NOVA ETAPA

L’oposició recorda al president que la ruptura no és un camí viable

L’oposició recorda al president que la ruptura no és un camí viable
Joan Serra Carné / Roger Tugas / Sara González / Núria Orriols
11/01/2016
5 min

BarcelonaArrimadas acusa Puigdemont de ser un simple recanvi de Mas

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la sessió d’investidura del novembre -en la qual Artur Mas no va obtenir els vots suficients per ser reelegit president-, Inés Arrimadas es va estrenar com a cap de l’oposició amb un discurs dur, en què va demanar la dimissió del candidat de Junts pel Sí. La líder de Ciutadans (C’s) va tornar a ser vehement ahir, tant per criticar l’acord de les forces sobiranistes com per titllar Carles Puigdemont de simple recanvi de Mas. Del president sortint en va dir que el seu “llegat polític” ha sigut “la divisió de la societat catalana”, mentre que del candidat investit en va censurar “l’experiència” per posar “les institucions catalanes al servei de l’independentisme”. “Avui investirem el senyor Mas, el senyor Mas de lo mismo ”, va dir Arrimadas, fent un joc de paraules per exemplificar que Puigdemont no representa cap canvi significatiu.

La cap de files de C’s va subratllar que l’alcalde de Girona -que avui renunciarà al càrrec per entomar el repte de la presidència de la Generalitat- havia sigut escollit “a dit”, corregint “als despatxos” el resultat de les urnes. “El senyor Puigdemont no serà un president que podrà representar tots els catalans”, va puntualitzar Arrimadas -en referència als comentaris a Twitter del candidat-. La portaveu de la principal força unionista del Parlament va destacar “la por a les urnes” de Mas, per preferir una retirada en temps de descompte a una nova cita electoral. La cap de l’oposició, que desitjava uns nous comicis al març per visualitzar el desacord sobiranista i ampliar els 25 diputats del seu grup, va posar en dubte la legitimitat de l’entesa entre Junts pel Sí i la CUP, que inclou un compromís explícit per a l’estabilitat parlamentària. Arrimadas va retreure a les forces independentistes de la cambra que hagin pactat un “cordó sanitari a la majoria dels catalans”.

L’oblit de la corrupció

La líder de C’s va detallar que “més que mai fa falta una bona oposició” amb capacitat per “dialogar”, també amb l’estat espanyol. Des de la tribuna d’oradors, Arrimadas va lamentar que Puigdemont no hagués fet cap referència a la corrupció. “Se n’ha oblidat”, li va etzibar.

Iceta avisa que combatrà tot intent de sortir de la legalitat

Per si algú en tenia cap dubte, el líder del PSC, Miquel Iceta, va deixar clar que el seu partit no retornarà a la casella de la defensa del dret a decidir. Al contrari, va anunciar que estarà al capdavant d’un combat “aferrissat” contra el que considera un full de ruta per posar fil a l’agulla a la “independència exprés” que, capitanejada ara per Carles Puigdemont, no fa més que arrossegar Catalunya “fora de la legalitat”. Era una manera de dir que, passi el que passi, el seu partit, si ha de triar, estarà sempre al costat de les mesures que prengui l’Estat per frenar el procés sobiranista en els termes en els quals es va plantejar en la declaració de la ruptura del passat 9 de novembre. Per tot això va entonar la mateixa proclama que en el debat de la investidura fallida d’Artur Mas: “No a la independència, no a la il·legalitat i no a la seva investidura”.

El PSC és conscient que, ara més que mai, ha d’estar en sintonia amb un PSOE que, si finalment construeix una aliança d’esquerres a Espanya, pot donar oxigen als socialistes catalans, que amb els seus 16 diputats tenen poc marge de maniobra al Parlament. Amb el to institucional, respectuós però carregat d’ironia que el caracteritza, Iceta va entonar un discurs de total oposició al projecte nacional que Puigdemont vol tirar endavant. Va dir que la presidència ha sigut “subhastada” i va avisar que el projecte del futur Govern hauria d’incloure el 52% dels catalans que el 27-S no van votar a favor de la independència en comptes de “dividir entre bons i dolents”.

