Mas avisa: independència pactada o crisi europea
L’expresident creu que Espanya perdria el 30% del PIB si no negociés la separació
ParísEra un acte per parlar de negocis, però l’expresident Artur Mas va esforçar-se a explicar la reivindicació sobiranista en el seu primer viatge a l’exterior des del seu famós pas al costat. L’auditori era l’École des Hautes Études Commerciales de París, on Mas va oferir una conferència col·loqui en què va treure pit de l’atracció inversora de Catalunya i va defensar l’acord amb Espanya sobre els termes de la independència. No fer-ho, va concloure, abocaria l’Estat i Europa a una crisi. “Una independència basada en un escenari de no acord significaria que l’Estat perdria gairebé un 30% del PIB i experimentaria un increment del deute públic també del 30%, i això duria a una crisi europea”, va avisar Mas davant d’una cinquantena d’estudiants d’aquesta prestigiosa escola de negocis. Unes dades, els va calmar, que fan inviable una via no pactada: “No és un escenari real”.
El camí per implicar Espanya en cas d’assolir la independència passa, segons Mas, per Europa. El líder de Convergència va assegurar que, si s’assoleix la majoria a les urnes i l’Estat rebutja l’acord, els independentistes reclamaran “el posicionament de les institucions europees”. El millor escenari per als sobiranistes, va insistir l’expresident, hauria de ser “el mateix que el cas escocès, amb un referèndum específic per saber si existeix una majoria sobiranista”. Una via que considera morta. “No tenim cap possibilitat perquè el govern espanyol ho bloqueja tot”, va lamentar Mas.
Atractiu per als inversors
Sota el tema “La inversió estrangera durant una crisi política: el cas català”, l’expresident va presentar Catalunya com un bon estat per invertir-hi. “Hi ha molts factors, més que mai, que atrauen els inversors estrangers”, va explicar Mas posant l’exemple del Mobile World Congress. “Des d’algunes institucions espanyoles se’m va dir que si iniciàvem un procés sobiranista tothom marxaria de Catalunya i la veritat és que ha passat tot el contrari”, va precisar l’expresident.
Atès que el públic que ahir ocupava l’amfiteatre forma part d’una de les escoles de negocis més importants d’Europa, Mas va servir-se d’arguments econòmics i empresarials i, per exemple, va presumir del fet que Catalunya és la quarta regió de tot Europa que ha captat més volum d’inversions estrangeres el 2015, segons el Financial Times.
Minuts abans de la conferència, Mas va valorar la situació política espanyola el dia que es constatava el fracàs dels partits per arribar a un acord que evités repetir les eleccions. L’expresident va valorar com a desastrós que a Espanya no es pugui formar govern, “senyal de la incapacitat de lideratge de la política espanyola”, que “només actua pensant en els interessos de partit”, va dir. I va afegir que unes noves eleccions “poden ser una nova oportunitat per a Catalunya”.