PSOE, Podem i C’s fan evidents les diferències i liquiden la negociació
Iglesias consultarà a les bases quin suport té el pacte Sánchez-Rivera i el PP ja festeja els socialistes
MadridEl serial s’ha acabat i ja no hi ha cap guia per a pactes que valgui. Tant el PSOE com Podem i Ciutadans (C’s) han decidit tirar la tovallola. I després de 111 dies de bloqueig d’ençà de les eleccions espanyoles, pren més força que mai un escenari: que el 26 de juny calgui tornar a les urnes. Els tres partits van escenificar ahir les seves diferències i van liquidar tota via de negociació a tres bandes. Només han aconseguit seure cara a cara dues hores i mitja per constatar que no hi ha cap via possible per a l’entesa. Pedro Sánchez va decidir just després del 20-D intentar la quadratura del cercle. Sumar liberals i progressistes, i aconseguir un “gran acord transversal” amb Podem i C’s. Una estratègia que els socialistes han alimentat durant mesos malgrat que Pablo Iglesias i Albert Rivera han deixat clares des d’un principi les seves intencions. El primer, un govern d’esquerres; el segon, una gran coalició amb el PP.
Ahir, només un dia després de l’única reunió a tres, es va constatar finalment que el relat que Ferraz ha brandat des de finals del 2015 no té més recorregut. Tant el PSOE com Podem i C’s van tornar a evidenciar les seves diferències i van decidir liquidar la negociació. Qui en té la culpa? Per a Iglesias, la inflexibilitat del PSOE i C’s a l’hora de fer concessions; per a Sánchez, que Podem no hagi volgut parlar mai realment de continguts ni de polítiques, i per a Rivera, que el partit lila no accepti un govern reformista sense demanar res a canvi. “Tot ha sigut un estratagema”, denunciava ahir el portaveu dels socialistes al Congrés, Antonio Hernando, sobre la decisió d’Iglesias de consultar a les seves bases si avalen un govern PSOE-C’s. Els socialistes, però, obvien ara que negociaven amb Rivera mentre seien amb les forces d’esquerres per arribar a un acord. Un pacte al qual convidaven ara Iglesias, però amb l’exigència només d’“enriquir-lo”.
Fracàs, i ara què?
Quin recorregut queda ara? Què pot passar abans de la convocatòria automàtica d’eleccions anticipades si el 2 de maig no hi ha president a l’Estat? El Congrés està instal·lat en una dura lluita pel relat de tots els partits per desempallegar-se de l’estigma de ser els causants d’haver precipitat les eleccions. El PSOE assegura que continuarà treballant per formar un “govern del canvi”. Però no va concretar amb qui, un cop trencades les negociacions amb Podem. Iglesias va anunciar ahir que entre el 14 i 16 d’abril consultarà a les seves bases si avalen l’acord de Sánchez i Rivera. I Ciutadans continua emplaçant el PP a trucar al PSOE per asseure’s a parlar i explorar una gran coalició que permeti a Espanya disposar d’un nou govern.
Des del punt de vista de Podem, l’escenari només condueix a dues solucions: o la gran coalició o un govern d’esquerres. Per això, en la consulta que el partit farà als gairebé 400.000 inscrits que té també preguntarà si avalen la seva estratègia. “¿Vols un govern basat en el pacte Sánchez-Rivera? ¿Estàs d’acord amb la proposta de govern del canvi que defensen Podem, En Comú Podem i En Marea?”, seran les dues qüestions traslladades a la militància. Els resultats es coneixeran el 18 d’abril. Amb aquesta estratègia, Iglesias busca descarregar la responsabilitat a les bases i intentar traslladar la patata calenta de no haver aconseguit arribar a un acord. Així també intenta reactivar les bases, que havien perdut protagonisme en l’últim any: en l’última consulta, pel programa del 20-D, la participació va ser del 3,9%.
Qui és el culpable del desacord?
S’ha instal·lat en el relat oficial sobre les negociacions per investir president a l’Estat que Podem ha sigut el més intransigent. “Iglesias coincideix amb Mariano Rajoy que tots dos han estat buscant les noves eleccions des del primer dia”, va avisar Hernando. El portaveu socialista va assegurar que Podem “treballa perquè no hi hagi canvi”. “Les consultes són per trencar o per unir. La d’Iglesias és per a la ruptura”, va dir.
El portaveu de l’equip negociador del partit taronja, José Manuel Villegas, el va secundar poc després, però amb la variable del PP. “Si Podem o el PP no rectifiquen, hi haurà repetició d’eleccions”, va advertir. De fet, la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va brandar la mateixa dicotomia: o gran coalició o eleccions. Durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, va carregar contra Sánchez per la seva obstinació en “l’error” de negociar un acord amb Rivera i Iglesias. “Si no vol eleccions, té una opció molt clara: asseure’s a parlar amb Rajoy sobre un govern de coalició”, va expressar la vicepresidenta.
Cessions, també en el referèndum
El PP ja parla de Sánchez com unJudes disposat a trair l’acord amb Rivera per segellar un govern d’esquerres amb els independentistes. Una opció que reclamen veus dins del PSOE, com la de l’excandidat en les primàries del partit i líder d’Esquerra Socialista, José Antonio Pérez Tapias. “Siguem seriosos: Podem ha comès errors durant les negociacions, però el PSOE va bloquejar el pacte amb Podem des del comitè federal del 28 de desembre”. Va ser llavors quan Ferraz es va comprometre a no pactar amb ningú que defensi el referèndum. Iglesias va negar ahir que aquest tema hagués torpedinat les negociacions. De fet, apareix com una de les “cessions” del document presentat en la reunió de dijous. Tant el PSOE com C’s ho van presentar com una línia vermella. “Tant de bo hi hagués molts més socialistes com Iceta”, apuntava el líder de Podem, que intentava obrir escletxes entre els socialistes. Avui Podem comença a Barcelona una gira per tot l’Estat amb regust de precampanya. Rajoy també serà a la capital catalana.