L’hermetisme inèdit de la negociació més complexa
Junts pel Sí i la CUP avancen en les converses allunyats dels focus mediàtics
Barcelona“Ho sento molt, de debò. Seré extremadament borde aquests dies. L’hermetisme serà absolut mentre durin les negociacions. És necessari que surtin bé”. Aquestes van ser les paraules que va fer servir un alt dirigent de Convergència davant d’un grup reduït de periodistes només tres dies després de les eleccions del 27-S. Es referia, evidentment, a unes negociacions amb la CUP que tot just estaven fent les primeres passes. “Sóc optimista perquè no puc ser altra cosa”, afegia poc després un altre membre de Junts pel Sí. L’escenari incert que es va obrir la nit de les eleccions -la coalició CDC-ERC necessita l’esquerra independentista per tirar endavant el full de ruta i per investir Artur Mas- havia generat una situació que no s’esperava: que la CUP fos decisiva per a les qüestions nuclears d’una legislatura excepcional.
Les converses van arrencar ja la setmana després de les eleccions. Amb peus de plom, això sí, perquè qualsevol filtració de primera hora podia posar en risc l’assentament dels pilars de la negociació. Una de les primeres decisions que es va prendre va ser definir els equips negociadors. Per part de Junts pel Sí, el lideratge l’ha assumit Raül Romeva -cap de llista el 27-S-, acompanyat de Josep Rull i Marta Rovira, dos pesos pesants de Convergència i d’ERC. La CUP, que sempre posa de manifest l’absència de lideratges dins la formació, té un equip plural que inclou dos exdiputats, dos membres de l’antic secretariat, quatre nous diputats i quatre integrants del nou secretariat.
De moment, segons totes les fonts consultades, les converses han servit per parlar de com “estructurar” les negociacions, sense entrar de ple en el contingut. L’escull de la investidura de Mas es va decidir deixar-lo per al final, per no contaminar-ne la resta. A la primera reunió, segons fonts consultades, el nom del president no va sortir fins al final, i a iniciativa dels negociadors de Junts pel Sí. En aquell moment, els representants de l’esquerra alternativa van fer una defensa política de per què Mas no és la persona idònia per liderar la Generalitat.
Els dirigents de Convergència han patit una evolució a mesura que el 27-S anava quedant lluny. L’endemà de les eleccions hi havia membres de la direcció que acusaven en privat la CUP de fer “descarrilar el procés” amb la seva negativa a investir Mas. Més endavant, van reaccionar amb un punt d’incredulitat a la proposta de l’esquerra independentista de crear una presidència “col·legiada”, amb fins a quatre figures, per governar el país. I ara, per primer cop, veuen “marge per a un acord” global després del “to” i el “contingut” de la conferència de la CUP d’aquest dijous.
L’hermetisme, sostenen dirigents d’alt nivell, és un dels elements que ha de “greixar” la negociació si es vol que funcioni. “En un país seriós, les coses s’han de fer així”, responen aquests dies a les cúpules dels partits. Aquest cop, almenys de moment, s’han aparcat les filtracions -missatges privats inclosos- que hi va haver durant les converses entre CDC i ERC per bastir la llista unitària per al 27-S.
Silenci cap endins
El modus operandi sigil·lós fa que les formacions polítiques siguin hermètiques també de portes endins. Dos exemples ho deixen clar. El primer, a la reunió del grup parlamentari de Junts pel Sí celebrada dijous passat a la cambra catalana: Raül Romeva va ser volgudament poc generós amb els detalls. “Només va dir que la cosa avança”, deien diputats electes de Junts pel Sí sortint de la trobada. “No ens podem permetre que 62 persones [el nombre de representants que té la coalició] ho sapiguen tot”, defensaven fonts de la llista.
El segon exemple: Mas no va donar pistes de les converses als consellers nacionals de CDC reunits ahir a Cerdanyola del Vallès. Mostres d’un hermetisme inèdit en el marc de la negociació més complexa.