El Parlament rebutja dues propostes de PP i Ciutadans per canviar el nom de la conselleria d'Exteriors

La cambra insta el Govern a fer públic el cost i el contingut dels contractes amb Independent Diplomat

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva.
Ara
31/03/2016
2 min

BarcelonaEl Parlament ha rebutjat aquest dijous dues propostes de Ciutadans i PP que demanaven canviar el nom del departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i també el del representant permanent de la Generalitat davant la Unió Europea (UE). Els dos partits unionistes han estat els únics en votar a favor de les propostes que pretenien, d'una banda, que el departament passés a dir-se d'Acció Exterior i d'una altra, que el representant permanent –nomenclatura que fan servir els estats- torni a ser el delegat de la Generalitat a Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ciutadans i PP han criticat que el Govern vol "confondre i enganyar" la ciutadania fent veure que actua com un Estat, i han reclamat també que el conseller del departament, Raül Romeva, deixi d'identificar-se com a 'minister of foreign affairs' i aclareixi que és el conseller d'una comunitat autònoma. JxSí, CUP i Catalunya Sí Que Es Pot han votat en contra de les resolucions i el PSC s'hi ha abstingut.

El nom de la conselleria porta cua. El primer gran xoc institucional del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va ser l'admissió del recurs que el govern espanyol havia posat contra el nom de la conselleria. Inicialment el departament s'anomenava conselleria d'"Afers exteriors Relacions Institucionals i Transparència" fins que el passat 16 de febrer el Tribunal Constitucional (TC) va admetre a tràmit el recurs i va suspendre les competències del departament de Raül Romeva durant 5 mesos. El Govern, per evitar aquesta suspensió de manera "preventiva", va canviar el nom a "Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència". Malgrat això, el conseller va aclarir que el recurs no té "solidesa" perquè no han presentat cap "motiu de fons" que permeti aturar l'estratègia per internacionalitzar el camí cap a la independència.

Els contractes amb Independent Diplomat

La reunió de la comissió d'Acció Exterior sí ha aprovat una altra proposta de resolució del PP que insta el Govern a presentar tota la documentació que es requereixi al voltant dels costos i les finalitats amb què es contracten els serveis de Independent Diplomat, una entitat que assessora el Govern en matèria de diplomàcia internacional.

La proposta ha comptat amb la unanimitat de tots els grups. JxSí només s’ha abstingut en el punt que demanava que els diputats poguessin accedir als informes mensuals que l’organisme lliura al Govern. La diputada sobiranista Magda Casamitjana ha assegurat que, quan aquesta informació no s’ha donat ha estat perquè afectava a la “presa de decisions del Govern”, fet que, segons ha explicat la diputada, permet a l’executiu no fer-la pública.

Accedir als informes de Independent Diplomat ha estat un dels cavalls de batalla del PP al Parlament des que el Govern va subscriure els primers contractes amb aquesta entitat. Fins ara no havia tingut èxit, però aquest dijous ha aconseguit el suport de tots els grups. El diputat del PP Juan Milián, que ha estat el grup promotor de la resolució, ha qualificat el Govern "d'opac". "Per a vostès, la normativa diu que si el Govern diu que no, és que no. Però la normativa diu que els diputats tenim dret a accedir a aquests informes”, ha criticat.

stats