NOVA ETAPA

L’aval al procés constituent accelera el xoc institucional amb l’Estat

JxSí i la CUP desafien el TC amb la votació de les conclusions d’una comissió que irrita l’unionisme

ABSÈNCIA UNIONISTA
 El PP i Ciutadans van marxar en el moment de votar.
Gerard Pruna / Oriol March
28/07/2016
3 min

BarcelonaEn quin moment els independentistes decidirien saltar-se les advertències del Tribunal Constitucional (TC) i tirar pel dret al Parlament en una qüestió relacionada amb el procés sobiranista era una de les principals incògnites de la legislatura nascuda el 27-S. La resposta va arribar ahir quan Jordi Turull, president del grup parlamentari de Junts pel Sí, i Anna Gabriel, diputada de la CUP, es van aixecar un darrere l’altre després de la sessió de control per demanar un canvi en l’ordre del dia i procedir a la votació de les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent. Una estona més tard, enmig d’un debat crispat i consultes insòlites a la mesa, les conclusions van rebre llum verda dels 72 diputats independentistes: el xoc amb l’Estat entrava en una fase d’acceleració. No serà l’última.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El TC, fa tot just nou dies, va advertir al Parlament que votar el text -que inclou un “mecanisme unilateral de participació”- contravenia l’arquitectura constitucional. Estimava l’incident d’execució que l’Estat va interposar contra la comissió presidida per Lluís Llach en la mesura que considerava que emanava de la declaració rupturista del 9-N. La presidenta de la cambra, Carme Forcadell -en el punt de mira de l’unionisme com a responsable final de la votació-, va fer saber a Turull i Gabriel que existia aquest avís del TC. Tots dos van respondre que n’eren conscients, i a partir d’aquí va arribar el caos a l’hemicicle.

L’escena va tenir elements de tot tipus: lletrats del Parlament fent arribar notificacions a Forcadell, els representants de C’s, el PSC i Catalunya Sí que es Pot (CSQP) a la mesa desmarcant-se de la decisió de la presidenta de la cambra, grups unionistes deslegitimant la votació -amb Inés Arrimadas, de Ciutadans, i Xavier García Albiol, del PP, competint per veure qui estava més en contra de la votació i per dirimir qui gesticulava més- i un debat crispat entre totes les formacions. La presidenta, amb el reglament après, deia que el ple era “sobirà” per debatre les conclusions. La pel·lícula va acabar amb Ciutadans i el PP abandonant el ple, mentre que els diputats del PSC es negaven també a votar.

“El text vulnera principis bàsics de la democràcia”, va carregar Arrimadas, que va aprofitar per insinuar que l’independentisme bevia de “règims antidemocràtics”. Albiol, cofoi, augurava una ràpida actuació de l’Estat contra la votació. El vicepresident Oriol Junqueras, quan el cap de files del PP ja havia marxat de la cambra per escenificar la indignació envers la votació, li va preguntar irònicament si Jorge Fernández Díaz li havia fet arribar alguna informació o bé si algun fiscal li estava “afinant” alguna qüestió. Les converses del ministre amb Daniel de Alfonso seguien ressonant a la cambra catalana.

Distància amb els ‘comuns’

L’episodi d’ahir també va servir per constatar la distància existent entre els independentistes i els comuns, a qui tant Junts pel Sí com la CUP preveien seduir a través del procés constituent. Catalunya Sí que es Pot, però, va carregar amb força contra l’estratègia dels partidaris de l’estat català. “Aquestes conclusions confonen el procés constituent amb la independència”, va retreure als dos grups el portaveu de la confluència d’esquerres, Joan Coscubiela, que va veure en la votació la primera pedra de la qüestió de confiança, que es convocarà el 28 de setembre, amb desenllaç incert.

El pas endavant del Parlament anticipa unes setmanes mogudes amb el Constitucional tornant a ser protagonista de la política catalana. Obre, a més, una etapa de conseqüències encara difícils de preveure. A nivell polític -l’embat arriba en un moment d’interinatge a l’Estat, completament bloquejat amb la investidura- i en l’esfera judicial, que és terreny de joc habitual a l’hora de dirimir el xoc institucional. El desafiament explícit al TC va provocar la immediata reacció dels grans partits espanyols -aquí sí que mostren unitat sense fissures- i un cert impuls a l’independentisme. El procés va entrar ahir en una nova fase.

stats