El Govern manté el "pols democràtic" amb l'Estat i reitera que no renunciarà al referèndum

La portaveu de l'executiu, Neus Munté, replica al Tribunal Constitucional que les partides dels pressupostos suspeses "són perfectament legals i ajustades a dret"

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras en la reunió del consell executiu aquest dimarts
Mireia Esteve / Marc Toro
04/04/2017
3 min

BarcelonaEl Govern manté el "pols democràtic" amb l'Estat i el seu "compromís" amb la celebració del referèndum. Aquesta ha estat la reacció de la portaveu del Govern, Neus Munté, hores després que el Tribunal Constitucional (TC) admetés a tràmit el recurs del govern espanyol contra els pressupostos de la Generalitat per al 2017 i suspengués les partides del referèndum. "El Govern manté intacte el seu compromís amb el referèndum i també la seva voluntat de diàleg amb el govern espanyol, però sobretot amb la defensa del referèndum", ha insistit Munté, que ha deixat clar que la consulta és una "demanda majoritària" i que genera "consens" tant al Parlament com entre la ciutadania de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La també consellera de la Presidència ha qualificat de "previsible" la decisió del TC, al qual ha replicat que les partides suspeses són perfectament legals i ajustades a dret i que els processos electorals i participatius "són competències estatutàries que té el Govern". "No se'ns pot impedir la capacitat de convocar eleccions o qualsevol procés participatiu", ha afirmat Munté, per sentenciar: "Ens defensarem". En aquest sentit no ha descartat que la Generalitat recorri la decisió.

El Constitucional, però, no només ha suspès el referèndum dels comptes, sinó que també ha acordat, tal com havia demanat la Moncloa, avisar el president de la Generalitat, consellers i alts càrrecs que no poden desplegar els preparatius per fer el procés referendari. Munté no ha volgut entrar a fons en aquesta qüestió. Després d'explicar que l'executiu no ha rebut encara cap "notificació o advertiment" del TC, s'ha limitat a afegir: "Pel que hem pogut llegir, ens sembla que és un advertiment com els anteriors, però que s'hi amplien els destinataris". Aquesta diferència, ha valorat Munté, tindria per objectiu "difondre un determinat missatge". Un fet que no impedirà que el Govern mantingui el seu compromís amb el referèndum "en els mateixos termes que fins ara".

Abans de la roda de premsa del Govern ja hi havia hagut reaccions a la decisió del Tribunal Constitucional (TC) per part de l'executiu. El vicepresident econòmic, Oriol Junqueras, ha afirmat a través de Twitter: "El TC no podrà suspendre la llibertat ni la democràcia". Aquesta ha estat la resposta del vicepresident del Govern, Oriol Junqueras.

El Govern està "indignat" amb l'actuació de la fiscalia

Davant les últimes informacions aparegudes que expliquen que la fiscalia vigila de prop les accions que fa el Govern relacionades amb la preparació del referèndum, Munté ha explicat que de moment no han rebut cap requeriment per part del ministeri públic. Segons ha explicat la consellera, l’executiu català està tranquil però "indignat" i ha assegurat que no hi ha cap acció que no s'ajusti a la legalitat. Així, ha advertit que seran "contundents" a l’hora de negar qualsevol informació que acusi l'executiu de tirar endavant actuacions que no s'adeqüin a la llei. En aquest sentit, Munté també ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat als funcionaris, perquè el referèndum, ha assegurat, es farà amb el màxim de "seguretat jurídica".

Munté ha lamentat que l’Estat utilitzi la fiscalia per intentar resoldre el conflicte català. "No és la millor manera d’enfocar les coses", ha subratllat. De totes maneres, Munté ha explicat que el Govern està "acostumat" a rebre aquest tipus "d'advertiments" i ha assegurat que "ja esperaven que es produís". De fet, ha dit que és una "reacció esperable d’un govern que no sap abordar una situació com aquesta sense judicialitzar-la".

La campanya informativa sobre el registre de catalans a l’exterior ha estat una de les primeres accions que ha començat a investigar la fiscalia. En aquest sentit Munté ha explicat que no entén per què ho fa, ja que és una campanya que funciona des del 2014 en la qual el Govern "difon els avantatges i beneficis" d’aquest registre. "Si hi ha un grup de persones a la fiscalia que analitza els moviments del Govern, els donarem molta feina perquè en fem molta", ha sentenciat.

stats