JxSí reacciona amb optimisme i veu marge per a l’acord
La coalició sosté que les converses avancen i s’obre a pactar mesures socials amb la CUP
BarcelonaHi havia una gran expectació a les files de Junts pel Sí per escoltar el contingut i el to de la conferència política de la CUP. I la valoració que es va fer a la coalició formada per CDC i ERC va ser “positiva”, segons fonts consultades. “[La conferència] És una molt bona notícia”, assenyalava un dirigent a l’ARA, tant pel to com pel contingut de les propostes de l’esquerra independentista. “No hi ha noves condicions i no carreguen directament contra nosaltres”, apuntava una altra font consultada. La prudència és màxima, però Junts pel Sí observa una porta oberta per arribar a una entesa global que encarrili la investidura. “Serà llarg i complex, però hi ha marge per a l’acord”, resumia un alt dirigent de la coalició sobiranista.
Els encarregats de valorar públicament els moviments de la CUP van ser Jordi Turull -CDC- i Marta Rovira -ERC-, que van voler mostrar un cert optimisme. “Ara estem centrats en el què, el com i el quan. El que hem de fer [la independència] és molt gros”, va posar de manifest Turull en unes declaracions a 8TV, en què es va mostrar convençut que el “qui” -Artur Mas- no es convertirà en un problema en la mesura que la CUP va emplaçar Junts pel Sí a formar nou govern.
“També van dir que en aquest procés no hi sobra ningú”, va considerar el dirigent de Convergència. Rovira va destacar que hi ha marge per pactar mesures socials incloses en el pla de xoc que propugna l’esquerra independentista -“tots compartim que és absolutament necessari trobar sortida a la urgència social del país”- i va donar per fet que hi haurà “actes de sobirania” ja des del principi de la legislatura. “Ens sentim ben emplaçats”, va destacar la secretària general d’ERC. La clau de la negociació, més enllà de la investidura, és definir el calendari de la desconnexió amb l’Estat, que és el mandat que Junts pel Sí interpreta que s’ha rebut a les urnes.
“Muts i a la gàbia”
Al matí, Mas, sense corbata un altre cop, va presidir al costat de Raül Romeva la segona reunió del grup parlamentari de JxSí. Preguntat pels periodistes, el líder de CDC va repetir que ara tocava estar “muts i a la gàbia” mentre duressin les negociacions amb la CUP. Va evitar fer més comentaris: els dirigents de Convergència defensen en privat que qualsevol declaració feta en públic pot fer descarrilar unes negociacions ja són delicades de per si.
Romeva es va limitar a assenyalar que les converses “avancen” a un “ritme adequat”, i va evitar en tot moment referir-se a quines són les qüestions que separen Junts pel Sí i l’esquerra independentista. Sí que va deixar clar que la negociació s’està afrontant “en bloc”, abordant aspectes com un pla de xoc social i el full de ruta cap a la independència. Les converses, segons assumeixen a Junts pel Sí, es preveuen “llargues” i, de fet, no es descarta esgotar els terminis de la investidura. La constitució del Parlament s’ha de fer com a molt tard el 26 d’octubre, i el primer debat d’investidura no pot anar més enllà de la data simbòlica del 9-N. Esgotar el calendari legal passa per anar més enllà de les eleccions espanyoles del 20 de desembre.
A l’espera de l’avenç de les negociacions, Junts pel Sí va encarregar ahir a Turull i a Rovira les tasques de “gestió i estructuració” del grup parlamentari durant l’inici de la legislatura i del període de sessions. La coalició es resisteix encara a fer públics els noms de president de grup parlamentari i del -o la- portaveu, en bona mesura perquè l’alineació definitiva depèn de l’entesa amb la CUP i de la formació del Govern, que avança en paral·lel a les negociacions amb l’esquerra independentista. Turull serà l’home fort de CDC a la cambra catalana, on Rovira també hi tindrà un paper.
Procés d’adaptació
Mentrestant, al Parlament s’hi segueixen veient imatges inèdites. La segona reunió del grup parlamentari, a la qual també van anar assessors de CDC i ERC, va servir per instruir els debutants. Fins i tot hi va haver un simulacre de votació per aprendre les normes. “Ara ens ensenyaran com funciona el sistema!”, comentava una enriolada Carme Forcadell als passadissos del Parlament, flanquejada per altres independents que ara hauran d’aprendre la disciplina que regeix tots els grups de la cambra.