L'oposició pressiona Posada per alentir la tramitació de la reforma del TC

El PSOE es compromet a derogar la norma que podria inhabilitar Mas si arriba al govern

El president del Congrés dels Diputats, Jesús Posada, en una entrevista amb EFE / EFE
Ferran Casas
02/09/2015
2 min

MadridFront comú de l'oposició al Congrés per impedir que el PP tramiti de forma urgent –per així aprovar-la abans que Mariano Rajoy dissolgui les Corts– la reforma de la llei orgànica del Tribunal Constitucional per inhabilitar a qui no acati les seves sentències. Més enllà d'entrar en el fons d'una reforma 'ad hoc' per frenar a l'alt tribunal el procés català i inhabilitar Artur Mas si arribés el cas, un escrit signat pel PSOE, UPyD, PNB, IU-ICV, CiU i el grup mixt posa l'accent en l'extralimitació en les seves funcions del president de la cambra, el popular Jesús Posada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president del Congrés va tramitar en persona i de forma urgent la proposició de llei del PP sense consultar-ho als seus companys de la mesa, que és a qui correspon qualificar les iniciatives segons el reglament de la cambra. L'entorn del president afirma que hi ha un acord verbal de principi de legislatura segons el qual podia fer-ho durant els períodes de vacances parlamentàries, com és el cas.

La número dos del grup parlamentari del PSOE, Magdalena Valerio, ha presentat l'escrit al president perquè reconsideri la seva posició. Si ho fa i el tràmit no és d'urgència és improbable que la reforma del TC estigui aprovada abans de les properes eleccions espanyoles, un escenari que el PP no contempla atès que vol tenir a punt la reforma per a després de les eleccions del 27-S. Valerio ha afirmat que Posada ha comès "un abús" per servir "l'absolutisme" del PP incomplint el reglament i violentant la mesa. Pere Macias, de CDC, ho ha titllat de "nyap jurídic". El PP no es planteja fer-se enrere i afirma que no calen els preceptius informes del Consell d'Estat perquè no és una proposta del govern sinó d'un grup parlamentari, en aquest cas el seu. Els conservadors afirmen que la "rebequeria" del PSOE fa evident que no calia intentar consensuar amb ells la reforma.

A la carta a Posada demanant que reconsideri la seva decisió no s'hi ha sumat ERC tot i que ho han fet diversos partits del mixt. El seu portaveu Joan Tardà ha afirmat que ells no s'apunten "al front del PSOE" perquè sempre "exclouen" d'aquesta mena d'iniciatives els diputats d'Amaiur, que també formen part del mixt. Tardà ha indicat a més que la iniciativa no "renega" dels "insults" als catalans de l'expresident Felipe González.

Valerio no ha descartat demanar empara al mateix TC si Posada no revisa la tramitació urgent de la norma. Al que sí que s'ha compromès, i a més ho ha demanat al conjunt dels grups el convergent Macias, és a fer que el seu grup derogui la reforma si arriba al govern el proper hivern. "Amb aquest tema, com farem amb la Lomce, la justícia universal o la reforma de l'Estatut dels Treballadors, el derogarem si arribem al govern", ha afirmat. El 2005, mesos després d'arribar al govern, José Luis Rodríguez Zapatero va derogar la reforma del Codi Penal de 2003 per empresonar qui convoqués referèndums "il·legals", pensada per a Juan José Ibarretxe.

stats