Vigilants amb el pla de xoc

De fet, Iceta va censurar que fins i tot en el “legítim” pacte entre JxSí i la CUP s’hagin produït exclusions: la de Mas i les dels dos diputats de la CUP que han deixat l’escó. I va titllar de “lleig” la incorporació de dos diputats de la CUP a la dinàmica de Junts pel Sí. Amb tot, els socialistes no van tancar la porta a donar suport a algunes de les mesures anunciades del pla de xoc social i ja van avisar que vigilarien fil per randa el seu compliment. Amb tot, Iceta va insistir en la seva via del “diàleg i el pacte” amb el govern espanyol i va recomanar “seny” al nou president.

Rabell aposta pel dret a decidir en lloc de la “il·lusió” de la DUI

El cap de files de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, va trobar ahir en els resultats del 20-D l’argument que li faltava el 27-S per tornar a reivindicar el referèndum pactat en lloc de la independència unilateral com a objectiu del procés. Així, el líder de la coalició d’esquerres va retreure a la CUP que hagi investit un candidat de CDC a canvi només d’una il·lusió, “la il·lusió de seguir amb un procés que s’ha demostrat irrealitzable des de la unilateralitat”. “Si creu que des de la unilateralitat es pot crear una agència catalana de protecció social és que és un somiatruites que no pot estar al capdavant de la Generalitat”, va etzibar a Carles Puigdemont, i va titllar la independència unilateral com “una fanfarronada que ningú es creu” i que només serveix per donar aire a CDC per “refer un partit en caiguda lliure”.

Per contra, Rabell va destacar que amb el 20-D -que a Catalunya va guanyar En Comú Podem-“ha nascut una nova Catalunya, més preocupada per les qüestions socials, defensora del dret a decidir i amb ganes de guanyar connivència amb la classe treballadora”, i que es van obrir “moments constituents” també a l’estat espanyol, amb un Podem a l’alça defensor del referèndum. Per això va reclamar que els independentistes uneixin esforços amb els defensors del dret a decidir per fer-lo realitat -reconeixent la dificultat del repte-, però també va oferir a la CUP una “mà estesa a una gran aliança del canvi”, per mirar de fer front comú en l’eix social tot i l’acord amb JxSí.

Albiol crida al pacte PP-PSOE per fer front al “desafiament”

El PP va ser l’únic grup polític que ahir va intentar dinamitar el debat d’investidura recorrent al filibusterisme parlamentari. A poques hores que s’iniciés la sessió, el líder popular, Xavier García Albiol, va instar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a ajornar la convocatòria del ple per “incompliment” del reglament. A primera hora de la tarda, però, la junta de portaveus va tombar la petició del dirigent del PP. Al llarg de tot el debat, Albiol va mantenir un posat visiblement enfadat, cosa que es va traslladar en el to del seu discurs i en un avís clar al presidenciable, Carles Puigdemont: “Ni vostè ni ningú iniciarà un procés de ruptura amb l’Estat”.

Però el nou president de la Generalitat no va ser l’única diana dels dards d’Albiol. Bona part de la seva intervenció va anar dirigida també a Artur Mas. Per a Albiol, el president sortint és el culpable de les escissions al PSC, d’haver trencat CiU, de la desaparició d’Unió i de convertir la CUP en un “partit central” a Catalunya. Tanmateix, malgrat les crítiques, no és cap secret que la formació d’un govern a Catalunya carrega d’arguments el PP per collar el PSOE a Madrid. Albiol no va desaprofitar l’ocasió per pressionar: es va dirigir a les files socialistes per demanar-los suport per fer un executiu “fort i estable” a Espanya. “Superem les nostres diferències i fem front al desafiament sobiranista”, va dir.

stats