El PP accepta canviar la Constitució si es blinda el model d’estat

El govern espanyol només tocarà el text si és amb consens “de partida” i amb els que neguen el dret a decidir

Rajoy i Rivera estan d’acord a tocar aspectes cosmètics de la Constitució i volen sumar el PSOE, que vol un model federal.
Dani Sánchez Ugart
06/12/2016
4 min

MadridEl debat de la reforma constitucional agafa cos 38 anys després de l’aprovació de la carta magna espanyola. El canvi de majories al Congrés ha obligat el PP, fins ara refractari a modificar la llei fonamental, a encarar aquesta qüestió. El partit de Mariano Rajoy ho accepta si es delimita el terreny de joc en què s’hauria de tenir el debat fins a tal punt que demana “consensos de partida i d’arribada”, com deia la setmana passada al Congrés la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president espanyol no vol que la reforma de la Constitució serveixi per donar ales a debats com el del dret a decidir, ni tan sols el del model territorial, i prefereix mirar al que ell anomena “partits constitucionalistes” -el PSOE i Ciutadans- per precuinar una reforma que blindi el model d’estat, introduint alguns canvis cosmètics o que actualitzin les parts més arcaiques del text, com la preferència masculina en la successió a la Corona. “Per reformar la Constitució hem de saber molt bé què volem fer i amb qui”, repeteixen a la Moncloa des de fa setmanes. El govern espanyol s’esforça a vetar d’aquest nou text Podem i els partits nacionalistes (el PDECat i ERC no hi volen entrar, però sí el PNB, que planteja una reforma de l’Estatut basc).

El PSOE demanarà una subcomissió amb experts al Congrés que plantegi els principals reptes del nou text, i, previsiblement, trobarà aquí l’acord de Podem. El debat de la reforma constitucional, doncs, s’obrirà, però el PP és conscient que és l’únic actor imprescindible perquè arribi a bon port (la majoria al Senat li dóna capacitat de veto).

Rajoy argumenta que cal un consens ampli per encarar el debat. Es refereix, bàsicament, als 254 escons que sumen amb el PSOE i C’s. Amb aquesta majoria, l’eventual nova Constitució s’encaminarà a garantir la unitat d’Espanya. Els socialistes esgrimeixen que repensar en profunditat la llei fonamental espanyola podria resoldre el problema de l’encaix de Catalunya a l’Estat i evitaria el referèndum d’independència. El manifest de celebració de la Constitució que va enviar ahir el PSOE, a més d’apressar el govern espanyol a obrir el debat, s’esforça a deixar clar que el nou text ha d’“enfortir la unitat de l’Estat”. La gestora ha rebaixat el to federalista i se sent més còmoda amb el discurs territorial del PP. Això, sumat a l’ànima recentralitzadora de Ciutadans i del PP -Santamaría va afirmar davant la comissió constitucional que Espanya és un dels països més descentralitzats del món- no fa preveure grans concessions a les autonomies.

La Corona, punt d’acord

Més enllà de la negativa a reformar el model d’estat, els partits estan d’acord a tocar dos aspectes de la Corona: derogar la preferència dels homes en la successió i diluir el pes del rei en el nomenament de candidat a la presidència del govern espanyol -la Zarzuela s’ha trobat incòmoda en la situació de bloqueig de l’últim any-. També hi ha consens per incloure explícitament la pertinença a la Unió Europea. C’s, per la seva banda, requerirà canvis en el model electoral i l’aprimament de les institucions. Els gestos per augmentar la transparència també podrien generar consensos en l’actual clima de corrupció galopant.

Tot i que hi ha marge d’acord, el PP aprofita el context internacional per demanar peus de plom a l’hora d’encarar el debat. El no a la reforma constitucional plantejada pel primer ministre italià, Matteo Renzi, ha reforçat aquest argument, i ahir el secretari d’organització del PP, Fernando Martínez Maíllo, insistia en la vella tonada dels populars que afirma que “els referèndums els carrega el diable”. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va demanar al PP que la derrota de Renzi no serveixi “d’excusa per a l’immobilisme”, però es va sumar a Rajoy en la demanda de consens.

El referèndum de ratificació en cas de canvis constitucionals, però, està assegurat, perquè només cal que ho demanin 35 diputats, i la presència de Podem al Congrés ho garanteix. No seran possibles modificacions exprés, com la que van fer el PP i el PSOE per consagrar l’austeritat. Per tot plegat els populars intenten, des de la postura del diàleg, dilatar l’obertura del debat. Rajoy només obrirà el meló constitucional si té assegurat un resultat a la seva mida. Té la majoria per vetar-ho i se sent enfortit internacionalment. Això anul·la qualsevol esperança d’encabir algunes de les aspiracions del sobiranisme català en una nova Constitució espanyola.

Rivera avala descafeïnar l’acord amb els populars

Albert Rivera s’ha vist desplaçat en la negociació del sostre de despesa que han mantingut el PSOE i el PP, que ha arribat a bon port a canvi de l’aprovació d’una pujada del 8% del salari mínim i de diversos impostos. El líder de Ciutadans, però, no vol quedar-se al costat de Podem en el no a aquest primer pas imprescindible per a l’aprovació dels pressupostos de l’Estat, i va anunciar ahir que també hi votarà a favor. Tot i criticar el pacte del PP i el PSOE, perquè entén que no caldria apujar impostos per quadrar els comptes, Rivera accepta la xifra final de despesa de l’Estat per al 2017, i fins i tot descafeïna el seu acord amb el PP i disminueix de 5.000 a 3.850 milions d’euros la partida destinada a inversions socials i dinamització econòmica. El partit taronja, que tot i que va votar al sostre de despesa s’oposarà a la pujada d’impostos, va treure pit d’altres mesures pactades amb el PP que mantenen la vigència i que seguiran la tramitació, com la reforma del règim d’autònoms i l’augment del permís de paternitat.

stats