvi, la continuïtat de CSQP com a grup parlamentari podria tenir els dies comptats", es detalla.
Les tensions internes a la confluència han anat creixent en els darrers tres mesos, tot i que ja n'havia transcendit algun episodi anterior, com les tibantors que va provocar la votació de la declaració rupturista del 9-N. "La situació no ha millorat sinó que més aviat ha empitjorat", es detalla en l'argumentari intern que han rebut les bases de Podem. Els acords que van permetre el naixement de la coalició fixaven que el candidat seria independent (Lluís Rabell) i que les funcions de portaveu recaurien en ICV (Joan Coscubiela). A Podem se li atorgava el paper portaveu adjunt (Albano Dante Fachin). El disseny de la candidatura, que abans de les eleccions ja va generar discrepàncies dins de Podem, ha acabat per complicar les relacions dels socis. "El que no es preveia és que això signifiqués la pràctica total desaparició dels diputats de Podem del mapa polític", apunta el document. "Una cosa és treballar junts, una altra és treballar al dictat", s'afegeix.
Repensar el funcionament del grup parlamentari
Amb la intenció de posar "les bases mínimes" per "treballar" en termes d'igualtat, les exigències de diputats de la formació lila passen per revisar completament el funcionament del grup parlamentari i la seva relació amb els mitjans de comunicació. Entre les demandes traslladades a ICV hi figuren que la "visibilitat mediàtica" de les dues forces sigui "equivalent i compartida", començant per igualar les figures de portaveu i portaveu adjunt, que adquiriria la categoria de coportaveu. Així, Joan Coscubiela i Albano Dante Fachin s'haurien de repartir al 50% les intervencions.
El llistat de mesures per equilibrar el protagonisme passaria per fer rotatives les compareixences dels dimarts al faristol del Parlament -així com les intervencions extraordinàries davant de la premsa que es facin a la cambra-; per repartir entre ICV i Podem les compareixences a les reunions de la junta de portaveus; per atorgar a Podem la tasca de portaveu a la comissió d'estudi del procés constituent; per igualar al 50% les intervencions de diputats al ple; i per fer proporcionals el contacte general amb la premsa, ja sigui en forma d'intervencions televisives, debats o entrevistes.
L'argumentari defensa que per fer efectiva aquests canvis al grup parlamentari resulta imprescindible "remodelar el funcionament del departament de premsa de CSQP", que haurà d'enviar "a tots els diputats una relació de totes les aportacions mediàtiques" dels membres de la coalició. El document també defensa que tant ICV com Podem cediran de manera proporcional part del seu protagonisme per concedir visibilitat als diputats independents de la coalició i als representants d'EUiA. L'ultimàtum expira dijous al matí. S'endevina una setmana agitada al grup parlamentari i a les cúpules dels partits integrants de la confluència.