Sánchez-Camacho repesca el 155 contra el referèndum i el PSOE diu que avalaria "retirar les urnes"

Robles dona suport a mesures de força per aturar l'1-O

Camacho, durant la intervenció a la convenció del PP
D.s.u. / J.m. / O.s.
29/08/2017
4 min

Madrid / BarcelonaEl PSOE i el PP acosten postures sobre la resposta al referèndum de l'1 d'octubre, fins i tot en els escenaris més expeditius. Fins ara el partit de Pedro Sánchez havia posat l'accent en la necessitat de diàleg entre els governs, i havia insistit a rebutjar la contundència d'altres mesures, com la suspensió de l'autonomia. Però els socialistes comencen a gruar, i la portaveu al Congrés, Margarita Robles, ha admès aquest dimarts que avalaria que l'Estat actués físicament per impedir el referèndum. En una entrevista a Onda Cero, ha assegurat que en cas que la celebració de l'1-O tiri endavant i suposi incórrer en delicte, "s'haurien de retirar les urnes", per bé que ha matisat que caldrà veure "com es posen i si se'n pot dir urnes".

La portaveu del PSOE, Margarita Robles, en una imatge d'arxiu

El PSC ha evitat entrar avalar aquestes declaracions. "Creiem que ara és el moment que triomfi la política i no creiem que els governs no han de situar les institucions fora de la llei", s'ha limitat a dir la portaveu al Parlament del partit, Eva Granados. Des de Cs, però, el portaveu Carlos Carrizosa ha volgut tirar un dard als socialistes, preguntant-se irònicament si Robles trucarà alas alcaldes del PSC "que volen posar urnes l'1-O" per dir que les retirin. Carrizosa feia referència a alcaldes com els de Terrassa, Jordi Ballart, o Blanes, Miquel Lupiáñez, que no s'oposaran a la votació, si bé ambdós han deixat clar que no se saltaran la llei.

Poc després, la diputada del PPC al Congrés Alícia Sánchez-Camacho ha tornat a repescar la possibilitat que l'Estat apliqui l'article 155 de la Constitució contra el Procés. "Davant d'un desafiament tan greu, l'article 155 i tots els que calguin hi són pel que faci falta. No permetrem que el desafiament independentista trenqui Espanya", ha asseverat la diputada a l'entrada de la comissió de Treball. Abans del referèndum, l'aplicació del 155 té pocs números de fer-se realitat, perquè, tal com han reconegut diversos dirigents populars, els terminis són massa curts. Tot i així, el partit no descarta haver-lo d'aplicar després del referèndum, si es declara una independència a l'empara d'aquest referèndum, considerat il·legal pels partits espanyols.

Aquest dimarts, però, el mateix Albiol ha matisat que el 155 està sobre la taula com a "últim recurs" davant d'una situació "d'excepcionalitat". "Desitjo que no s'hagi d'aplicar i crec que no hi arribarem", ha admès Albiol, després que dilluns assegurés que es no descartava utilitzar aquest mecanisme. El líder popular ha recordat que l'Estat té mesures "alternatives" per evitar que es posin les urnes. Per la seva banda, el vicesecretari de política social del PP, Javier Maroto, s'ha limitat a dir que el govern espanyol actuarà amb "contundència" però alhora amb "prudència". Tal com ja han expressat últimament algunes veus de files populars, l'objectiu és no donar ales a un discurs "victimista" que permeti "donar sentit a la idea nacionalista". En una entrevista a RNE, Maroto ha insistit que l'1 d'octubre no hi haurà referèndum i ha recordat que no s'ha signat cap convocatòria. "Puigdemont sap que no té la seguretat de fer-lo, i encara menys amb conseqüències jurídiques", ha subratllat.

Sánchez ja va acordar ahir per telèfon amb Mariano Rajoy adoptar una posició conjunta sobre el conflicte català, i Robles ha insistit a mantenir una fluïdesa comunicativa entre els dos actors, també per donar resposta a "l'enorme gravetat" del que té lloc a Catalunya, després que s'hagi presentat públicament la llei de transitorietat, que ha qualificat de "nyap esperpèntic". Tot i això, la portaveu socialista, que també és jutgessa, ha criticat que l'única estratègia del president del govern espanyol sigui la via judicial i que no hagi encapçalat "cap altra mesura".

Tanmateix, Robles ha assenyalat que el Tribunal Constitucional ja ha afirmat que utilitzar recursos públics per "certs actes que facin possible l'1-O" constituiria un delicte de malversació de fons. "Ells poden treure les urnes, però des del punt de vista jurídic no té cap valor", ha expressat.

El secretari d'organització de Ciutadans, José Manuel Villegas, s'ha referit també a la presentació de la llei de transitorietat, i ha considerat que és "un pas més en la fugida endavant" d'uns dirigents polítics que "s'encaminen al precipici". En declaracions als mitjans dels del Congrés, Villegas ha afirmat que "si volen s'hi llançaran sols". També ha aprofitat la manifestació de dissabte contra el terrorisme per afirmar que hi ha una "fractura dramàtica" a la societat catalana que els dirigents sobiranistes "volen aprofundir". "No ho aconseguiran", ha continuat Villegas, que ha dit: "Quan no tinguin més sortida que convocar eleccions farem una proposta" i "els guanyarem".

Villegas va parlar ahir amb la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, amb qui va comentar "els escenaris que s'obrien", però no ha detallat el fons de la conversa. "Demanem al govern [espanyol] i a l'estat de dret que s'actuï davant dels que se salten les normes", ha continuat Villegas, que no ha respost si donarien suport al fet que l'Estat assumeixi el control dels Mossos: "Cal anar pas a pas. No soc partidari de regalar als separatistes titulars amb mesures concretes, perquè és el que busquen, la confrontació i el xoc". També ha confirmat que si el Parlament acaba votant les lleis, després que el Tribunal Constitucional anul·lés la seva admissió a tràmit, Ciutadans no participarà en les votacions.

stats