L’oposició elogia la “coherència” de la CUP
L’unionisme demana a Mas que faci ja un pas enrere
BarcelonaEl fet que la CUP hagi refermat el seu veto a Artur Mas ha trepitjat molts ulls de poll dins de Junts pel Sí. Però, per contra, la decisió ha rebut elogis d’una oposició que té interès que el president en funcions no revalidi el càrrec. Davant la situació de bloqueig polític en la qual continua Catalunya, cada partit ha escombrat cap a casa seva per assenyalar bàsicament dos camins per sortir de l’atzucac: que Mas desisteixi del seu propòsit i plegui o bé que corregeixi el seu rumb i s’aboqui a acordar la investidura amb altres formacions polítiques. En tot cas, tots assenyalen que el pitjor escenari seria el d’unes noves eleccions al març que allarguessin la provisionalitat del govern sortint.
“Coherència” va ser la paraula que van utilitzar el PSC i Unió -també En Comú Podem- per definir l’actitud que està mantenint la CUP en les negociacions. “L’aigua i l’oli no es barregen”, va entonar el líder dels socialistes, Miquel Iceta, que va titllar d’“estrany” que Mas continuï pensant que encara pot ser investit per l’esquerra independentista. Al seu judici, aquest pols està deixant en “ridícul” la figura de la presidència de la Generalitat perquè està sent tractada com en una “tómbola”. La candidata del PSC, Carme Chacón, va lamentar, en aquest sentit, que Mas tingui “paralitzada Catalunya mentre s’agafa a la poltrona” i va tornar a posar sobre la taula que per evitar unes cinquenes eleccions en cinc anys es treballi per un govern de “majoria catalanista”.
Complicitats alternatives
Un pacte de govern alternatiu passaria, inevitablement, per un canvi en el full de ruta independentista. El cap de llista d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va fer una crida a Mas perquè abandoni la “irresponsabilitat majúscula” que segons ell suposa seguir negociant amb una CUP que no fa més que complir el que va prometre en campanya. En una entrevista a la Cope, no va qüestionar que el seu exsoci de federació hagi de ser el president, però sí que va dir que hauria de “renunciar” a part del seu programa per trobar complicitat en altres grups parlamentaris i teixir una estabilitat.
El cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech, també va destacar que els passos dels cupaires van en consonància amb les directrius que van defensar en campanya electoral. “El problema probablement és de qui no està acostumat a complir el que diu en campanya”, va etzibar, fent una clara referència a Junts pel Sí. Domènech va erigir la confluència que encapçala en desllorigador de la situació de bloqueig a l’espera d’unes eleccions espanyoles en què confia que el líder de Podem, Pablo Iglesias, pugui tenir prou força per defensar un referèndum amb garanties a Catalunya.
Com han fet en reiterades ocasions en les últimes setmanes, dimitir és l’únic camí que el PP i Ciutadans (C’s) van assenyalar per determinar el futur d’Artur Mas. “No té altre marge, ha de reconèixer que ha fracassat”, va sentenciar la líder de C’s al Parlament, Inés Arrimadas. Ella va ser l’única dirigent que va manifestar que preferiria unes noves eleccions al març que no un govern de Junts pel Sí i la CUP per declarar la independència. Segons Arrimadas, seria l’única via per tornar al camí del “diàleg, la democràcia i el seny”. El candidat del PP a Catalunya el 20-D, Jorge Fernández Díaz, també va demanar al president en funcions que “marxi a casa per dignitat política”. El clima electoral va guanyant protagonisme en el debat polític a Catalunya, marcat encara pel desacord sobiranista.