Otegi lamenta l'“obstaculització” del govern espanyol al procés de pau del País Basc

El líder de l'esquerra abertzale diu a Brussel·les que Madrid "no s'ha mogut ni un mil·límetre" i que la seva actitud ha estat "permanentment de sabotatge"

Arnaldo Otegi, aquest dimarts al Parlament Europeu
Esther Herrera
26/04/2016
2 min

Brussel·lesLa visita d’Arnaldo Otegi al Parlament Europeu d'aquest dimarts no ha estat exempta de controvèrsia. El líder de l'esquerra abertzale, que va sortir de la presó de Logronyo l'1 de març, ha lamentat que el govern espanyol "obstaculitzi" el procés de pau al País Basc amb l’objectiu d’ocultar "els greus problemes de l’Estat". Així ho ha assegurat en una compareixença a Brussel·les, convidat per un grup d’eurodiputats de l’Esquerra Europea i l’Aliança Lliure Europea, entre els quals hi ha els eurodiputats d’ERC Josep-Maria Terricabras i Ernest Maragall.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El secretari general de Sortu ha advertit que el govern espanyol, amb una estratègia de "tinta de calamar", el que pretén és mantenir-se "ancorat en el passat". Segons Otegi, Madrid "no s'ha mogut ni un mil·límetre" i la seva actitud ha estat "permanentment de sabotatge" a "l’escenari" que ha creat l’esquerra abertzale: abandonar la violència i optar per l’independentisme polític. “[L’Estat] segueix ancorat en una anàlisi intel·lectual que cerca culpables en lloc de solucions, que sempre busca responsabilitats en lloc d’acords. El meu propi empresonament i el dels meus companys n’és una evidència”, ha argumentat.

Otegi ha recordat la situació que viuen els dirigents bascos empresonats i "la política de dispersió" que manté el govern espanyol. "Sóc de l'opinió que els presoners polítics bascos i els deportats han de tornar. Quan un conflicte ha acabat, no es manté a la presó els que hi han intervingut", ha defensat. Per al dirigent abertzale, perpetuar aquesta política és "cruel" i "afegeix patiment" a les famílies. En aquest sentit, ha demanat a la UE que s’impliqui en la resolució del conflicte. Amb tot, Otegi ha volgut fer un gest cap a les víctimes. "No hi ha cap empatx per admetre que som responsables del patiment causat", ha assegurat, per després afegir que "s’han de fer més coses" per part de l’esquerra abertzale.

Els eurodiputats del PP, UPyD i Ciutadans han condemnat l’acte i han contraprogramat un minut de silenci per les víctimes d’ETA, en el qual també hi han participat els electes del PSOE. Les eurodiputades d’UPyD Maite Pagazaurtundúa i del PP Teresa Jiménez-Becerril, totes dues familiars de víctimes, havien enviat una carta al president de l’Eurocambra, Martin Schulz, per exigir l’expulsió d’Otegi en cas d’apologia del terrorisme. El govern espanyol també ha carregat en les darreres hores contra IU i Podem per assistir a la conferència d’Otegi i ha lamentat que haver-hi assistit equival a "blanquejar la història criminal d’ETA". "Portarien vostès aquí un condemnat de l’ISIS ara que estan causant tant de dolor?", s'ha preguntat Jiménez-Becerril.

stats