Llum verda a la reforma del reglament per aprovar de manera exprés la llei de referèndum

L'oposició retreu a Junts pel Sí i la CUP que vulguin coartar el debat parlamentari i amenaça d'anar al Tribunal Constitucional

Llum verda a la reforma del reglament per aprovar de forma exprés la llei de referèndum
Núria Orriols / Ot Serra
26/07/2017
4 min

BarcelonaLa reforma del reglament per aprovar en un sol debat la llei de referèndum és ja una realitat. Aquest dimecres, Junts pel Sí i la CUP s'han aliat per fer possible que els grups parlamentaris puguin tramitar per lectura única les proposicions de llei, un fet que faria possible validar de forma exprés la norma que ha d'emparar l'1-O. L'objectiu dels independentistes és esquivar el vet del govern espanyol i el Tribunal Constitucional, i al llarg del debat han reptat l'oposició a acatar el que decideixi el Parlament. El canvi, però, ha enervat la resta dels grups parlamentaris, que acusen Junts pel Sí i la CUP de voler coartar el debat parlamentari i aprovar la llei de referèndum sense garanties. De fet, PP i Ciutadans ja han avançat que demanarien un recurs d'empara al TC per vulneració del seu dret de participació política. La reforma s'ha aprovat per 72 vots a favor (JxSí, CUP i Germà Gordó) i l'oposició de la resta dels grups.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El denominador comú de Ciutadans, el PP, PSC i Catalunya Sí que es Pot han sigut les crítiques a la reforma del reglament. "Ens prenem la píndola contra el món de 'Matrix'", ha arrencat José María Espejo-Saavedra, diputat de Cs, que ha acusat el Govern i el grup de JxSí d'"emmordassar" els partits contraris al Procés. Quant a la norma, el diputat taronja ha assenyalat que és una "cacicada" i ha interpel·lat la coalició sobiranista a respondre si pretén tramitar la llei del referèndum i la llei de transitorietat per la via de la lectura única. "Reconeguin-ho i que la gent pugui jutjar", ha demanat Saavedra. "Els que votem en contra d'aquesta reforma representem més catalans que els que hi voteu a favor", ha volgut deixar clar, agafant de referència el nombre de vots a les eleccions del 27-S.

Des del PSC, el diputat Ferran Pedret ha recordat que la ponència conjunta la van integrar només els membres de JxSí i la CUP, "que en un quart d'hora ja van tenir enllestit tot el contingut de la llei". Pedret ha considerat la norma un "clar abús" i un "atropellament dels drets" dels parlamentaris, que "suprimeix els tràmits perquè ningú pugui dir ni ase ni bèstia". El representant socialista ha recordat que els lletrats del Parlament i el Consell de Garanties van emetre informes en què desaconsellaven la tramitació de lleis que alterin l'ordenament jurídic o el sistema constitucional per la via de la lectura única. "No serveix per a allò per a què l'han dissenyat", ha sentenciat.

En la mateixa línia, el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, ha evocat les recomanacions dels experts que desincentiven la lectura única per a la llei del referèndum i ha destacat que els "requisits no són capricis". "No és qüestió de ser 'tiquis-miquis'", ha apuntat Coscubiela, que ha reclamat que les resolucions del referèndum aprovades pel Parlament no conduïen a la consulta que planteja el Govern per a l'1 d'octubre. "Ens ha portat fins aquí l'enrocament del PP, però això no serveix per fer plantejaments excloents de la societat que donen peu al fet que no hi hagi reconeixement internacional", ha advertit. El portaveu de la confluència d'esquerres ha demanat a JxSí que "renunciï" a tramitar la llei del referèndum per la via exprés.

El portaveu del PP, Alejandro Fernández, ha sigut molt contundent i ha acusat Junts pel Sí d'antidemocràtics. "La decisió vostès ja la tenen presa: volen la independència a les braves". És més, ha afirmat que els independentistes no acceptarien el resultat d'un referèndum legal i acordat amb l'Estat, cosa que ha enervat la bancada dels independentistes, que l'han reptat a acceptar una consulta sobre la independència amb totes les garanties. "El que vostès defensen no és democràcia ni és res que s'hi assembli", ha conclòs.

Segons el dirigent del PP, el que volen fer Junts pel Sí i la CUP "no es pot fer en cap democràcia del món", i ha acusat els independentismes de promocionar el "totalitarisme identitari". En aquest sentit, ha demanat als dos grups que defensen el referèndum que admetin, almenys, que la reforma del reglament ha de servir per aprovar les lleis de desconnexió de forma exprés.

En defensa de la reforma, Junts pel Sí i la CUP

Per part de Junts pel Sí, Roger Torrent ha defensat la reforma del reglament i ha remarcat que el Consell de Garanties Estatutàries avala que un sol grup pugui demanar tramitar per lectura única les proposicions de llei. "A vostès els és igual la reforma del reglament", ha dit Torrent, que ha acusat l'oposició d'estar més preocupada de per a què es pot utilitzar aquesta reforma que no pas dels canvis que s'introdueixen. "A vostès el que els fa por és que els catalans votin", ha etzibat Torrent al PP, i ha recordat que mentre s'està produint aquest debat parlamentari, la policia interroga membres del Govern per preparar el referèndum. Junts pel Sí ha reptat l'oposició a acatar el que decideixi el Parlament si s'aprova la reforma del reglament i a no acudir al Tribunal Constitucional.

Junts pel Sí ha assumit les recomanacions del Consell de Garanties Estatutàries i ha introduït al text que la lectura única es pugui utilitzar només en els casos que la "simplicitat" o el fons "material" de la norma ho aconselli.

La CUP també ha defensat la reforma del reglament com una mesura per crear un "marc de decisió que doni veu als del 'sí' i els del 'no'". La portaveu de la formació anticapitalista, Anna Gabriel, ha manifestat que si la legislació vigent no reconeix el dret d'autodeterminació dels pobles, "s'ha de canviar". "I si no es permet, s'ha de desbordar", ha continuat. Gabriel s'ha mostrat contundent amb el discurs de l'oposició, que ha qualificat de "curt de mires" i d'estar d'acord amb les "amenaces del TC" i el règim del 78.

A més, la representant de la CUP ha defensat altres iniciatives impulsades pel seu grup en el marc de la reforma del reglament, com la limitació dels sous dels diputats, l'obligatòria compareixença dels tresorers dels partits o la suspensió de la condició de diputat als càrrecs investigats per corrupció.

La nova reforma del reglament incorpora dues modificacions clau per al camí cap a l'1-O: que un sol grup parlamentari pugui sol·licitar tramitar per lectura única les proposicions de llei i que el període de sessions s'iniciï el 16 d'agost. Junts pel Sí i la CUP tenen previst entrar a registre divendres (o dilluns) la llei de referèndum i que la mesa del Parlament es reuneixi per decidir si l'admet a tràmit després de les vacances parlamentàries. L'objectiu és que la llei de referèndum es pugui tramitar a partir de finals d'agost i que s'aprovi la primera setmana de setembre.

stats