El director de comunicació del Govern, investigat per la Guàrdia Civil pel web del Pacte pel Referèndum

Joan Ignasi Elena també ha declarat a la caserna de Travessera de Gràcia, en unes diligències que el TSJC nega que les hagi ordenat el jutge que investiga el cas Santi Vidal

El director de comunicació del Govern, Jaume Clotet, sortint de la comandància de la Guàrdia Civil
Ot Serra
27/07/2017
3 min

BarcelonaEl director de comunicació del Govern, Jaume Clotet, surt com a investigat per la policia de la seva declaració a la Guàrdia Civil. Ha sigut citat aquest dijous al matí com a testimoni perquè donés explicacions sobre la implicació de l'executiu en la web del Pacte Nacional pel Referèndum. Segons ha pogut saber l'ARA, el cos armat hi veu prou indicis perquè el jutge el consideri com a investigat en el procediment judicial. Clotet, que ha declarat durant prop de tres hores, ha abandonat la caserna sota la mateixa condició que el secretari general de la Presidència, Joaquim Nin, arran de la seva declaració aquest dimecres a la Guàrdia Civil. L'exportaveu del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, també declara a la seu de la Travessera de Gràcia de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desmentit en un comunicat que les diligències obertes a alts càrrecs del Govern sigui a instància seva. "Les diligències que s’estan fent aquests dies a la caserna de la Guàrdia Civil són diligències de policia judicial i no han sigut sol·licitades pel magistrat d’instrucció 13 de Barcelona", remarca el comunicat. Fonts de la Guàrdia Civil van assegurar dimarts que s'estava prenent declaració al secretari general de la Presidència, Joaquim Nin, i al director general d'Atenció Ciutadana de la Generalitat, Jordi Graells, en el marc d'una "instrucció dictada per un jutge de Barcelona".

El TSJC deixa clar que en la causa que s’instrueix al jutjat número 13 només consten com a investigades tres persones: Santiago Vidal, Carles Viver Pi-Sunyer i Josep Lluís Salvadó, "les persones contra les quals es dirigia la querella que va donar inici a aquestes diligències", anota el comunicat. El tribunal explica que la causa es manté sota secret de sumari en prorrogar-se la instrucció "per un termini d’un mes més".

Davant aquesta incertesa, el conseller de Justícia, Carles Mundó, ha reclamat que és "urgent" saber qui està ordenant aquests interrogatoris. Ho ha dit en una piulada a Twitter, a la qual ha adjuntat el comunicat del TSJC desmarcant-se de les citacions de la Guàrdia Civil.

En la mateixa línia, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha preguntat quina legislació preveu que la Guàrdia Civil investigui sota les instruccions d'un jutjat que nega haver donat aquestes ordres. Així s'ha expressat a Twitter:

Clotet ha entrat a les dependències del cos a les 08.25 h i Elena ho ha fet un parell d'hores més tard. L'exportaveu del Pacte pel Referèndum ha subratllat el seu "malestar" per la citació, que ha qualificat de "francament desagradable". En declaracions als mitjans posteriors a la declaració -d'una hora aproximadament-, ha denunciat la "utilització dels instruments de l'Estat per part de determinats poders al servei d'una ideologia política", fet que, ha apuntat, hauria de "fer reflexionar a tothom". "Cal ser combatius i dir prou a la persecució de la dissidència política", ha sentenciat. A la sortida de la comandància l'han rebut alguns membres de l'executiva del Pacte Nacional pel Referèndum.

L'exportaveu del Pacte Nacional pel Referèndum

Aquest dimecres el Govern ja va denunciar el que considera una "causa general" que està comportant citacions de diferents persones de l'executiu, així com de treballadors públics i personal d'empreses que han treballat per al Pacte Nacional pel Referèndum. El conseller de la Presidència, Jordi Turull, va acusar el jutge d’utilitzar de forma fraudulenta el secret de sumari per "convertir una denúncia molt concreta en una causa general contra tota aquella gent del país que vol votar". Davant d'aquesta "indefensió", el Govern ja va anunciar que estudiarà emprendre accions legals per donar resposta a la deriva judicial contra el Procés.

En el testimoni del secretari general de la Presidència, Joaquim Nin, que va declarar aquest dimecres, la Guàrdia Civil hi va veure "indicis de criminalitat" pel seu paper en l'autorització de la compra dels dominis de la web del Pacte pel Referèndum. Haurà de ser el jutge, però, qui decideixi si Nin passa a ser investigat en el procediment judicial. Juntament amb el número dos de Presidència, també va desfilar per la caserna de la Guàrdia Civil el director general d'Atenció Ciutadana, Jordi Graells. Aquest divendres serà el torn de dos càrrecs del departament d'Exteriors i de Presidència, que també han estat citats a la caserna de Travessera de Gràcia.

Els interrogatoris a Elena i Clotet, així com els de Nin i Graells, busquen esclarir si la Generalitat va destinar fons a la posada en marxa de la web del Pacte Nacional pel Referèndum, que tenia com a objectiu aglutinar el màxim nombre d'entitats i membres de la societat civil a favor d'un referèndum d'independència acordat amb l'Estat.

stats