COMISSIÓ DEL FRAU
Política 22/07/2015

El Parlament reprova Jordi Pujol per la fortuna a Andorra

La cambra portarà a la fiscalia les compareixences de Método 3

Laia Vicens / Sara González
3 min
El Parlament reprova Jordi Pujol per la fortuna a Andorra

BarcelonaEls 34 anys que ha estat amagant que tenia diners a Andorra han pesat més que els 23 de gestió al capdavant de la Generalitat. L’expresident Jordi Pujol va ser ahir reprovat pel Parlament per “haver amagat a les administracions tributàries recursos en entitats bancàries a l’estranger”. CDC i Unió es van quedar soles intentant evitar el que és ja el segon rebuig parlamentari -el primer va ser el 17 de setembre passat- a la figura del fundador de Convergència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’expresident i la seva família van aglutinar bona part de les conclusions de la comissió sobre el frau fiscal que ahir es van sotmetre a votació del ple. De fet, tots els portaveus van posar en entredit la versió de la deixa i van constatar que Pujol no ha acreditat que l’origen de la fortuna a l’estranger provingui d’una herència, com ell assegura, i no de fons irregulars, unes sospites que l’oposició va encarregar-se de manifestar. CiU, doncs, es va quedar sola defensant que Pujol “és un bon ciutadà”. No va servir de res la defensa dels seus “valors”: va prosperar una “reprovació especial” de Pujol per no haver aclarit per què no va revelar abans que posseïa aquesta fortuna, la cambra va aprovar que la família aixequi el secret bancari i també va denunciar els negocis dels fills amb les administracions públiques. Tot plegat, el reflex de les devastadores conseqüències que ha tingut la confessió que l’expresident va fer fa un any.

Tot i que la sintonia entre CDC i ERC no va ser total, els republicans sí que van ser claus per evitar que s’aprovessin dues conclusions que feien referència a Artur Mas i a CDC. Van votar en contra de considerar que de la seva declaració es desprenia que el seu pare tenia diners irregulars a Liechtenstein mentre era conseller. L’abstenció dels republicans va permetre, en canvi, aprovar que hi ha “una ombra de dubte” sobre Mas per no haver repatriat aquest compte estranger.

ERC va fer pinya amb CDC per tombar l’acusació que l’amistat dels fills de Jordi Pujol i alguns càrrecs de Govern, també de l’actual, pot haver estat “aprofitada per generar negocis sota l’empara dels més alts càrrecs del Govern”.

Així, encara que va reprovar-se la gestió de la conselleria d’Empresa i Ocupació en el cas de les ITV, CDC i ERC van tombar la conclusió que apuntava que Oriol Pujol va rebre diners per afavorir empresaris amics seus i col·laborar en deslocalitzacions d’empreses.

Més enllà de la figura de Pujol, també van rebre els implicats en altres casos, com el Mercuri. L’exalcalde Manuel Bustos va ser reprovat per la seva gestió al capdavant de l’Ajuntament de Sabadell, un rebuig al qual no van sumar-se CDC i Unió, que van fer costat al PSC. Tampoc va escapar-se de la reprovació el PP: d’una banda, amb el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, per la seva “manca de col·laboració” amb la comissió, els nuls resultats en la lluita contra la corrupció i l’ús “partidista” en alguns casos que han esquitxat rivals polítics; i, de l’altra, amb la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, per no haver denunciat els fets que Victoria Álvarez, exparella de Jordi Pujol Ferrusola, va confessar-li a La Camarga. En aquella conversa Álvarez va relatar que el primogènit de l’expresident entrava bosses plenes de bitllets a Andorra.

Aquesta conversa ha motivat l’enviament a la fiscalia de les intervencions del cas Método 3 perquè s’investigui si els compareixents van cometre un delicte de fals testimoni, donada la “contradicció evident” entre les versions. La comissió, però, en cap cas va quedar tancada: es va aprovar que es reobri la legislatura vinent.

stats