Munté defesa la necessitat d'acordar la pregunta del referèndum amb els comuns

En declaracions a l'agència Efe, la portaveu del Govern demana al nou partit al voltant d'Ada Colau que continuï defensant el referèndum quan "es reveli inviable" la possibilitat d'acord amb l'Estat

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va comparèixer ahir en roda de premsa després de la primera reunió ordinària del nou executiu.
2 min

A falta de cinc mesos perquè expiri el termini fixat pel Govern per celebrar un referèndum sobre la independència, la consellera de la Presidència, Neus Munté, aposta per acordar la pregunta de la votació "amb el màxim d'actors polítics", entre els quals compta "per descomptat" amb els comuns. En declaracions a l'agència Efe, la portaveu del Govern i vicepresidenta del PDECat ha destacat que Ada Colau "és un actor important", ja que com a alcaldessa de Barcelona és "part activa" del Pacte Nacional pel Referèndum i "coincideix amb el plantejament" del Govern d'"intentar mantenir el diàleg i la negociació amb l'Estat" per aconseguir un referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La pregunta del referèndum, que com a màxim caldria celebrar en la segona quinzena del pròxim mes de setembre, encara no està acordada, però Munté ha avançat que no s'imagina "una pregunta extremadament complexa ni en format arbre", com va ser la de la consulta del 9-N. Per a la número dos del PDECat, de la pregunta n'hauria de sortir una resposta de la qual es desprengués "sense cap dubte el suport o no a una Catalunya independent, a una Catalunya estat". "M'imagino una pregunta simple, de fàcil lectura, però haurem d'esperar que es produeixi una mica tot aquest procés de consens", ha afegit. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es va comprometre a una pregunta "clara" i binària" sobre la independència.

L'altra qüestió de la pregunta que serà objecte de debat entre els sobiranistes és la denominació de si s'aposta per un "estat" o per una "república" en una hipotètica Catalunya independent, perquè el PDECat és més partidari de la primera opció, i ERC i la CUP, de la segona. Munté ha opinat que el concepte d'estat és "més inclusiu i genera menys arestes", encara que és "obvi" que "en ple segle XXI" tot porta a pensar que Catalunya, en el cas que arribés a ser independent, ho seria en una configuració de república.

El nou partit dels comuns aposta per un referèndum "vinculant" i, almenys de moment, no subscriu la via unilateral que sí que contemplen el PDECat, ERC i la CUP si no aconsegueixen un pacte amb l'Estat. En aquest context, Munté ha fet una crida als comuns a "mantenir al màxim aquesta unitat" en l'aposta pel referèndum "en el moment en què es reveli inviable" la possibilitat d'acord amb l'executiu de Mariano Rajoy.

El portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, va demanar aquest dissabte a Puigdemont que defineixi la seva proposta de referèndum per decidir si s'hi sumen o no. "Si és un referèndum, hi serem", va afirmar en una entrevista a Europa Press, sense especificar si això implica donar suport a una convocatòria no pactada amb l'Estat. El que sí que exigeix Domènech és que hi hagi un resultat efectiu i que obtingui reconeixement. En aquest sentit s'expressa també Colau en una entrevista a Al-Jazeera, en la qual defensa el referèndum però deixa clar que una victòria del 'sí' "no implica declarar la independència".

stats