LA JUDICIALITZACIÓ DEL PROCÉS
Política 06/10/2015

Mas exigeix independència a la justícia espanyola

La Moncloa acusa el president de la Generalitat de “covard” i li demana que se sotmeti a la llei

Núria Orriols
2 min
AMBIENT TENS Artur Mas, Carlos Lesmes i Rafael Catalá van presidir la reunió dels magistrats.

BarcelonaMissatges creuats, rostres seriosos i ambient tens. La tibantor estava servida ahir a l’auditori del CaixaForum a Barcelona per la trobada de la cúpula judicial espanyola i Artur Mas, una setmana després de la imputació del president de la Generalitat per haver posat les urnes el 9-N. La reunió havia generat expectativa mediàtica per les personalitats que coincidirien en una mateixa sala amb motiu de la inauguració de la 58a Reunió Internacional de Magistrats. Hi eren presents el ministre de Justícia, Rafael Catalá; el president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes; la fiscal general de l’Estat, Consuelo Madrigal, i Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La imputació del president, tot i no esmentar-se explícitament, planava sobre la trobada. Els discursos del cap de l’executiu català (en funcions) i Catalá estaven farcits de referències al respecte a la llei i la independència judicial. “Qualsevol ús partidista de la justícia minva la qualitat democràtica”, va proclamar Mas, alhora que donava la benvinguda a la reunió de magistrats en castellà, francès i anglès -les tres llengües oficials d’una trobada que va obviar el català- a la “capital d’una de les nacions més antigues d’Europa”, va subratllar.

La legitimitat és la “llei”

Fugint de l’èpica, el ministre de Justícia va defensar que no hi ha més font de legitimitat que el “respecte a la llei”, en al·lusió a les tesis de l’independentisme sobre la legitimitat del Parlament a l’hora de flanquejar el marc constitucional si hi ha una majoria democràtica al darrere. La Moncloa, més tard, abonaria la proclama de Catalá a través del secretari d’estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, que acostuma a fer de portaveu quan es tracta de Catalunya. En una trobada amb periodistes, va apujar el to i va titllar el president de “covard” per no voler-se sotmetre a la llei i va afegir que Mas sabia que el 9-N tindria conseqüències judicials.

Un altre dels discursos esperats era el de Carlos Lesmes, situat a la tribuna presidencial entre Catalá i Mas. El president del Suprem, també del Consell General del Poder Judicial, va voler mantenir una posició equidistant entre els dos fronts, després de les acusacions creuades del ministre i el president. Va afirmar que “respectar la llei mai no es pot considerar una ofensa” però també va negar la major sobre el tempo de la imputació de Mas -el ministre havia assegurat dies abans que no s’havia fet en campanya per “no interferir”-. Va defensar que les decisions judicials “no estan condicionades” per intervencions “capritxoses i oportunistes” ni pels interessos d’altres poders.

Missatge internacional

Mas, a banda de denunciar la “politització” de la justícia davant les autoritats judicials, també va demanar al govern espanyol, en un article al diari britànic The Guardian, que “escoltés” les reivindicacions catalanes. Després del 27-S, continua l’escalada de tensió.

stats