PROCÉS SOBIRANISTA

El PSC al Baix Llobregat prioritzarà mantenir pactes locals davant del referèndum

El partit assumeix que els alcaldes que governen amb ERC o el PDECat no posaran dificultats a la consulta

Un voluntari del procés participatiu del 9 de novembre del 2014 preparant les meses en un punt de votació.
Marc Toro
08/07/2017
2 min

BarcelonaEl PSC compta amb 14 alcaldies al Baix Llobregat, però moltes se sustenten gràcies a pactes amb altres forces polítiques. Els acords de govern del partit amb forces sobiranistes s’eleven fins a dotze a la comarca i, quan falten menys de tres mesos per al referèndum, els socialistes temen que la seva oposició a la consulta posi en risc diversos governs municipals. És per això que, tot i la bel·ligerància de la direcció de Miquel Iceta contra l’1-O, els alcaldes del PSC al Baix Llobregat no dificultaran que es pugui votar en aquells municipis on governen gràcies als vots d’ERC o el PDECat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’executiva del partit a la comarca deixa clar que “cap alcalde farà res il·legal”, però assumeix que “la prioritat és mantenir tots i cadascun dels acords” de govern, segons expliquen a l’ARA fonts socialistes. “A Castelldefels tenim l’alcaldia gràcies a Esquerra i no farem la guitza als nostres socis de govern. I és el mateix que passarà a Sant Just Desvern, Sant Esteve Sesrovires o Abrera. No ens hi posarem de cul”, asseguren les mateixes fonts.

Diversos alcaldes contactats per aquest diari confirmen aquesta versió. “Serem molt cautelosos per no incórrer en il·legalitats, però tampoc serem proactius a l’hora de limitar el vot”, explica l’alcalde d’Abrera, Jesús Naharro, que governa amb ERC i CiU. El cap de files del PSC a Sant Esteve Sesrovires, Enric Carbonell, que al setembre s’hauria de convertir en alcalde -així ho estableix l’acord de govern signat amb els republicans, que ara tenen l’alcaldia, i Entesa per Sant Esteve-, té clar que per als partits sobiranistes l’1-O és un “tot o res”, i afegeix: “Tractarem el tema amb la voluntat de mantenir el govern. Actuarem amb pragmatisme”.

“Mirarem cap a una altra banda”

Què implica, en tot cas, actuar amb pragmatisme? De moment els socialistes prefereixen no fer volar coloms, argumentant que no saben quin rol demanarà exactament la Generalitat als alcaldes per tirar endavant un referèndum que -destaquen- encara no s’ha ni convocat. El Govern, però, ja va explicar aquesta setmana que se sol·licitarà als ajuntaments la cessió d’espais municipals per a la votació.

Tot i que la direcció nacional dels socialistes ha demanat a tots els alcaldes del partit que demanin un informe a la secretaria municipal abans de fer cap moviment i que s’ajustin al que estableixi aquest informe, al Baix Llobregat podria no seguir-se aquesta directriu. “Els alcaldes faran cas o no en funció de la realitat local”, afirmen fonts del partit a la comarca, que insisteixen que no es posaran “traves” als socis de govern sobiranistes que vulguin col·laborar amb el referèndum. “Mirarem cap a una altra banda”.

Per no saltar-se la llei -una línia vermella per al partit-, els alcaldes que es troben en aquesta situació estudien diferents solucions per no implicar-se en l’organització de l’1-O. Una manera podria ser marxar fora del municipi el dia del referèndum i que algun dels membres del govern d’ERC o el PDECat -en funció de cada cas- es convertís per un dia en alcalde accidental. Sense arribar a aquest extrem, també podria donar-se el cas que fos un dels regidors sobiranistes qui aprovés la cessió de locals municipals. Sigui quina sigui l’alternativa escollida, tant l’executiva del Baix Llobregat com la del carrer Nicaragua han garantit que no se sancionarà cap alcalde mentre compleixi la llei.

stats