L’assemblea de la CUP debatrà si limita el suport a Junts pel Sí

Els cupaires decidiran diumenge si cal posar noves condicions per votar a favor dels pressupostos del 2016

TROBADA ANTICAPITALISTA  La de Sabadell, el 27 de desembre passat, va ser l’última assemblea nacional que va celebrar la  CUP.
Laia Vicens
20/05/2016
4 min

BarcelonaL’assemblea que la CUP celebrarà aquest diumenge a Esparreguera (Baix Llobregat) valorarà i examinarà l’acord amb Junts pel Sí (JxSí), fins al punt que decidirà si cal posar noves demandes i condicions per aprovar els pressupostos del Govern. Tot i que la ponència base per afrontar l’assemblea no incloïa referències explícites als comptes, les esmenes de les assemblees locals, a les quals ha tingut accés l’ARA, exigeixen que en la trobada es clarifiqui el paper de la CUP de cara als pròxims mesos, també en aquest aspecte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’assemblea al Teatre de la Passió, que reunirà uns 800 militants, començarà amb una votació clau. La primera decisió serà si s’aprova o no una esmena a la totalitat que han presentat 15 assemblees locals (entre les quals hi ha Tarragona, Terrassa, Valls, Reus, Vic i Manlleu) i que és molt més contundent que la ponència base. El text alternatiu lamenta que la CUP es veu “abocada a suar cada votació parlamentària” per alinear-se amb Junts pel Sí, de manera que quan els diputats “es posicionen en contra del propi programa electoral”, es genera “desencís i rebuig” en alguns sectors de la militància. “La CUP sembla vulnerable als cants de sirena del possibilisme, del processisme i de l’institucionalisme que, en nom de petits avenços, ajornen les ruptures necessàries”, afirma l’esmena, que sentencia que CDC suposa un “fre a la independència”. L’esmena també avisa del “perill d’institucionalització” de la formació, sobretot després que una cinquena part dels militants de la CUP -uns 400 dels 2.000 que té- són càrrecs electes.

Apujar el llistó al Govern

En cas que les bases tombin l’esmena a la totalitat, la CUP debatrà igualment si limita l’acord amb Junts pel Sí a partir de les esmenes parcials a la ponència base proposada per la comissió redactora. Aquest text inicial es limitava a dir que el pacte entre les dues formacions “no defineix” quins compromisos condicionen l’estabilitat i interpretava que la CUP només estava obligada a votar amb la coalició independentista “tot el que permeti avançar en el procés de ruptura democràtica”.

Diumenge els cupaires definiran els límits del pacte d’estabilitat i, per abordar el tema, la majoria d’esmenes demanen apujar el llistó a Junts pel Sí. En aquest punt, la negociació (i eventual aprovació) dels pressupostos que dimarts sortiran del Govern apareixerà en el debat assembleari per exigència de les assemblees locals. L’esmena a la totalitat demana “marcar uns límits clars” al pacte amb JxSí. “La CUP no pot aprovar uns pressupostos que impliquin acceptar els límits de l’autonomia i l’agenda neoliberal en nom d’un full de ruta”, defensen. Per a l’assemblea de Sant Pere de Riudebitlles (Alt Penedès), la CUP no hauria d’avalar els comptes si no aturen les retallades i privatitzacions i no garanteixen la “desobediència clara i frontal” a l’Estat i als mercats. Des de Barcelona també creuen que cal deixar clar que l’acord no és un “condicionant” ni “un xec en blanc” per aprovar els pressupostos.

En canvi, l’assemblea de Sant Esteve de Palautordera (Vallès Oriental), més laxa, recull la intenció que la CUP enceti les negociacions amb JxSí “sense línies vermelles” i “amb la voluntat d’arribar a un acord”. Sigui com sigui, però, fonts del secretariat de la CUP avisen que diumenge no es decidirà si els anticapitalistes aprovaran els comptes o no, perquè, en qualsevol cas, ho haurà de decidir una reunió del consell polític i el grup d’acció parlamentària.

Més enllà del seu paper en el debat dels pressupostos, les mateixes fonts indiquen que la intenció de l’assemblea és debatre “com s’avança en el procés a curt i a mitjà termini”. En aquest sentit, serà bàsic saber l’opinió de les bases sobre l’acord in extremis que la CUP i JxSí van signar a principis de gener, després de tres mesos de negociacions.

La ponència base ja criticava que “JxSí no ha fet cap esforç pràctic ni concret per aplicar la declaració del 9-N” ni el seu annex social. Les esmenes de les assemblees locals també apugen el to contra la coalició de CDC i ERC. Així, des de Sant Pere de Riudebitlles lamenten que per a JxSí la resolució rupturista del 9-N només fos una “concessió a canvi de mantenir Mas com a president” en plenes negociacions. “La CUP es presenta com a soci d’un Govern que no materialitza passos irreversibles cap a la ruptura”, afirmen.

Un referèndum unilateral

La mateixa proposta de modificació concreta quin podria ser el gest “clar i palpable” de ruptura que exigeix la ponència base per mantenir l’acord amb JxSí. L’assemblea local especifica que cal forçar un referèndum unilateral d’independència abans del gener del 2017 i demana que “en cap cas” la CUP avali la celebració d’unes noves eleccions per “dilatar” el procés. Aquesta esmena, molt crítica amb CDC i ERC, afirma que l’acord és un “obstacle” perquè els cupaires ampliïn la base independentista per l’esquerra i perquè tinguin “les mans lliures per fer oposició dura al Govern”. “La CUP s’ha de deslliurar de l’acord per poder exercir la seva funció de dinamitzador de la ruptura”, sentencia.

A més, l’assemblea de Barcelona proposa canviar d’estratègia i aposta per “explotar les contradiccions internes a JxSí” i acostar-se a En Comú, Podem i altres espais d’esquerres, per “no sotmetre” l’activitat cupaire a les “necessitats” de JxSí. El debat posarà a prova les costures del pacte amb CDC i ERC.

stats