POLÍTICA

L'Eurocambra impedeix un informe sobre "la secessió del territori d'un estat membre"

CiU i ICV denuncien que ha estat el PSOE qui ha pressionat per evitar que es redactés

Acn
25/08/2013
2 min
31
Regala aquest article

Brussel·lesEl Parlament Europeu ha impedit a l'eurodiputat escocès David Martin fer un informe sobre "les conseqüències de la secessió del territori d'un estat membre per a la seva pertinença a la Unió Europea". El president de l'Eurocambra, l'alemany Martin Schulz, i el cap de files dels socialistes europeus a Brussel·les, l'austríac Hannes Swoboda, han cedit a les pressions i s'han negat a autoritzar Martin a estudiar si l'Escòcia o la Catalunya independents serien expulsades de la UE i haurien de demanar el reingrés o no.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Martin, paradoxalment, comparteix família política amb Schulz i Swoboda, és laborista i volia utilitzar l'informe per fer campanya pel 'no' en el referèndum que se celebrarà a Escòcia l'any que ve. El mateix eurodiputat escocès confirma el vet al seu estudi i assegura que no entén "per quina raó" els seus caps li han denegat el permís. Martin pretenia escriure un informe contrari als interessos dels independentistes escocesos i catalans, defensant que en cas de secessió el nou estat independent quedaria automàticament fora de la UE i hauria de demanar el reingrés. Tot i això, el president de l'Eurocambra i el líder dels socialistes europeus a Brussel·les l'han obligat a fer marxa enrere.

"Interessos personals" de Schulz

CiU i ICV denuncien que el PSOE hauria pressionat Schulz i Swoboda per barrar el pas a l'informe. Els eurodiputats Ramon Tremosa (CiU) i Raül Romeva (ICV) interpreten que la cúpula dels socialistes europeus no veu tan fàcil demostrar clarament que un nou estat escocès o català quedaria fora de la UE. I, sobretot, vol evitar obrir un debat sobre la independència a Brussel·les que se'ls pugui girar en contra. Tremosa es mostra "molt decebut amb Schulz, que es mou per interessos personals".

Schulz no vol enfrontar-se al PSOE ni al PP per por de tancar-se portes en el futur: en els propers mesos podria necessitar el seu suport per arribar a la presidència de la Comissió Europea o del Consell, en substitució de José Manuel Durao Barroso o Herman van Rompuy, o per rellevar Catherine Ashton com a cap de la diplomàcia comunitària. Schulz serà molt probablement el candidat dels socialistes europeus a les eleccions a l'Eurocambra de l'any que ve i no vol buscar-se enemics al PSOE. Els populars europeus, a diferència dels socialistes, asseguren no tenir cap problema que es faci l'informe, i fins i tot van pressionar Schulz perquè hi donés llum verda.

stats