Pedro Sánchez reclama al PSOE confiança i no caure als paranys de Podem

Nomena un equip negociador de la seva confiança i després de les primeres reunions creu que "comença bé"

Pedro Sánchez reunit amb el grup socialista al Congrés / EFE
Ferran Casas
03/02/2016
4 min

MadridPedro Sánchez ja ha posat en marxa el procés de negociació per ser president del govern. Ha demanat a Patxi López un mes, però en dues setmanes necessita tenir a punt els acords, que ell voldria amb Podem i C's, per poder-los presentar a la militància primer i als dirigents del partit i al comitè federal després. Tant els uns com els altres els hauran de rebutjar o acceptar. De moment, després de rebre l'encàrrec del rei per formar govern, aquest dimecres al matí ha reunit el grup parlamentari del PSOE per transmetre'ls alguns missatges, a banda de reiterar les seves prioritats. El primer que ha demanat ha estat "confiança, suport i compromís" en una negociació que ell sap que serà complicada i que pot dificultar un partit dividit. Unes peticions que ell ha afirmat que seran correspostes de la mateixa manera.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez voldria un pacte amb C's i Podem, que es veten entre ells, per no dependre de les formacions independentistes. Tant ERC com CDC es neguen a donar suport als socialistes mentre no reconeguin el dret a decidir dels catalans, una de les línies vermelles que ha marcat el PSOE a la negociació i una posició a la qual Sánchez considera que Pablo Iglesias ja ha renunciat. Albert Rivera vol usar la seva capacitat negociadora per forçar un acord del PSOE amb el PP, però no apareix ara per ara com el principal escull del líder socialista. Sánchez sap que Iglesias serà un os a la negociació i que, si fracassa, ho serà després a les urnes. Aquest dimecres ha demanat als seus diputats no caure en les provocacions del líder de Podem, molt crític amb l'actitud del PSOE. "Quan en la negociació veieu arrogància i propostes inassumibles, respongueu amb respecte", ha dit als seus abans de recordar-los que en aquesta bona actitud els necessita "a tots".

El líder del PSOE es considera capaç de resoldre, malgrat que només té 90 escons, tots els reptes que té plantejats Espanya. I un d'ells, si no el principal, és el procés sobiranista. "És amb democràcia i diàleg com hem vençut el sobiranisme. Si algú pot garantir una Espanya unida i diversa és el PSOE, i l'Espanya federal és la millor manera d’articular-ho", ha dit amb convenciment, assumint que el model territorial serà un dels grans assumptes de la negociació.

Sánchez es reunirà aquests dies amb tots els partits dels quals voldria obtenir el suport per a la seva presidència –n'exclou, per tant, els independentistes i el PP–. Aquest dimecres a la tarda ho farà amb Coalició Canària, Nova Canària, IU-UP i Compromís, el dijous al matí amb Ciutadans, i el divendres, també al matí, amb Iglesias. De menys a més, per no marcar diferències. Amb els independentistes hi dialogarà, però no per demanar-los suport. Ara bé, hi ha una excepció. De nou, l'excepció basca: dissabte al matí es reunirà amb el president del PNB, Andoni Ortuzar, a Madrid, que assegura que posa com a condició per pactar el dret a decidir per a Euskadi. El PSOE també ha nomenat equip negociador. A més del mateix Sánchez, hi haurà dirigents de la seva estricta confiança. Seran els següents:

  • Antonio Hernando, portaveu del PSOE al Congrés.
  • Rodolfo Ares, dirigent basc del nucli dur de Sánchez i negociador del pacte de govern entre el PSOE i el PP a Euskadi el 2009.
  • José Enrique Serrano, un dels autors de la proposta de reforma constitucional del PSOE, i va ser cap de gabinet de José Luis Rodríguez Zapatero a la Moncloa.
  • Meritxell Batet, militant del PSC i diputada per Madrid. Responsable de coordinar i negociar la proposta de reforma constitucional.
  • María Luisa Carcedo, responsable de política social del PSOE.
  • Jordi Sevilla, principal assessor econòmic de Sánchez. Va ser ministre d'Administracions Públiques amb Zapatero.

Les primeres reunions han fet que Sánchez s'endugués la sensació "de que això comença bé" i a tots ells els ha agraït "la predisposició al diàleg i l'acord". De fet, llevat de CC, que vol esperar a que el pacte amb Podem i C's estigui tancat, tots han mostrat predisposició a l'acord mentre que Sánchez ha aprofitat per marcar el terreny al PP i pressionar Rajoy en el sentit que Rajoy hauria de consensuar, pel fet d'estar en funcions i sense encàrrec de formar govern, la posició davant el proper consell europeu per tractar la situació del Regne Unit.

IU-UP i Compromís s'hi posen bé

Màxima disposició al diàleg tant d'Esquerra Unida-Unidad Popular com de Compromís. Els dos partits han celebrat el to de la reunió amb Sánchez, "amable i cordial", i han sortit amb la sensació que "s'està prenent seriosament la formació d'un nou govern". La vicepresidenta de la Generalitat valenciana i líder de Compromís, Mònica Oltra, ha posat com a exemple un "pacte a la valenciana" governa amb el socialista Ximo Puig i ha demanat que es perdi la "por" als executius integrats per molts partits. De la mateixa manera que Podem, la coalició valenciana posa sobre la taula fins a cinc eixos per a les negociacions. L'últim: la plurinacionalitat de l'Estat. De nou, Oltra s'ha desmarcat de la defensa d'un referèndum i s'ha limitat a demanar un millor sistema de finançament per al País Valencià.

IU també ha anunciat, igual que Compromís, que sotmetrà qualsevol acord a les seves bases i ha assegurat que, de moment, Sánchez no els ha posat "cap límit". "No hi ha cap porta tancada", ha dit el coordinador de la federació, Cayo Lara, que ha acompanyat Alberto Garzón, portaveu del partit al Congrés, a la reunió amb el líder del PSOE.

stats