Poble Lliure (CUP) diu que el no a Mas suposa "incomplir la promesa electoral de ser l'accelerador" del procés

Una de les organitzacions amb més pes a la CUP avisa que no permetrà que es "rebaixi el contingut independentista" de la formació. Un posicionament que xoca amb l'estratègia, aprovada al consell polític, de fixar com a prioritat el referèndum unilateral per construir una aliança d'esquerres

David Fernàndez, amb altres dirigents i diputats de la CUP,  a la jornada de debat nacional de diumenge, a Manresa.
Núria Orriols
06/01/2016
3 min

BarcelonaDesprés del no definitiu de la CUP a Artur Mas -el passat diumenge-, continua el degoteig d'esmenes a la decisió del consell polític. Si el mateix dia ja van mostrar el seu rebuig a través de Twitter diversos càrrecs electes de l'esquerra independentista i posteriorment diverses assemblees locals s'hi han posicionat obertament en contra, aquest dimecres Poble Lliure (una de les organitzacions amb més pes a la CUP) també hi ha dit la seva. A través d'un comunicat, ha opinat que "no facilitar la formació de govern", és a dir no investir Artur Mas, suposa "incomplir la promesa electoral de ser l'accelerador i la garantia del procés independentista". A més, consideren que anar a unes eleccions al març "posa en perill l'acumulació de forces obtinguda pel moviment independentista fins el 27-S".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des de Poble Lliure responsabilitzen de les conseqüències d'unes eleccions al març a les organitzacions de la Crida Constituent que van defensar el "perillós escenari actual" –Poble Lliure és de les poques en el si de la Crida que defensava dir sí a la investidura d'Artur Mas–. De fet, les 11 organitzacions que formen la Crida van desempatar l'ajustat resultat de les assemblees territorials al consell polític.

Davant de possibles aliances amb altres formacions de l'esquerra, Poble Lliure avisa als seus companys de files que no acceptaran cap proposta que suposi "rebaixar el contingut independentista" de la CUP. Un clar avís a altres sectors de l'organització que advoquen per una confluència d'esquerres que tingui el referèndum unilateral d'independència un dels eixos programàtics fonamentals. De fet, aquesta és una de les conclusions que també es va aprovar en el consell polític que implica aparcar la declaració unilateral d'independència.

"Poble Lliure no avalarà cap candidatura o un govern autonòmic que substitueixi l'objectiu estratègic de la independència per un hipotètic referèndum unilateral, que, a més de ser una repetició del 9N de 2014 que a tot estirar tindria una participació lleugerament superior, només serviria per erosionar encara més l'hegemonia independentista, un objectiu prioritari dels dirigents d'En Comú Podem", sentencien.

Crítiques a CDC i ERC

Amb tot, Poble Lliure també assegura que la situació actual no és un "error exclusiu" de la CUP sinó que també hi han influït els "interessos partidistes" de CDC i ERC. "Aquestes dues forces polítiques han estat més interessades en la seva batalla particular per l'hegemonia dins el camp independentista que no pas a facilitar una investidura i acord de govern", diuen. A més, afegeixen que els "resulta paradoxal que Artur Mas critiqui 'la manca de sentit de país' de la CUP quan podria aplicar el mateix retret a CDC". En tot cas, consideren que fins diumenge encara hi ha l'"oportunitat de rectificar" -el 10 de gener s'acaba el termini per la investidura.

Poble Lliure també afirma que com a organització també hi té part de responsabilitat, especialment -diuen- per "haver reaccionat massa tard" quan es visualitzava que les negociacions es "centraven obsessivament" en el nom només d'Artur Mas. "La sensació és que per a molta gent el procés negociador entorn de tres eixos (full de ruta, procés constituent i pla de xoc) ha estat una excusa, ja que a tort i a dret s'ha repetit que si Junts pel Sí canviava el candidat hi hauria acord", afirmen.

stats