Mas repta el fiscal a demostrar irregularitats en les adjudicacions si parla de comissions a CDC
L'expresident reitera que la seva confiança en Osàcar "era i és total", i subratlla que "no hi ha noves proves" contra CDC
BarcelonaArtur Mas ha tornat aquest dimecres al Parlament. Per tercera vegada l'expresident de la Generalitat ha hagut de comparèixer davant la comissió d'Afers Institucionals del Parlament per donar explicacions sobre el cas Palau i el presumpte finançament irregular de CDC, i ho ha fet basant el seu discurs en dues premisses: que Fèlix Millet i Jordi Montull "enganyaven a tothom", que cal anar amb compte a l'hora de donar-los credibilitat, i que, tot i l'obsessió que, al seu parer, té el fiscal per "demostrar costi el que costi" que hi ha adjudicacions irregulars d'obra pública, aquest extrem no s'està ni tan sols investigant.
Durant la seva intervenció inicial, Mas s'ha centrat, doncs, a qüestionar la veracitat de les confessions de Millet i Montull i a subratllar que, tot i que els pactes del fiscal busquen provar que hi va haver donacions a CDC a canvi d'obra pública, això no s'ha demostrat. Segons el raonament de l'expresident, el tribunal podria investigar l'adjudicació d'obra pública, "però no ho fa". "No analitzen l'obra pública perquè saben que està ben feta", ha assegurat. Més tard, en el torn de rèplica, ha anat més enllà i ha carregat directament contra l'actuació del fiscal Emilio Sánchez Ulled. "El fiscal vol demostrar costi el que costi que hi havia finançament irregular a canvi d'obra pública, i en canvi no investiga l'obra pública", ha qüestionat.
Per això, Mas ha opinat que "no es pot seguir sostenint que hi ha comissions si no s'investiga l'obra pública", i ha preguntat si no deu ser que en el cas Palau hi ha "un cas de donacions entre entitats" que, ha admès, s'ha d'analitzar si estaven ben fetes. Però el que no hi ha, ha insistit, és intercanvi entre una constructora i un partit a canvi d'obra pública. A més, ha criticat que se centri la investigació en CDC i no es busqui on han anat a parar nou milions d'euros que a hores d'ara "encara tenen un destí desconegut".
En el seu últim torn, Mas ha insistit que les aportacions dels empresaris a les fundacions de CDC "estaven dins del marc legal en aquell moment", i ha insistit que "si algú veu que aquestes donacions són a canvi de tracte de favor, ho ha de demostrar". "Si no, no emboliquem més la troca", ha conclòs, i ha convidat els grups a preguntar als empresaris el motiu pel qual feien aquestes donacions.
Confiança plena en Daniel Osàcar
Tot i remarcar que ell no té relació amb el cas Palau perquè ni tan sols està citat com a testimoni, malgrat que el cas ha estat investigat durant anys, Mas sí que ha admès que la seva responsabilitat va ser triar Daniel Osàcar com a tresorer del partit. Tanmateix, i tot i apuntar que ell no estava pendent del dia a dia de l'aspecte financer, ja que Osàcar tenia plena llibertat, ha assegurat que l'extresorer de CDC li mereix tota la confiança. "La meva confiança era i és total".
L'expresident de la Generalitat ha començat la seva intervenció subratllant que sempre ha actuat amb "transparència" i que quan el Parlament l'ha cridat a donar explicacions hi ha anat. Ha afirmat, a més, que en el cas de la compareixença d'avui podria haver al·legat que "no calia", tenint en compte que hi ha un judici en marxa sobre el tema i es podria considerar "una interferència" sobre el procés judicial.
Cap prova nova contra CDC
Com ja va fer just després de la confessió de Millet i Montull, Mas ha remarcat que els acusats han canviat la seva versió inicial com a conseqüència d'un acord amb el fiscal que implica una rebaixa substancial de les penes. "No hi ha cap prova nova, tot el que s'està dient i tota la documentació que s'està utilitzant, tot ve de la informació inicial", ha afirmat. A més, ha subratllat que l'únic que no ha canviat la seva versió és l'extresorer de CDC Daniel Osàcar.
