Puigdemont: "Catalunya sempre ha estat a l'avantguarda dels canvis democràtics a l'Estat"

L'expresident, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras coincideixen en la presentació de l'actualització d'un llibre de l'actual líder de la Generalitat escrit en la seva etapa com a periodista

Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Artur Mas, durant la presentació del llibre.
Oriol March
08/03/2016
2 min

BarcelonaL'expresident Artur Mas s'ha referit aquesta dimarts al vespre en la presentació de l'actualització del llibre 'Cata...què', de Carles Puigdemont, actual president de la Generalitat, a les querelles per la jornada de participació del 9-N. "Vénen per la repercussió internacional de la jornada de participació", ha apuntat Mas, que ha recomanat que no s'associï "a la qüestió dels diners" la causa per l'estat propi. Puigdemont ha fet el relat de com el país ha arribat en aquest punt i ha indicat que Catalunya "sempre ha estat a l'avantguarda dels canvis democràtics a l'Estat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'expresident ha indicat que a partir del 2012 es multiplica l'atenció internacional sobre Catalunya arran de les grans mobilitzacions dels últims anys. "Al costat d'aquesta feina de la gent, que ha estat mèrit d'aquesta gent que s'ha mobilitzat, hi ha hagut una feina ingent de les institucions catalanes", ha indicat. "No hem de perdre de vista aquella aportació dels llatins que recomanava ser suaus en les formes i molt ferms en els continguts", ha considerat Mas.

"Se'ns ha de veure decidits, dialogants en la forma i en l'actitud, i també democràtics des de l'exercici", ha apuntat l'expresident de la Generalitat. "Si ens veuen així, tenim molt de guanyat", ha assenyalat el líder de CDC, que ha posat com a exemple el 9-N. "Les querelles vénen com a conseqüència de la repercussió internacional d'aquella jornada de participació", ha reivindicat Mas.

"Durant molt de temps, la monarquia borbònica ha intentat fer desaparèixer la realitat nacional de Catalunya. Si sobreviu és perquè la nostra societat és capaç de crear diverses generacions de persones que situen la nostra cultura en els màxims nivells internacional", ha apuntat el vicepresident Oriol Junqueras, que ha apuntat que "el món ens mira" a l'hora de construir un estat. Junqueras ha recordat que durant un temps va treballar investigant als Arxius Vaticans i que, quan caminava per la Biblioteca Apostòlica, observava com els llibres sobre Catalunya estaven tots junts.

L'observador observat

L'autor de l'ampliació del llibre, Carles Ribera, ha defensat que hi ha hagut una "inflació" de la opinió publicada sobre Catalunya al llarg dels últims anys. "Ja se'ns identifica com un subjecte polític plenament identificat", ha assenyalat Ribera. "Aquest llibre el va començar amb un periodista observant el món i ha acabat amb el món observant un periodista", ha indicat l'autor.

stats