Mas avisa l’Estat: "Si està en joc que ens converteixin en una província ocupada, la gent respondrà"

L’expresident de la Generalitat preveu dos milions de persones al carrer en cas que el govern espanyol suspengui l’autonomia catalana

El president de la Generalitat, Artur Mas, aquest dimarts / ACN
Ara
03/02/2017
3 min

BarcelonaL’expresident de la Generalitat Artur Mas declararà dilluns en el "judici polític" del 9-N amb el convenciment que les "amenaces" de l’Estat per combatre el procés sobiranista són desproporcionades. En la seva opinió, ho són tant pel que fa a la inhabilitació a què s’enfronta, juntament amb les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau "per haver posat les urnes", com pel que fa a "l’'operació precinte'", amb què el govern espanyol preveu tancar els col·legis electorals i assumir el control de la conselleria d’Ensenyament en cas de referèndum unilateral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La societat catalana no es quedarà a casa, que no es pensin que tindran un país mesell", ha advertit en una entrevista a Catalunya Ràdio. Segons ell, "els catalans, posats al límit, defensaran la seva autonomia": "Si està en joc que ens converteixin en una província ocupada, la gent respondrà". Per això preveu que en cas que l’Estat suspengui l’autonomia de Catalunya a través de l’article 155 la mobilització al carrer serà massiva i l’executiu estatal no la podrà aturar. "Si ho ordenen als Mossos, tampoc la podran aturar. Els Mossos poden aturar 500, 1.000 o 2.000 persones, però no 2 milions".

Mas, Ortega i Rigau han parlat a Catalunya Ràdio del judici que comença dilluns i en el qual confien a sentir l’escalf de la societat catalana. "El 9-N va ser una demostració pacífica de democràcia i l’acompanyament serà un nou acte de democràcia i civisme", ha opinat Ortega amb relació a la concentració de dilluns davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que han promogut les entitats sobiranistes.

"Estem tranquils pel que vam fer i arribarem fins a instàncies europees si la justícia espanyola ens tomba els recursos", ha assenyalat Mas, que ha destacat la rellevància del judici pel 9-N. "Nosaltres tres i Francesc Homs representem el primer govern democràtic de la història moderna a tot el món que serà jutjat per la via penal per haver posat urnes sense conseqüències jurídiques", ha alertat. "És un cas absolutament insòlit i vergonyós", ha afegit tot seguit.

Rigau ha subratllat que la repercussió del 9-N va "aclaparar" l’Estat i aquest és el motiu que n'hagin portat els responsables polítics davant la justícia. "No hi ha ningú que dubti que si el 9-N hagués aplegat 13.000 persones no seríem aquí. Però van ser 2,3 milions de persones", ha indicat.

"9 fiscals de Catalunya van dir que no hi havia indici de delicte i la Fiscalia de l’Estat, que tenim la sospita que està perfectament alineada amb el govern espanyol, va imposar la decisió de presentar la querella", ha recordat Mas. "I si això era un delicte, com és que no es va evitar aquell dia?", ha preguntat. El 9-N, la Fiscalia no va reclamar que s’aturés el procés participatiu perquè ho va considerar "desproporcionat", però va impulsar una querella contra els responsables de la Generalitat per no haver-la aturat. "Cap fiscal ni cap jutge ni cap autoritat governamental va aturar el 9-N perquè ho considerava desproporcionat. I, la Generalitat sí que havia d’actuar desproporcionadament? Quines penques", ha conclòs.

El referèndum del 2017

Mas està convençut que el 2017 no es repetirà el 9-N i que el referèndum d’independència al qual s’ha compromès el Govern serà "vinculant". Ara bé, també està convençut que no hi ha cap opció d’acordar-lo amb l’Estat. "El referèndum és evident que no es podrà fer de manera acordada amb l’Estat i nosaltres haurem de demostrar la nostra força col·lectiva. Com es pot acordar alguna cosa amb algú que no vol seure a parlar ni a escoltar?", s’ha preguntat retòricament.

Catalunya, premi Nobel de la pau

Des del 2012 els Onzes de Setembre s'han convertit en multitudinaris per reivindicar "cívicament i democràticament" el dret a l'autodeterminació. Un fet que, segons Mas, faria Catalunya candidata a rebre el Nobel de la pau. "Si es donés als països, crec que podríem ser candidats. Hem demostrat ser un estat cívic, pacífic, de bon rotllo i somrient", ha destacat.

stats