Les urnes reobren la tensió al Govern entre el PDECat i ERC
L’hermetisme del nucli reduït que decideix el rumb del Procés incomoda alts càrrecs i partits
BarcelonaA tres mesos de la celebració del referèndum, la tensió torna a imposar-se en el Govern. “Tothom està molt nerviós”, admeten fonts de l’executiu. El compte enrere pressiona cada cop més i fa aflorar les desavinences internes en aspectes com el vot exterior, el cens o les urnes. Uns recels alimentats al mateix temps per l’hermetisme amb què es duen a terme els preparatius de la votació. El nucli que treballa en el dia a dia de l’1 d’octubre és cada cop més reduït, fet que sumeix en la incertesa bona part dels diputats dels partits sobiranistes però també dels consellers i alts càrrecs del Govern. Abans que dimarts l’executiu, JxSí i la CUP avancin bona part dels detalls del referèndum, la situació, afirmen diverses fonts sobiranistes, és complicada.
L’escenari, apunten des de Palau, recorda el de principis d’abril, quan, tal com va avançar l’ARA, la divisió per qui havia de comprar les urnes per al referèndum va tensar les relacions entre el PDECat i ERC. Les urnes són, de fet, un dels elements que més nervis han provocat a l’executiu les últimes setmanes. Fins al punt que, segons l’agència Efe, el vicepresident, Oriol Junqueras, va arribar a oferir-se fa dies -posant fins i tot un esborrany de document sobre la taula- a desbloquejar la compra fent-se càrrec en solitari de la firma per culminar el procés d’adjudicació. La proposta, però, va ser denegada per no ser “jurídicament sòlida” i ara, un cop declarat oficialment desert el concurs, el Govern s’inclina per procedir a l’adjudicació directa de les urnes mitjançant un procediment negociat.
L’escena resumeix en bona part la tensió latent al Govern, que s’ha disparat en les últimes setmanes. Revifant la discussió de fa poc més de dos mesos i mig, són diverses les veus que acusen la consellera de Governació, Meritxell Borràs, d’haver apostat perquè el concurs quedés desert per afavorir la seva estratègia de defensa en la causa oberta al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra ella, precisament per les urnes. Fonts pròximes a la consellera, però, subratllen que de moment els únics que han rebut una querella són ella i el que fins fa poc era el seu secretari general, Francesc Esteve, tots dos del PDECat. Afegeixen, a més, que haver continuat amb l’adjudicació encara que les empreses no oferissin prou garanties de solvència era una temeritat. Aquests últims dies també hi ha hagut creuament de retrets entre Governació i Exteriors davant dels dubtes al voltant del vot dels catalans a l’exterior.
Les garanties amb què es fa cada pas són, de fet, la clau de volta de la tensió dins l’executiu. El fet que bona part de l’estratègia es decideixi en reunions d’un òrgan al qual només de tant es tant s’incorporen els membres de les direccions dels partits, i que compta amb presència d’exdirigents com Xavier Vendrell, d’ERC, persones de la societat civil com Oriol Soler i entitats, incomoda bona part dels actors sobiranistes que no formen part d’aquest nucli. Es qüestiona, també, que les presses duguin l’executiu a descuidar les garanties dels preparatius. Un alt càrrec del Govern confessa a l’ARA el seu disgust amb la situació: “No pot ser que gent que no s’hi juga res prengui decisions que no els passaran factura a ells, sinó a nosaltres”, lamenta. Altres, però, defensen que és normal que la informació es doni amb comptagotes i que tothom ha d’estar alineat amb el que decideixin Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. Tots dos van fer pinya, de fet, ahir i van reivindicar en el seus perfils de Twitter la “unitat indestructible” de l’executiu.
Prou intoxicacions dels qui no volen referèndum: la unitat amb President @krls i tot el govern és indestructible. Anem junts fins al final!
— Oriol Junqueras (@junqueras) 30 de junio de 2017
Puigdemont ha respost al seu vicepresident econòmic amb un altre tuit: "Ferms i units davant la claveguera en forma d'intoxicacions informatives. A totes amb Junqueras i el Govern"
Ferms i units davant la claveguera en forma d'intoxicacions informatives. A totes amb @junqueras i el @govern https://t.co/5eJj4IGL9Q
— Carles Puigdemont (@KRLS) 30 de junio de 2017
Tanmateix, la tensió no només es viu dins del Govern sinó també fora. Òmnium va aixecar el dit ahir -en la mateixa línia que ho ha fet la CUP- avisant que no serien “còmplices de dilacions ni rebaixes” en el referèndum i que, com a entitat, estaven disposats a assumir les conseqüències penals i polítiques de la consulta -un dard enverinat contra els membres del Govern que no veuen clar assumir-les-. Fonts cupaires també abonaven ahir aquesta idea assegurant que només avalaran una consulta “amb garanties” que sigui el més semblant a un referèndum ordinari i que sigui vinculant. En aquest sentit, mostren preocupació per l’estat dels preparatius de la votació: “Certes coses no poden anar més tard”, afirma un dels consultats en al·lusió a la compra d’urnes, el vot exterior o la borsa d’agents electorals, en l’aire. Per esvair els dubtes al voltant de l’1-O, fonts de l’ANC van remarcar ahir la importància de donar detalls logístics de la consulta en l’acte de dimarts vinent al TNC.
Un acte per calmar els ànims
Per combatre les crítiques a l’hermetisme i la manca de transparència, JxSí i la CUP van afegir ahir una nova cita a l’agenda de la setmana que ve. A banda de la convocatòria al TNC prevista a la tarda, al matí la majoria independentista explicarà al Parlament la llei del referèndum als diputats que ho desitgin -està obert a l’oposició, tot i que el PSC, Cs i PP han dit que no hi assistiran-. JxSí i la CUP compartiran escenari per explicar conjuntament la legislació de la consulta. Una altra cosa són els detalls logístics de la votació, que fonts cupaires remarquen que depenen de l’executiu i dels quals no es fan responsables. S’anunciaran en l’esdeveniment de la tarda, protagonitzat per Puigdemont i Junqueras. Del nivell de detalls que donin tots dos (el president i el vicepresident encara han de tancar-ho) dependrà, en bona part, la unitat del sobiranisme d’aquí al referèndum. Una unitat que avui sí que mostrarà el món local amb un acte a favor de l’1-O.
La fiscalia demana mantenir la causa contra Borràs
La fiscalia va presentar ahir el seu escrit d’al·legacions per demanar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que desestimi el recurs que va presentar dilluns la consellera de Governació, Meritxell Borràs, contra la querella per la compra de les urnes. El ministeri públic defensa que existeixen els delictes de desobediència, prevaricació i malversació perquè el Govern “no pot negar l’existència d’una ordre” per comprar les urnes “per a la preparació del referèndum il·legal de l’1 d’octubre”. La fiscalia defensa el seu escrit com una manera de contrarestar les “gratuïtes i infundades” afirmacions que Borràs va fer en el recurs que va presentar, en el qual va defensar que la querella tenia un “caràcter preventiu” que “persegueix fets que encara no s’han comès”. El fiscal justifica la seva actuació perquè s’adequa “al principi de legalitat sense excepcions”.