L’ESTRATÈGIA DE RAJOY

L’Estat es multiplica a Catalunya per capgirar el relat del procés

La Generalitat considera “fum” l’oferta de diàleg de Sáenz de Santamaría i l’insta a aturar la via judicial

Canvi d'estratègia del govern de Rajoy amb Catalunya: noves cares i noves formes, inclòs un despatx a Barcelona per a la vicepresidenta per contrarestar el relat independentista
Gerard Pruna
22/11/2016
4 min

BarcelonaMariano Rajoy va aconseguir ahir la foto que volia per il·lustrar el nou relat que intenta imposar el govern espanyol respecte a Catalunya. La presa de possessió a Barcelona d’Enric Millo com a nou delegat del govern espanyol es va convertir en l’escenari ideal perquè l’executiu del PP solemnitzés el gir estratègic amb què aspira a combatre el procés sobiranista. Si fins ara l’única resposta a les peticions de la Generalitat han sigut cops de porta i recursos al Tribunal Constitucional (TC), el nou marc mental que pregonen els populars i que ahir es va encarregar de subratllar la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, és el d’estar disposats al diàleg. Això sí, dins del marc legal. Una oferta que la Generalitat veu amb escepticisme i que Rajoy vol complementar amb la presència constant dels seus ministres a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿Això vol dir que l’executiu espanyol renuncia a la via judicial per combatre el procés? No. ¿Que està disposat a negociar sobre el referèndum? Tampoc. La batalla, confessen fonts populars, està en el relat. Dins del PP s’admet que una de les principals debilitats fins ara del govern espanyol en el procés ha sigut que l’independentisme ha aconseguit que qualli la imatge que l’Estat no vol negociar. Ara, l’ofensiva de Rajoy -comandada per Santamaría- va dirigida a intentar capgirar aquest discurs i presentar el sobiranisme com qui no té voluntat d’entesa i limita el diàleg al dret a decidir. Fonts del Govern, però, desacrediten aquesta estratègia, i apunten que el canvi de to només deixarà de ser “fum” si va acompanyat de fets com ara l’autorització del referèndum i l’anul·lació dels centenars de denúncies de la Delegació del govern espanyol contra els ajuntaments que han mostrat suport d’una manera o d’una altra a la independència.

Allau de ministres a Catalunya

L’altre front de l’estratègia del govern espanyol passa per multiplicar la seva presència a Catalunya. “L’Estat ha desaparegut”, era el lament més repetit entre els populars durant la consulta del 9-N. Ara Rajoy es proposa revertir aquesta sensació i vol que els seus ministres viatgin sempre que puguin a Catalunya. L’única catalana, la titular de Salut, Dolors Montserrat, té instruccions de deixar-s’hi veure cada cap de setmana, i Santamaría -que ahir va avisar que el govern espanyol viatjarà “molt a Catalunya per temes molt fructífers”- tindrà despatx propi a la seu de la Delegació del govern espanyol a Barcelona. Sobre la taula hi ha també la possibilitat de celebrar a la capital catalana una reunió del consell de ministres, segons va avançar ahir La Razón i va confirmar l’ARA de fonts populars.

La vicepresidenta va convertir ahir la presa de possessió de Millo en el seu primer gran acte com a principal interlocutora de l’Estat amb la Generalitat. Davant del conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva -presentat a l’acte només com a conseller de Relacions Institucionals-, i de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, Santamaría va oferir ahir als “poders catalans” obrir una nova etapa de “diàleg i consens” a canvi de “lleialtat institucional” i respecte a la llei. Una etapa que viurà el seu primer capítol en la trobada que ha de mantenir també a Barcelona amb el vicepresident, Oriol Junqueras, que ahir mateix ja li va enviar una carta en què sol·licitava formalment la reunió per obrir un diàleg “serè i profund” i per tractar aspectes més enllà del referèndum.

Després de reconèixer que en els últims cinc anys el govern espanyol pot haver comès “errors”, Santamaría va assegurar que s’obre un nou temps en què caldrà “unir voluntats, lluny d’escenaris de radicalitat”. Un nou temps en el qual, va dir Santamaría, Millo serà una peça “clau i crucial”, ja que s’ha de convertir en “els ulls, les orelles, la mà dreta i esquerra” de l’executiu “per saber construir diàleg i consens”.

Millo estén la mà als ajuntaments

L’exportaveu del PP al Parlament -a partir d’ara ho serà Alejandro Fernández- va esforçar-se també a apuntalar el relat del “canvi d’etapa” i va prometre que “el diàleg constructiu i lleial” marcarà la seva acció. Sota la mirada d’una Llanos de Luna apartada i d’uns dirigents de Societat Civil Catalana recelosos davant un possible estovament del govern espanyol, Millo -que va jurar el càrrec en català- va estendre la mà al Govern i als ajuntaments per col·laborar des del respecte a una Constitució que, això sí, es va obrir a “modernitzar”.

La primera prova de foc per al nou delegat no trigarà. Serà el 6 de desembre, amb la crida de l’AMI als ajuntaments catalans a considerar el dia de la Constitució com a laborable. Fonts pròximes a Millo apunten que el dirigent popular “té un problema”, i que caldrà veure com combina el desig de mostrar un tarannà més dialogant “i la necessitat de fer complir la llei”.

També s’haurà de veure com encaixa el PP a Catalunya el nou rang de Millo. Santamaría va remarcar ahir que és el seu principal interlocutor, cosa que va deixar en fora de joc l’actual coordinador general dels populars catalans, Xavier García Albiol. Desposseït del paper de pont entre el govern espanyol i la Generalitat, el líder del PP al Parlament també veu ara com es posa en qüestió la seva aposta per un discurs dur contra l’independentisme. Rajoy imposa ara un canvi en les maneres, però no de fons. Un guant de seda per cobrir el puny de ferro amb que intentarà donar un cop definitiu al procés.

stats