En el seu torn de rèplica, Mas ha aprofundit en la seva crítica al fet que els grups de l'oposició hagin donat credibilitat a "dos delinqüents confessos". Després de recordar que l'empresa CPO va estar investigada tot i que l'anotació d'aquest nom als papers trobats al Palau responia a un acrònim que s'havien inventat Millet i Montull, Mas ha preguntat per què tot el que fa referència a CDC ha de ser veritat: "Fins i tot el Daniel, que podria ser un munt de Daniels, acceptem que era Osàcar", ha criticat, i ha assegurat que Millet i Montull "mentien a les seves pròpies famílies". "No els explicaven res, feien i desfeien, enganyaven a les famílies, al Palau, a 'tutti quanti'", ha afirmat.
Assumir responsabilitats
Davant les intervencions de diferents grups que han exigit que Mas assumeixi responsabilitats polítiques, l'expresident ha respost al·legant que precisament a ell això no se li pot retreure, perquè va deixar, fins i tot, la presidència de la Generalitat quan la CUP no el va voler investir. Tanmateix, ha subratllat que ara només ocupa la presidència del PDECat, un càrrec que, ha recordat, no és executiu.
Per això, i després de defensar que el Partit Demòcrata és un partit nou que, a diferència de CDC, no ha donat "excuses" perquè se sospiti d'ell, ha demanat als altres partits que deixin que sigui el mateix partit qui, si un dia creu que ha de plegar, l'hi traslladi.
Tensió amb la CUP
Mas també ha reservat una part de la seva rèplica per a la CUP, amb qui havia viscut els principals moments de tensió. Benet Salellas li havia demanat que no lligués l'independentisme amb els casos de corrupció. L'expresident ha acusat l'esquerra anticapitalista de "fer el joc al PP i Ciutadans" amb aquest argument, i ha aprofitat per parlar de l'operació Catalunya amb què l'Estat ha "pagat amb fons reservats a confidents perquè diguessin mentides i a partir d'aquí generar informes falsos que es filtraven a mitjans de comunicació". Mas ha negat que hagi intentat mai tapar la corrupció amb l'independentisme. "Si alguna cosa ens ha creat [l'aposta per la independència], és problemes", ha conclòs.
L'oposició no se'l creu
Com ell mateix ha vaticinat a l'inici de la seva intervenció, les explicacions de Mas no han convençut l'oposició, que li han retret que no hagi respost a algunes de les preguntes que hi havia sobre la taula, com ara el motiu pel qual grans empreses feien donacions milionàries al Palau de la Música que acabaven a CDC o perquè hi havia empreses que facturaven al Palau treballs que eren per al partit. Tant Miquel Iceta (PSC) com Lluís Rabell (CSQP) han avisat l'expresident que la seva paraula no té credibilitat davant tants indicis de males pràctiques.
Per la seva banda, tant PP com Ciutadans l'han acusat d'impulsar el procés sobiranista per fugir dels casos de presumpta corrupció, i la CUP li ha demanat que no s'erigeixi en representant internacional del procés perquè la seva figura no ajuda a ampliar els suports per al referèndum. Només Junts pel Sí, a través del diputat Jordi Turull, ha sortit en defensa de Mas, i ha adreçat una pregunta a la resta de grups: "És compatible el combat sense treva contra la corrupció amb el respecte a la presumpció d'innocència?".
Gordó també compareixerà
Abans de la compareixença de Mas al Parlament, la comissió d'Afers Institucionals ha aprovat per unanimitat que en les properes setmanes comparegui el diputat de Junts pel Sí i exconseller de Justícia, Germà Gordó, a qui Anticorrupció situa com una figura clau en el cas del 3%.