Política 15/10/2013

No hi havia 30.000 persones a la plaça Catalunya pel 12-O, n'hi havia 18.000

Contrastant refà els càlculs i redueix un 40% la xifra d'assistents a la convocatòria de 'Som Catalunya, Som Espanya'. "Nosaltres ens hem equivocat i hem rectificat, la Guàrdia Urbana no dóna cap explicació", diu el col·lectiu

Sílvia Barroso
2 min

BarcelonaEl càlcul sobre el nombre de manifestants que van participar en la manifestació unionista del 12-O a la plaça Catalunya ha estat rectificat per Contrastant: no n'hi havia 30.000, sinó 18.000, segons els nous comptes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El col·lectiu Contrastant ha elaborat un nou informe, i ha admès que van cometre un error en els seus càlculs. L'error era –com en el cas dels economistes que avalaven les polítiques d'austeritat– en el full d'Excel que van fer servir per als càlculs.

Concretament, segons explica a l'ARA Miquel Almirall, membre de Contrastant, una fórmula que havia de ser πr(2) apareixia en el primer informe com 2πr(2), pel que fa a una de les àrees de recompte, la de la part interior de la plaça. "Va ser una espifiada que se'ns va colar i no ens en vam adonar, i aquest 2 del davant representava multiplicar per dos la xifra de manifestants ubicats en aquella zona", reconeix Almirall.

Un lector de Vilaweb se'n va adonar i Contrastant va revisar els càlculs, va localitzar l'errada i va refer el recompte. Aquest dimarts, el col·lectiu ha demanat disculpes per l'error. Cosa que "no ha fet la Guàrdia Urbana", que va donar la mateixa xifra, de 30.000 assistents.

"Dissabte es va donar una coincidència còsmica, que és que ens va sortir la mateixa xifra que la que va donar la Guàrdia Urbana. Però no ens vam imaginar que ens hauríem equivocat en una fórmula, vam creure que aquesta vegada la policia havia fet bé els càlculs", recorda Almirall.

Ara retreu a la policia la seva actitud. "De fet, hauríem d'haver desconfiat, perquè la foto del 12-O del 2012 i la del 2013 mostren una plaça Catalunya més o menys igual de plena. En canvi, la Guàrdia Urbana l'any passat va comptar-hi 6.000 persones i aquest any, 30.000. Com expliquen aquest salt tan exagerat?", pregunta el portaveu de Contrastant. "Nosaltres ens vam equivocar, sense mala fe, i hem rectificat públicament. Ells no han donat cap explicació, com sempre, esclar", conclou.

stats