Mas considera que l'actuació del Tribunal de Comptes demostra que Espanya és un "estat de no dret"

Puigdemont: "Les garanties del Tribunal de Comptes deuen convèncer els qui callen davant d'aquest greu abús de l'Estat"

Artur Mas en un acte a Barcelona a finals de març. L’expresident té l’encàrrec de fer contactes internacionals per al procés.
Gerard Pruna
19/07/2017
3 min

Barcelona"Una actuació insòlita i a més a més impresentable". Així s'ha referit aquest dimecres l'expresident de la Generalitat Artur Mas al fet que el Tribunal de Comptes avanci en el procediment per exigir als inhabilitats pel 9-N que assumeixin els més de 5 milions d'euros que va costar la consulta. "Suposo que el propòsit és, una vegada més, fer por", ha opinat Mas des d'Andorra, on ha participat en un acte organitzat per l'ANC. Segons Mas, l'episodi demostra que "Espanya és un estat de no dret".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions als periodistes abans de participar en l'acte, Mas ha recordat que tant ell com Irene Rigau, Joana Ortega i Francesc Homs ja han sigut jutjats i condemnats pel 9-N, i que ni el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en el cas dels tres primers, ni el Tribunal Suprem, en el cas d'Homs, van veure un delicte de malversació de fons públics. "Una cosa que ja ha sigut jutjada no es pot tornar a jutjar", ha conclòs.

També Rigau ha valorat la decisió del Tribunal de Comptes. En el seu cas des d'un acte a Barcelona al costat del vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, en el marc de la campanya de l'ANC per esvair dubtes sobre el referèndum. L'exconsellera d'Ensenyament ha mostrat el seu agraïment pel suport rebut: "Sabem que tenim la solidaritat de la gent. En nom de tots els afectats, us ho agraeixo de tot cor", ha dit, i ha acusat l'Estat d'haver-se "inventat una via" per poder inculpar per malversació els impulsors del 9-N.

Per la seva banda, l'exconseller Francesc Homs s'ha referit a la decisió del tribunal a través del seu perfil de Twitter, des del qual ha assegurat que "ja poden anar fent" perquè no aconseguiran aturar el referèndum de l'1 d'octubre.

Puigdemont carrega contra l'"abús" de l'Estat

Els quatre condemnats pel 9-N han rebut, a més, el suport del món sobiranista. Un dels que s'ha mostrat més contundent ha sigut el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que a través del seu perfil de Twitter ha considerat "greu i vergonyós" el fet que el Tribunal de Comptes vulgui reclamar aquests diners a Mas, Ortega, Rigau i Homs. En un dard també per als comuns, Puigdemont ha apuntat: "Les garanties del Tribunal de Comptes deuen convèncer els qui callen davant d'aquest greu abús de l'Estat".

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha lamentat també la investigació del Tribunal de Comptes i ha retret a l'Estat que intenti "fer por, amenaçar el patrimoni i extorsionar". I ha llançat un avís: "Estarem compromesos a ajudar fins amb l'últim cèntim la classe política que aposta per defensar el dret a decidir. No podran acollonir-nos: hi serem, i no us fallarem perquè vosaltres no ens esteu fallant".

Per la seva banda, Junqueras ha preguntat si l'Estat creu de debò que aconseguirà espantar el sobiranisme. "Quin és el preu de la dignitat i la democràcia en aquest país, 5 milions d'euros? De debò creuen que ens intimidaran prou? Si fos això, tenint en compte que el 9-N van votar 2 milions de persones, quant ens costa per cap? 2 euros? Ni que ens en costi 4. No ens deixem intimidar", ha avisat en la mateixa línia en què ho havia fet abans el conseller de la Presidència, Jordi Turull.

Més enllà de les crítiques a la decisió del tribunal, el sobiranisme ha activat també mecanismes parlamentaris per defensar-se. De moment, el PDECat ja ha sol·licitat al Congrés la compareixença del president del Tribunal de Comptes.

stats